Schimmelinfectie bij de cavia

Schimmel bij de cavia

Schimmelinfecties bij de cavia komen regelmatig voor. De huidschimmels die deze infecties veroorzaken zijn Trichophyton mentagrophytes en Microsporum canis. De schimmels kunnen overal voorkomen, maar we zien ze vooral rondom de ogen, neus en oren.
De symptomen bestaan uit haarverlies en soms korstige schilferige plekjes.

Besmetting

Cavia’s besmetten zich door direct contact onderling of indirect via hooi, speeltjes, het hok of de water- en voerbak. Met name jonge dieren in de rui zijn gevoelig. Zo kunnen ze ook drager worden van de schimmel, zonder dat ze op dat moment symptomen hebben. In stresvolle situaties kan de schimmelinfectie dan alsnog later tot uiting komen. Jonge cavia’s zijn gevoeliger voor schimmelinfecties.

De schimmel is dus besmettelijk van dier op dier maar is ook besmettelijk voor mensen. Een goede hygiëne is dus zeer belangrijk.

Diagnose

Door het inzetten van een schimmelkweek kunnen we de diagnose stellen. Na ongeveer 10-14 dagen is de uitslag bekend.
Infecties met mijten kunnen vergelijkbare huidklachten met flinke jeuk geven. Het is dus belangrijk dat deze uitgesloten worden.

Behandeling

Bij een lichte infectie kan het voldoende zijn om de schimmelplekken alleen lokaal te behandelen. Bij een heftige infectie kan het nodig zijn om een uitgebreidere behandeling in te zetten. De behandeling bestaat uit het toedienen van een antischimmelmiddel of een anti schimmel zalf/shampoo. Alle cavia’s die bij elkaar zitten moeten behandeld worden omdat de schimmel besmettelijk kan zijn. Daarnaast is het belangrijk om het hok en alle attributen in het hok grondig schoon te maken tijdens de behandeling. In verband met het risico van overdracht naar mensen is het belangrijk om goed de handen te wassen na aanraken van de cavia.