Gebit van het konijn

Het normale gebit

Het gebit van het konijn bestaat uit 4 snijtanden, 2 stifttanden en 22 kiezen (6 per bovenkaak en 5 per onderkaak). De tanden en kiezen van een konijn groeien hun gehele leven door. De snijtanden groeien wel zo’n 10 cm per jaar! De stifttanden zijn twee hele kleine tandjes die achter de snijtanden van de bovenkaak staan. Dit onderscheidt konijnen van andere knaagdieren zoals de cavia.

Slijtage

Bij een normaal gebit staan de bovenste snijtanden voor de onderste snijtanden en raken de onderste snijtanden de stifttanden. Hierdoor slijten de tanden op elkaar af. De kiezen slijten af door het constant kauwen op voer. Het konijn verkleint zijn voer door tijdens het kauwen zijn kiezen horizontaal te bewegen. Deze kiezen hebben scherpe richels/randen waardoor het voer als het ware wordt afgesneden.

Gebitsproblemen

Er kunnen verschillende gebitsproblemen bij het konijn ontstaan. Dit kan te maken hebben met het geven van verkeerde voeding, erfelijke afwijkingen of een verkeerde gebitsstand door bijvoorbeeld trauma. Als hierdoor de tanden niet goed op elkaar staan kunnen deze niet goed slijten en groeien ze te ver door. Voor konijnen is een gezond gebit enorm belangrijk. Als konijnen niet kunnen eten dan komen de darmen stil te liggen. Als deze stil komen te liggen ontstaan er gassen wat zorgt voor een gasbuik. De buik is dan opgezet en pijnlijk. Doordat de buik pijnlijk wordt willen konijnen niet meer eten waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt. Een konijn dat niet eet komt dus in een levensbedreigende situatie terecht.

Voedingsfouten

Er kan te weinig slijtage ontstaan bij konijnen door het eten van onvoldoende ruwvoer zoals hooi, maar er kunnen ook gebitsproblemen ontstaan door een tekort aan calcium en vitamine D. Een konijn wat calcium te kort heeft, haalt dit uit zijn kaakbot. Hierdoor wordt deze slapper waardoor de kieswortels niet op elkaar afslijten maar het kaakbot ingroeien. Hierdoor kunnen de kiezen scheef gaan groeien waardoor je nog meer slijtage problemen krijgt en er haken op de kiezen ontstaan. Deze haken prikken vervolgens in de tong en in het wangslijmvlies. We zien het vaak bij konijnen die gemengd voer krijgen. Konijnen vissen de lekkere dingen eruit en laten de bikskorrels liggen. Deze zijn juist belangrijk voor de opname van calcium en vitamine D.

Gemengd voer
Hooi
Biks

 

 

 

 

 

Erfelijke afwijkingen en trauma

Als bij het konijn vanaf de geboorte de tanden niet goed op elkaar staan kunnen er ook gebitsproblemen ontstaan. Dit komt doordat de tanden dan langs elkaar groeien en niet slijten. De tanden blijven maar doorgroeien en dit zorgt voor problemen. Ditzelfde geldt voor konijnen die zijn gevallen of een keer iets gebroken hebben. Ze kunnen daarna een afwijkende kaakstand hebben. Hierdoor gebeurt eigenlijk hetzelfde als bij een erfelijke afwijking: de tanden staan niet meer goed op elkaar waardoor ze niet slijten en deze maar door blijven groeien.

Voorkomen en genezen

Door het geven van goede voeding en onbeperkt hooi kunnen een heleboel problemen worden voorkomen. Mocht het konijn toch gebitsproblemen krijgen dan kan de dierenarts het gebit beoordelen en een behandeling instellen. Tanden die te lang zijn, kunnen bijvoorbeeld gewoon bijgeslepen worden. Dit moet vaak wel levenslang blijven gebeuren.