Giardia parasiet

Giardia, maag-darmparasiet

Giardia is een van de meest voorkomende maag- darmparasiet bij honden en katten. 10-20% van de diarree bij honden wordt veroorzaakt door een Giardia-infectie, maar ook bij katten komt het regelmatig voor. Giardia is een eencellige parasiet (protozo) die leeft in de dunne darm. Hij hecht zich aan het slijmvlies van de darm, waardoor de darmwand beschadigd raakt met diarree als gevolg.

Symptomen

Giardia wordt gekenmerkt door telkens terugkerende diarree, soms met slijm of bloed erbij. Ook zie je soms dat de dieren misselijk zijn en overgeven. Volwassen dieren vertonen minder vaak symptomen, maar ze scheiden wel periodiek cysten uit. Besmetting ontstaat door opname, via de mond, van de Giardia cysten. Deze cysten bevinden zich in uitwerpselen van dieren die met Giardia besmet zijn. Het komt ook voor in het water of in de grond waar besmetten ontlasting terecht is gekomen. 10 cysten zijn al voldoende voor het aanslaan van een infectie, terwijl een geïnfecteerde hond zo’n 100.000 cysten per 100gram ontlasting kan uitscheiden! Vaak vindt de besmetting plaats op plekken waar veel dieren komen, zoals in een dierenpension of op een hondenuitlaatveld.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld door het aantonen van de parasiet in ontlasting met een sneltest. Hiervoor moet ontlasting ingeleverd worden op de kliniek. Binnen een uur is de uitslag hiervan bekend.

Behandeling

De behandeling van Giardia bij honden en katten bestaat uit een kuur die 2 keer gegeven moet worden. Er wordt aangeraden het dier op dag 3 en 5 van de kuur te wassen met een shampoo voor dieren om de vacht van eventuele cysten te ontdoen en nogmaals wanneer u ontlastingsresten op de vacht aantreft.

De cysten in de ontlasting van een besmet dier zijn een direct besmettingsgevaar voor andere dieren maar ook voor mensen. Vooral kinderen of mensen met een verminderde weerstand zijn gevoelig voor een besmetting met Giardia. Goede hygiëne is daarom erg belangrijk voor uzelf en om herbesmetting te voorkomen. Het is belangrijk om goed de handen te wassen maar ook om de vloeren, wanden en andere materialen te reinigen met een goed ontsmettingsmiddel. Manden of kleedjes dienen gewassen te worden op tenminste 60 graden Celsius.

Heeft uw huisdier last van diarree? Neem dan contact op met onze kliniek. Wij adviseren u graag.