Overgewicht bij de hond, een zwaar probleem

Oorzaken van overgewicht

Ongeveer 30%-50% van alle honden in Nederland is te dik. Het straatbeeld is erg veranderd waardoor veel mensen slanke honden juist te mager vinden en dikke honden mooi op gewicht. Veel honden krijgen tussendoor ook veel snacks en weinig eigenaren realiseren zich hoeveel calorieën hier in zitten. 2 kleine blokjes kaas voor de hond komen al gauw overheen met een cheeseburger voor de mens en een plakje worst komt al gauw overeen met zak chips.

Maar het heeft niet alleen met snacken te maken. Er moet ook goed rekening worden gehouden met veranderingen in energiebehoefte. Honden die gecastreerd of gesteriliseerd zijn hebben een lagere energiebehoefte dan bij honden waarbij dit niet gebeurd is. Ditzelfde geldt voor honden die ouder worden en daardoor minder bewegen. Hier moet je de voeding op aanpassen. Overgewicht kan ook te maken hebben met genetische aanleg. Zo zijn er bepaalde rassen die sneller te dik worden dan andere (labrador, berner sennen , Golden Retriever, Cocker Spaniel, Collies, Dachshund, Cairn Terrier, Shetland Sheepdog, Beagle, Cavalier King Charles Spaniel, Basset Hound) Daarnaast spelen ook medische problemen een rol. Bepaalde aandoeningen en medicatie kunnen ervoor zorgen dat de hond sneller dik wordt. Dit is echter maar een klein percentage.

Waarom is overgewicht een probleem?

Een hond met overgewicht kan heel veel problemen krijgen. Het risico op bepaalde aandoeningen is veel groter (suikerziekte, urinewegproblemen, artrose) Ze worden kortademiger en daardoor sneller benauwd, hebben minder uithoudingsvermogen, vaker last van vetbulten en een vergrootte kans op hart en longproblemen. De afweer van de hond wordt ook minder. Ze krijgen vaak huidproblemen en zijn hierdoor veel vatbaarder voor ziektes. Als de hond geopereerd moet worden is er ook nog eens een verhoogd narcose risico en de operatie is een stuk lastiger voor de chirurg door al het vet. Soms zijn bepaalde honden zelfs zodanig te dik dat de operatie niet uitgevoerd kan worden. Bij sommige honden merk je dat ze niet meer lekker in hun vel zitten. Ze worden slomer, willen niet meer graag mee wandelen en zoeken minder interactie met hun omgeving op.

 Afvallen

Om de hond weer gezond op gewicht te krijgen moet hij gaan afvallen. Dit is in het begin altijd erg lastig omdat ze vaak wat meer gaan bedelen om eten. Tijdens een gewichtsconsult kijken we naar het gewicht van de hond, wat zijn ideale gewicht is en gaan we een stappenplan maken om hem af te laten vallen. Hierna volgen een aantal controles zodat wij u goed kunnen begeleiden en per keer precies kunnen uitrekenen hoeveel voeding uw hond mag hebben. Wij kunnen u dan ook helpen met problemen waar u tegen aanloopt. Als de hond zijn ideale gewicht heeft bereikt kunnen we kijken wat de hond mag hebben zodat hij op gewicht blijft. Op deze manier hoeft de hond niet de rest van zijn leven op dieet en voorkom je het bekende jojo-effect (van steeds te zwaar naar op gewicht naar weer te zwaar).

Er zijn ook dingen die u zelf thuis kunt doen om uw hond af te laten vallen. U kunt hem nog steeds snacks geven maar kijk naar het aantal calorieën wat er in zit en haal dit van zijn gewone voer af. U kunt ook het gewone voer als snack gaan geven (let er wel op dat je dit ook van zijn dagelijkse hoeveelheid voer afhaalt).

Daarnaast kunt u als eigenaar ook gebruik maken van voer puzzels. Hierdoor moet de hond energie gebruiken om bij zijn voer te komen. Daarnaast kunt u er ook voor kiezen om zijn eten door de woonkamer of in de tuin te verspreiden. Dit zorgt ervoor dat de hond meer lichaamsbeweging krijgt tijdens het voeren. Vaak vinden ze dit ook nog eens super leuk. Meer en langer wandelen heeft vaak niet heel veel effect. Wat u wel kunt doen is met de hond zwemmen of een stukje met hem naast de fiets gaan wandelen.

Wij kunnen u uitgebreid helpen met het veilig en effectief af laten vallen van uw hond.