Vergiftiging bij de hond en kat

Vergiftiging

Baby’s stoppen graag van alles in hun mond maar onze huisdieren ook! Echter kan een vergiftiging ook iets zijn wat ze ingeademd hebben of in hun ogen of op de huid hebben gekregen.  Raadpleeg altijd gelijk uw dierenarts en geef hen de volgende informatie:

Leeftijd, ras of grootte, naam van het vergif, hoeveelheid, hoe lang geleden, bij inademing hoe lang heeft het geduurd, eventuele symptomen die uw dier op dat moment heeft en of u er zelf al iets aan gedaan heeft. Bij vermoeden van een vergiftiging bel altijd gelijk uw dierenarts en probeer de verpakking van het vergif mee te nemen.

Afhankelijk van het soort gif kan er een behandeling ingesteld worden. Doe dit altijd in overleg met uw arts. Sommige middelen kunnen we het beste uit laten braken maar sommige middelen zijn heel schadelijk voor het slijmvlies en de keel. Bij deze middelen wilt u dus niet dat het nog een keer langs de keel en de slokdarm komt. Laat uw hond nooit braken doormiddel van zout. Zout is namelijk van zichzelf ook giftig voor honden. Geef uw huisdier ook niets te drinken of te eten, maar overleg eerst met uw dierenarts, deze zal u vertellen of u uw huisdier wat te eten of te drinken moet aanbieden of dat u het beste nuchter met uw dier naar de praktijk kan komen.

vergiftiging giftig hond voedingsmiddelen

Wat is er giftig?

Uiteraard moet u altijd uitkijken met het gebruik van schoonmaakmiddelen, bestrijdingsmiddelen, rattengif, anti vries en uw eigen medicatie. Daarnaast zien we in de zomer vaak blauwalg in het water. Als uw hond graag zwemt, kijk dan altijd goed of er niet ergens een bordje staat met blauwalg of botulisme-bacterie. Hier kan uw hond dan niet veilig zwemmen.

Geef nooit medicatie voor de mens aan uw huisdier. Zo is paracetamol bijvoorbeeld heel erg giftig voor de kat! Voor huisdieren zijn er speciale medicijnen, met andere werking en andere doseringen dan voor mensen.

Voedingsmiddelen

Een hoop dingen die wij lekker vinden zijn niet zo goed voor onze dieren. Hier staan de meest voorkomende producten op een rijtje:

Druiven, rozijnen, chocolade, zout, ui-achtigen (knoflook, ui, prei, bieslook) macadamianoten, xylitol (zoetstof snoep, kauwgom, tandpasta) avocado.

De producten geven verschillende verschijnselen en zijn in meer of mindere mate giftig. Het hangt ook van de hoeveelheid van het product af en de grootte en leeftijd van uw dier. Zo veroorzaakt avocado vaak alleen maagdarmklachten en verschilt het enorm of je een klein stukje aan een bull mastiff geeft of een hele avocado aan een chihuahua.

Planten

Er zijn ook verschillende planten die giftig zijn voor honden. We zetten de meest voorkomende voor u op een rijtje.

Kerstplanten (hulst, kerstroos, maretak, kerstster), aloe vera, azalea, callalelie, cyclame, dieffenbachia, dracaena soorten, ficus, philodendron, lelie (vooral voor de kat!!)

Let ook op de bloembollen van de narcis, amaryllis, krokus en de tulp. Deze zijn ook giftig.