Overgewicht bij de kat, een zwaar probleem

Oorzaken overgewicht

Rond de 35% van alle katten in Nederland is te dik. Katten krijgen vaak te veel eten (onbeperkt) en worden veel bij gevoerd in de vorm van een likje boter, een plakje kaas, een beetje slagroom etc. Vaak worden katten die buiten komen ook door buurtbewoners bijgevoerd. Maar teveel voeding en tussendoortjes is niet de enige reden waardoor veel katten te dik zijn.

Er moet ook goed rekening worden gehouden met veranderingen in energiebehoefte. Katten die gecastreerd of gesteriliseerd zijn hebben een lagere energiebehoefte dan bij katten waarbij dit niet gebeurd is. Ditzelfde geldt voor katten die ouder worden en daardoor minder bewegen. Hier moet je de voeding op aanpassen. Overgewicht kan ook te maken hebben met genetische aanleg. Zo zijn er bepaalde rassen die sneller te dik worden dan andere (Europees korthaar, brits korthaar, pers). Daarnaast spelen ook medische problemen een rol. Bepaalde medicatie kan ervoor zorgen dat de kat sneller dik wordt. Dit is echter maar een klein percentage.

Waarom is overgewicht een probleem?

Een kat met overgewicht kan heel veel problemen krijgen. Het risico op bepaalde aandoeningen is veel groter (suikerziekte, urinewegproblemen, artrose), ze worden kortademiger en daardoor sneller benauwd, hebben minder uithoudingsvermogen en een verhoogde kans op hart en longproblemen. De afweer van de kat wordt ook minder. Ze krijgen vaak huidproblemen en zijn hierdoor veel vatbaarder voor ziektes. Als de kat geopereerd moet worden is er ook nog eens een verhoogd narcose risico en de operatie is een stuk lastiger voor de chirurg door al het vet. Soms zijn dieren zelfs zodanig te dik dat de operatie niet uitgevoerd kan worden. Bij sommige katten merk je dat ze niet meer lekker in hun vel zitten. Ze worden slomer, liggen bijna alleen maar te slapen en komen minder vaak een aai halen of op schoot liggen.

Bij katten zien we sowieso al vaker urinewegproblemen dan bij de hond. Als een kat te dik is, wordt het voor de dierenarts ook nog eens een stuk lastiger om de kat goed te onderzoeken en te kunnen behandelen.

Afvallen

Om de kat weer gezond op gewicht te krijgen moet hij gaan afvallen. Dit is in het begin altijd erg lastig omdat ze vaak wat meer gaan bedelen om eten. Tijdens een gewichtsconsult kijken we naar het gewicht van de kat, wat zijn ideale gewicht is en gaan we een stappenplan maken om hem af te laten vallen. Tijdens de controles kunnen we steeds opnieuw kijken hoe het afvallen gaat. Een kat die te snel afvalt kan namelijk leververvetting krijgen. Het is dus belangrijk dat dit op een goede manier gebeurt. Wij zorgen ervoor dat uw kat op een veilige manier afvalt. Tevens kunnen we gelijk problemen waar u tegen aanloopt bespreken.

Er zijn ook dingen die u zelf thuis kunt doen om uw kat af te laten vallen. U kunt hem nog steeds snacks geven maar kijk naar het aantal calorieën wat er in zit en haal dit van zijn gewone voer af. Daarnaast kunt u ook het gewone voer als snack gaan geven (let er wel op dat je dit ook van zijn dagelijkse hoeveelheid voer afhaalt). U kunt als eigenaar ook gebruik maken van voer puzzels. Hierdoor moet de kat energie gebruiken om bij zijn voer te komen.

Daarnaast kunt u er ook voor kiezen om zijn eten door de woonkamer te verspreiden. Dit zorgt ervoor dat de kat meer lichaamsbeweging krijgt tijdens het voeren. Vertel buurtbewoners dat uw kat moet afvallen en dat hij dus niks lekkers van hen mag hebben. Heeft u meerdere katten in huis en is de rest wel slank? Dan kunt u het voer van de slanke katten bijvoorbeeld ergens hoog neerzetten waar zij makkelijk bijkomen maar de te dikke kat niet. U kunt ook gebruik maken van jachtspelletjes om hem wat meer te laten bewegen. Vaak vinden ze dit erg leuk!

Wij kunnen u uitgebreid helpen met het veilig en effectief af laten vallen van uw kat.