Sterilisatie/castratie: veel gestelde vragen (FAQ)

Sterilisatie/castratie: veel gestelde vragen (FAQ)

Is het verstandig om je huisdier te laten helpen?

Er zijn meerdere redenen om je huisdier te laten castreren of steriliseren. Zo voorkom je nestjes, dominant gedrag en bij de teef bv kwaadaardige tumoren van de melkklieren. Echter is een dergelijke operatie niet voor elk dier de beste oplossing. Voor sommige rassen kan een sterilisatie nadelig uitpakken en castratie is ook niet altijd de beste oplossing bij ongewenst gedrag. Overleg altijd eerst even met de dierenarts voordat u besluit te laten opereren.

Vanaf welke leeftijd kan mijn huisdier geholpen worden?

Kater: 6 maanden poes: 6 maanden Voedster: 6 maanden ram: wanneer testikels zijn ingedaald Reu: vanaf 6 maanden teef: 3 maanden na de eerste loopsheid. Bij grote rassen wordt er geadviseerd om tot 1 jarige leeftijd te wachten (Main coon, Savannah, Deense dog)

Wat zijn de kosten van zo’n operatie?

De kosten van de operaties kunt u vinden in onze prijslijst. Indien u inschreven staat in ons systeem houden wij u op de hoogte van eventuele kortingsacties. Tarieven zijn niet onderhandelbaar. Wij hebben eerlijke prijzen die passen bij een goede en veilige operatie. Uw huisdier wordt door een ervaren chirurg geopereerd onder volledige bewaking (hart/ademhaling/temperatuur/CO2). Daarnaast gebruiken we gasnarcose (de meest veilige manier van narcose geven) en premium producten qua medicatie en hechtmateriaal. Ook de pijnstilling en de nacontrole is bij de prijs inbegrepen.

Hoe lang duurt zo’n operatie?

Operatie zelf duurt 30 minuten tot een uur. Echter is een operatie wel; een dag opname. Uw huisdier mag pas weer naar huis als hij/zij goed wakker is, de lichaamstemperatuur op peil is en het dier weer zelfstandig kan lopen. Konijnen moeten weer zelfstandig eten voordat ze naar huis mogen. Onze operatie patiënten mogen gelijk ’s ochtends bij ons gebracht worden en wij bellen als ze weer naar huis mogen. Dit is meestal in de middag.

Mogen ze nog eten en drinken voor de operatie?

Voor de operatie moeten ze nuchter zijn, wat betekent dat ze vanaf de avond voor de operatie niet meer mogen eten. Ze mogen wel water blijven drinken. Knaagdieren mogen niet nuchter gehouden worden. Zij moeten, ook voor een operatie, gewoon blijven eten.

Moet ik thuis nog ergens rekening mee houden na de operatie?

Na de operatie krijgt u bij het ophalen van uw dier een nazorg formulier mee voor thuis. Bij katten wordt geadviseerd om ze 10 dagen binnen te houden. Honden moeten 10 dagen aangelijnd uitgelaten worden en mogen niet zwemmen/gewassen worden. Dit heeft te maken met de operatie wond. Ze krijgen van ons ook wondbescherming mee. Deze moet ook 10 dagen om blijven. Tijdens de koude dagen wordt geadviseerd om konijnen een dag binnen te houden. Het is belangrijk dat konijnen na de operatie goed blijven eten. Ze krijgen van ons ook een pijnstiller/ontstekingsremmer mee. Deze moet een aantal opeenvolgende dagen na de operatie gegeven worden. Hier moet u de dag na de operatie mee beginnen.

Hoe lang moet de wondbescherming om blijven? Wanneer mag mijn kat weer naar buiten?

10 dagen. Na 10 dagen wordt de wond gecontroleerd door de arts. Deze zal dan besluiten of de kat weer naar buiten mag.

Wanneer mogen ze weer samen met hun huisgenoten?

Dieren van hetzelfde geslacht of huisgenoten die al geholpen zijn mogen gelijk weer bij elkaar. Let er wel op dat ze niet bij elkaar aan de wond gaan zitten. Mannelijke dieren zijn na de operatie niet gelijk onvruchtbaar. Houdt deze dus nog een paar weken gescheiden van niet geholpen dames. M.n. konijnen kunnen nog 6 weken vruchtbaar zijn na castratie!

Moet ik zijn paspoort/vaccinatieboekje meenemen?

In principe is dit niet nodig tenzij u vragen heeft over de vaccinatie status van uw dier of uw dier wilt laten vaccineren.