Mijten en schurft bij de cavia

Mijten en schurft bij de cavia

 De oorzaak van schurft is vaak een mijt die zich diep in de huid ingraaft. Vaak geven deze mijten veel jeuk waardoor de cavia gaat krabben en schuren. Door het krabben en schuren, zien we vaak kale en korsterige plekken. Er bestaan ook mijten die geen jeuk geven. In dit geval zien we vaak alleen kale plekken. De plekken zien we vaak op de kop, schouders, hals, rug en achterpoten.

Soms kan de jeuk zo heftig zijn dat de cavia in de kramp schiet of zelfs een epileptiforme aanval kan krijgen.

Besmetting

Cavia’s kunnen besmet raken door andere cavia’s. Mijten kunnen lang onopgemerkt aanwezig zijn. Soms zien we dat er mijten in het hooi zitten. Als er sprake is van een infectie dan is het advies ook om het aanwezige hooi in het hok weg te gooien en te vervangen door nieuw hooi.

Diagnose

Aan de hand van de verschijnselen kan er gedacht worden aan een mijt. Om een definitieve diagnose te stellen moet er een microscopisch onderzoek gedaan worden. Er wordt dan een huidafkrabsel gemaakt. Dit afkrabsel moet vrij diep zijn omdat de mijt zich diep in de huid ingraaft.

Behandeling

De mijten worden gedood met een middel dat toegediend wordt door middel van een pipet in de nek. Hierna moet de behandel na 14 dagen herhaald worden. Soms is een derde behandeling na 28 dagen nodig.

Als er ernstige korsten op het oor of bij het oog zijn, wordt er vaak voor gekozen om deze ook lokaal te behandelen met een zalf.

Vroeger werden er nog weleens onderhuidse injecties gegeven. Deze is echter zeer pijnlijk en moet een aantal keer herhaald worden. Gelukkig is er tegenwoordig een beter alternatief en hoeven deze injecties niet meer gegeven te worden.