Ontvlooien

Vlooien bij honden en katten is vaak een hardnekkig en vervelend probleem, voor zowel het dier als het baasje. Honden en katten delen dezelfde vlooien, zowel de honden- als de kattenvlo komt bij beide soorten voor. Vlooien zijn meester in zich voortplanten: een vlo kan uiteindelijk duizenden eieren produceren. De eitjes van de vlo vallen uit de vacht van de hond of kat op de grond, waar ze na een paar dagen uitkomen als larfjes. Deze larfjes voeden zich met de uitwerpselen van de volwassen vlo die van je huisdier afvallen. Na een paar weken verpoppen de larfjes zich, deze poppen kunnen wel 1-2 jaar in leven blijven in je tapijt, bank of in de honden of kattenmand. Uit de poppen komen uiteindelijk weer volwassen vlooien die weer nieuwe eitjes gaan produceren en bloed zuigen bij de hond of kat. De vlooien die aanwezig zijn op je hond of kat zijn dus eigenlijk maar het topje van de ijsberg (5%): de poppen en larven (95%) leven in de omgeving van het dier!

Vlooien geven jeuk en huidirritatie voor het huisdier. Bij jonge dieren kunnen vlooien tevens voor bloedarmoede zorgen als er veel aanwezig zijn. Verder kunnen vlooien ook een lintworm overbrengen: in de vlo zit de lintwormlarve, als de hond of kat jeuk heeft bijt deze in de vacht en kan zo de vlo met lintwormlarve opeten. In het maagdarmkanaal wordt de vlo verteerd maar het lintwormlarfje komt uit en hecht zich aan de darmwand van de hond of kat met alle gevolgen vandien.

Sommige honden en katten hebben een vlooienallergie: door het bijten van maar 1 vlo kan de hele huid gaan jeuken en ontsteken van de hond of kat. Hiervoor hoef je dus geen vlooien te zien! De lokalisatie van de allergie is vaak op het achterlijf van de hond of kat te vinden: afgebroken haren, kaalheid, vele kleine korstjes en roodheid.

fleas on a dog[1]
vlooienpoepjes in de vacht
Om een vlooienprobleem goed aan te pakken dient men zowel de omgeving als alle dieren in het huis te behandelen. Voor de omgeving geldt goed schoonmaken, stofzuigen, heeft wassen van mandjes ed. Daarnaast kan een speciale omgevingsspray gebruikt worden om de larfjes en volwassen vlooien in de omgeving te doden.

Huisdieren zelf kunnen behandeld worden met speciale pipetten in de nek, tabletten of banden. Laat je goed informeren door je dierenarts of dierenartsassistente wat voor jouw dier het beste middel is. Kies niet gelijk voor het goedkoopste middel, dit blijkt vaak duurkoop omdat de stoffen hierin niet goed werken (of te laag gedoseerd zijn) en uiteindelijk zit je dan langer met de vlooienplaag opgezadeld! Behandel ook echt alle dieren in huis, anders blijven de vlooien overleven op het ene huisdier en heb je alles voor niets gedaan.

Door je huisdier het hele jaar door te behandelen voorkom je een vlooienplaag. Honden en katten die allergisch zijn voor vlooien moeten natuurlijk sowieso het hele jaar door behandeld worden, anders zal de allergie snel weer terugkomen. Vergeet daarnaast niet om je huisdier gelijk goed te ontwormen tegen lintworm!