Vlooien hond en kat

Vlooien bij een hond of kat is vaak een hardnekkig en vervelend probleem, voor zowel het dier als het baasje. In dit artikel gaan we dieper in op wat deze vervelende beestjes precies zijn, hoe je kunt zien of je huisdier vlooien heeft en wat de beste manier is om te ontvlooien.

Wat zijn vlooien precies?

Vlooien zijn in feite kleine parasieten die zich voeden met het bloed van honden, katten en zelfs mensen. Een andere naam voor de meest voorkomende (katten-)vlo is Ctenocephalides felis. Deze kunnen zowel honden als katten lastigvallen. Vlooien zijn meester in zich voortplanten: een vlo kan uiteindelijk duizenden eieren produceren. De levenscyclus van deze vlooien is als volgt:

Vlooieneitjes

Een volwassen vlo die zich aan het  huisdier heeft gehecht legt honderden eitjes. Deze blijven in de vacht van de hond of kat hangen, of vallen op de grond.

Larven

Nadat de eitjes een paar dagen in de vacht hebben gezeten of op de grond hebben gelegen komen ze uit als larven. Deze larven voeden zich met de uitwerpselen van de volwassen vlo die van je huisdier afvallen. Ze gedijen het best in warme, vochtige omgevingen in huis. Hoogpolige tapijten en hondenmanden zijn dan ook populaire broedplaatsen voor de larven.

Poppen

Na een paar weken verpoppen de larven zich. Deze poppen kunnen wel 1-2 jaar in leven blijven in je tapijt, bank of in de honden- of kattenmand.

Volwassen vlooien

Uit de poppen komen uiteindelijk door trillingen en warmte volwassen vlooien. Deze gaan weer nieuwe eitjes gaan produceren en bloed zuigen bij de hond of kat. Zo gaat de cyclus door, tenzij er maatregelen worden genomen. De vlooien die aanwezig zijn op je hond of kat zijn dus eigenlijk maar het topje van de ijsberg (5%): de poppen en larven (95%) leven in de omgeving van het dier!’

Heeft mijn hond of kat last van vlooien?

Als je hond of kat last heeft van vlooien kan het zijn dat er symptomen optreden zoals jeuk en rode vlekken op de huid. Honden gaan over het algemeen krabben of knagen op de plekken waar het jeukt. In dat geval is het eenvoudig om de vlooien te lokaliseren. Gebruik een vlooienkam om op de geïrriteerde plekken te kijken of er vlooien of vlooienontlasting zit. Vlooienontlasting bestaat uit hele kleine zwarte korrels die op de huid of in de haren blijven hangen. Je kunt controleren of het daadwerkelijk vlooienpoep is door de korrels op een vochtig papier te leggen. Wordt het rond de korrels rood? Dan is het inderdaad vlooienpoep.

Wat zijn de gevaren van een vlooienplaag?

Vlooien geven jeuk en huidirritatie voor het huisdier. Bij jonge dieren kunnen vlooien tevens voor bloedarmoede zorgen als er veel aanwezig zijn. Verder kunnen vlooien een lintworm overbrengen. In de vlo zit namelijk soms een lintwormlarve. Als de hond of kat jeuk heeft bijt deze in de vacht en kan zo de vlo met lintwormlarve opeten. In het maagdarmkanaal wordt de vlo verteerd maar het lintwormlarve komt uit en hecht zich aan de darmwand van de hond of kat met alle gevolgen van dien.

Vlooienallergie

Sommige honden en katten hebben een vlooienallergie. Door het bijten van maar 1 vlo kan de gehele huid van de hond of kat gaan jeuken en ontsteken. Hiervoor hoef je dus geen vlooien te zien! De lokalisatie van de allergie is vaak op het achterlijf van de hond of kat te vinden. Zoek naar de volgende symptomen:

  • Afgebroken haren
  • Kale plekken
  • Veel kleine korstjes
  • Rode huid

Ontvlooien van je kat of hond

Om een vlooienprobleem goed aan te pakken dient men zowel de omgeving als alle dieren in het huis te behandelen. Voor de omgeving geldt: goed schoonmaken, stofzuigen, het wassen van manden etc. Daarnaast kan een speciale omgevingsspray gebruikt worden om de larven en volwassen vlooien in de omgeving te doden.

Huisdieren zelf kunnen behandeld worden met speciale pipetten in de nek, tabletten of banden. Laat je goed informeren door je dierenarts of dierenartsassistente wat voor jouw dier het beste middel is. Kies niet gelijk voor het goedkoopste middel, dit blijkt vaak duurkoop omdat de stoffen hierin niet goed werken (of te laag gedoseerd zijn) en uiteindelijk zit je dan langer met de vlooienplaag opgezadeld! Behandel ook echt alle dieren in huis, anders blijven de vlooien overleven op het ene huisdier en heb je alles voor niets gedaan.

Door je huisdier het hele jaar door te behandelen voorkom je een vlooienplaag. Honden en katten die allergisch zijn voor vlooien moeten natuurlijk sowieso het hele jaar door behandeld worden, anders zal de allergie snel weer terugkomen. Vergeet daarnaast niet om je huisdier gelijk goed te ontwormen tegen lintworm!

Hoe voorkom je vlooien bij je kat of hond?

Zoals met alle ziekten is voorkomen beter dan genezen. Om een vlooienplaag te voorkomen is het belangrijk om een maandelijkse controle uit te voeren bij je hond of kat. Bij deze controle kun je ook een pipet op de huid aanbrengen of een vlooientablet toedienen. Daarnaast biedt een goede vlooienband gemiddeld 7 maanden bescherming tegen zowel vlooien als teken!

Contact opnemen

Heeft je huisdier last van vlooien of wil je meer informatie over het ontvlooien van je hond of kat? Neem dan telefonisch contact met ons op of maak een afspraak. Uiteraard kun je ook langskomen bij onze dierenkliniek in Beuningen of de kliniek nabij Purmerend.