Katten operatie

Bij Dierenkliniek Bloombird worden dagelijks vele operaties uitgevoerd, de meest voorkomende operaties zijn sterilisatie en castratie, tumoren verwijderen, bijtwonden hechten en abcessen draineren, maar ook opereren we onder andere regelmatig blaasstenen, halen we vreemde voorwerpen als bv stukken plastic of draadjes uit de maag of darmen en verrichten we amputaties.
Voor een operatie moet een dier onder narcose gebracht worden. Een operatie en een narcose zijn nooit zonder risico, het is echter belangrijk om dit risico zo laag mogelijk te houden. Dit kan bereikt worden door je huisdier vooraf aan de narcose uitgebreid te controleren:

Het hart wordt op de dag van de operatie altijd nogmaals in alle rust beluisterd, indien er een ruisje wordt gehoord wordt er altijd contact met je opgenomen met het advies om eerst een echo van het hart te laten maken. Met een echo wordt het hart 3D in beeld gebracht en kan gezien worden welke afwijking er aan het hart is. Op deze manier kan het narcose risico goed ingeschat worden, en ook kan bepaald worden welke type narcose middelen veilig zijn bij de betreffende hartafwijking.

Pre-anaesthetisch bloedonderzoek
Wij bieden als dierenkliniek vooraf elke narcose en operatie altijd een bloedonderzoek (pre-anaesthetisch bloedonderzoek) aan met korting. Bij dit bloedonderzoek worden oa de nieren en lever gecontroleerd, dit zijn de belangrijkste organen voor de verwerking van de narcosemiddelen. In geval van bv verhoogde nierwaarden wordt indien mogelijk geadviseerd om de operatie uit te stellen en eerst je kat op nierdieet en evt medicatie te zetten om de nierwaarden weer te normaliseren. Indien een dier met een matige nierfunctie onder narcose gaat zien we vaak dat de kat een paar weken later uiteindelijk instort met zwaar nierfalen. Dit komt omdat er bij elke narcose een flinke bloeddrukdaling plaatsvindt, waardoor de nieren minder doorbloed worden gedurende de gehele narcose.
Zowel bij jonge als oude dieren komen we regelmatig verhoogde lever of nierwaarden tegen, ons advies is dan ook om bij elke kat pre-anaesthetisch bloedonderzoek vooraf elke narcose te doen.

Infuus
Naast het bloedonderzoek bieden wij ook de keus tot een infuus gedurende de gehele narcose aan. Met een infuus wordt fysiologisch zout in de bloedbaan gegeven, hiermee wordt de bloeddruk zo goed mogelijk op peil gehouden. Tevens is het een infuus een mooie toegangspoort tot de bloedvaten in geval van spoed: indien er bv een epileptische toeval optreedt of het hart er opeens mee stopt kunnen via het infuus levensreddende middelen direct in de bloedbaan toegediend worden, hetgeen de overlevingskansen van de kat aanzienlijk doen toenemen.

Gasnarcose
bij bijna elke ingreep onder narcose wordt bij dierenkliniek Bloombird gasnarcose gebruikt. Dit is de veiligste manier van narcose en minst belastend voor het lichaam. Vooraf aan de narcose krijgt de kat eerst een prikje om slaperig te worden, vervolgens krijgt de kat een buisje in de luchtpijp (intuberen), zodat er altijd een vrije toegang tot de luchtwegen is. Via dit buisje wordt de kat aangesloten op gasnarcose. In geval van een ademstilstand kan de kat zo ook goed beademd worden. Met name bij de kortsnuitige rassen zoals de perzische kat is intuberen onmisbaar, deze katten lopen door hun kleine neusgaten en lange gehemeltes een erg groot risico op verstikking tijdens de narcose. Dmv intuberen en het gebruik van gasnarcose kan gelukkig ook de Pers veilig geopereerd worden!
Informeer vooraf aan een operatie altijd bij je dierenarts of deze wel met gasnarcose en intuberen opereert.

Sterilisatie
Vanaf de leeftijd van 6 maanden is een poes groot genoeg om gesteriliseerd te worden.
Steriliseren van de poes is eigenlijk een soort castratie: beide eierstokken worden verwijderd, en indien de baarmoeder afwijkend is wordt deze ook verwijderd. Door de eierstokken weg te halen vindt er geen productie meer plaats van vrouwelijke hormonen, hiermee neemt het risico op melkkliertumoren sterk af, mits de poes op jonge leeftijd gesteriliseerd wordt. Wacht je langer af dan hebben de hormonen al langdurig invloed op de melkklieren gehad en is de beschermende invloed van sterilisatie een stuk minder. Verder voorkomt sterilisatie uiteraard de krolsheid en kans op een ongewenst nestje en baarmoederontsteking en tumoren. Baarmoederontsteking zien we bij vrijwel 80% van de poezen die niet gesteriliseerd zijn op oudere leeftijd.

Het gebruik van de poezenpil raden wij sterk af: hiermee neemt de kans op baarmoederontstekingen en melkkliertumoren aanzienlijk toe. Gebruik vooral ook geen poezenpil voor de 1e krolsheid: er bestaat een grote kans dat de poes hele grote goedaardige gezwellen van de melkklieren krijgt die niet meer goed wegtrekken!

Castratie
Een kater kan gecastreerd worden vanaf de leeftijd van 6 maanden. Bij castratie worden beide testikels verwijderd, waardoor het testosterongehalte in het bloed daalt. Hierdoor worden katers minder dominant en agressief, minder seksueel gefrustreerd en wat ‘relaxter’. Veel mensen kiezen voor castratie op 6-9 maanden leeftijd omdat de kater dan vaak begint met ‘sproeien’ in huis: hij plast dan overal om het huis met zijn geur te markeren. Dit is natuurlijk erg onprettig in huis, want de geur van kattenurine is erg lastig om uit je huis te krijgen!
Het grote voordeel van castratie is ook dat katers die buiten komen geen poezen kunnen bevruchten, waardoor en minder ongewenste nestjes komen. En door het castreren gaan katers een stuk minder vechten, hierdoor neemt het risico op vechtabcessen maar ook op kattenaids en leucosevirus sterk af.