Is uw huisdier bang voor vuurwerk?

Is uw huisdier bang voor vuurwerk?

De feestdagen staan weer voor de deur! Een gezellige periode voor ons, maar helaas niet voor sommige van onze huisdieren. Veel honden en katten zijn bang voor vuurwerk.
Deze angst wordt pas een probleem als het huisdier er echt onder gaat lijden, en als de reactie overdreven is ten opzichte van de omstandigheden.
Zo kunnen dieren al vanaf de eerste knallen begin december de hele dag bibberend in de mand blijven liggen. Hierbij is het duidelijk dat het welzijn van uw dier erg is aangetast.

Wat kun je het beste doen om het zo aangenaam mogelijk te maken voor uw huisdier:
• Laat uw hond overdag extra lang uit op een rustige locatie waar geen vuurwerk wordt afgestoken. Dwing een angstige hond niet om naar buiten te gaan als er vuurwerk is. Katten kunt u het beste binnenhouden.
• Geef veel afleiding met bijvoorbeeld een kauwstaafje of voerspelletjes.
• Sluit gordijnen en ramen.
• Zet de radio of tv aan. Pas wel op dat er geen vuurwerk wordt uitgezonden!
• Maak een veilige haven door bijv een bench af te dekken met een deken. Sluit uw hond of kat nooit op in de veilige haven, of in een kamer. Hij kan in paniek raken.
• Als uw hond of kat steun zoekt door bij je te gaan liggen, blijf dan ontspannen en gedraag je niet overdreven bezorgd, dit maakt de angst heviger.
• Verstopt uw hond of kat zich, laat hem dan in zijn schuilplaats liggen en probeer hem er niet uit te halen. Hier voelt hij zich veilig.
• Wordt niet kwaad en straf uw huisdier niet.
• Schrikt uw hond tijdens het wandelen van een harde knal en herstelt hij zich niet, maar blijft trekken aan de riem, hijgen of trillen ga dan naar huis, daar voelt hij zich veiliger.

Aanvullende mogelijkheden:

Lange termijn aanpak (4-8 weken vooraf):
Voor de lange termijn aanpak is het is verstandig een aantal weken voor oudjaar te beginnen. Hiervoor zijn er Stress-reducerende middelen:

– Feromonen therapie: Adaptil® tabletten, halsband of verdampers voor honden en Feliway® voor katten.
Deze feromonen ofwel geurstoffen werken kalmerend en geruststellend en zijn alleen geschikt als de angst mild lijkt te zijn.

– Voedingssupplementen:
Er zijn ook voedingssupplementen die een wetenschappelijk aangetoonde stress-reducerende werking hebben.
Telizen®, Zylkene®en en Adaptil® tabletten bevatten kalmerende stoffen. Deze stoffen stimuleren de afgifte van rustgevende signaalstoffen bij uw huisdier.

– Voeding:
Calm® diet van Royal Canin voeding bevat dezelfde kalmerende stoffen als de voedingssupplementen, maar samengesteld in compleet diervoer.

– Gedragstherapie. Het mooiste is om stapje voor stapje te leren dat vuurwerk niet eng is. Dit is een therapie die lang duurt en ook de nodige tijd van u als eigenaar vraagt. Het is echter wel iets waar hij de rest van zijn leven iets aan heeft. Ook kan het helpen wanneer de hond behalve voor vuurwerk, ook bang is voor andere harde geluiden zoals bijvoorbeeld onweer. De therapie kan onder andere gedaan worden met behulp van een CD met vuurwerkgeluiden.

Korte termijn aanpak:
Voor de korte termijn aanpak zijn voor honden tegenwoordig de middelen Pexion® en Sileo® geregistreerd. De Pexion® is over het algemeen het makkelijkste in het doseren en toedienen van het middel. Dit is het middel wat wij adviseren voor vuurwerk angst.
Met de tabletten word geadviseerd om 2 dagen van te voren mee te beginnen. De medicatie is op recept te krijgen na een vuurwerkconsult.

Let wel op! Deze medicatie is af te raden bij honden die bekend zijn of een verleden hebben met agressie problemen of bekend zijn met aandoeningen aan bepaalde orgaansystemen.
Voor advies op maat kunt u hier een vuurwerkconsult boeken.