Enten kat

Hoewel wij als dierenkliniek veel met genezen bezig zijn is voorkomen nog altijd beter dan genezen! Wij raden u dan ook aan om uw kat jaarlijks te vaccineren om nare en zeer besmettelijke ziektes te voorkomen. De meeste vaccinaties zijn tegen virussen en voor virussen zijn geen geneesmiddelen. Hierdoor kunnen wij de kat op dat moment alleen symptomatisch behandelen. Dus met één keer per jaar vaccineren kunt u al veel ellende besparen. Naast dat het belangrijk is om ieder jaar te vaccineren is het voor de dierenarts ook het moment om uw kat weer helemaal na te kijken en vragen van u over uw dier te beantwoorden.

Katten worden gevaccineerd tegen niesziekte en kattenziekte. Vaccineren is maatwerk en daarom werken we bewust volgens een schema. De vaccinatie tegen niesziekte is een jaar werkzaam, tegen kattenziekte is dat 3 jaar.

Kittens
Bij kittens vaccineren wij op 9 weken leeftijd en 12 weken leeftijd.

Volwassen kat
Op 1 jarige leeftijd wordt u kat gevaccineerd tegen kattenziekte en niesziekte. Vaccineren is maatwerk! Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de vaccinatie tegen niesziekte 1 jaar bescherming geeft en tegen kattenziekte 3 jaar, daarom moet tegen niesziekte jaarlijkse gevaccineerd worden en tegen kattenziekte iedere 3 jaar.

Rabiës
Rabiës of hondsdolheid is een dodelijke ziekte. Het wordt onder de huisdieren in Nederland niet meer gezien maar in het buitenland, zelfs binnen Europa, is hondsdolheid nog steeds niet volledig verdwenen. Als u met uw kat naar het buitenland gaat is het verplicht om uw kat te vaccineren tegen hondsdolheid maar ook zeker aan te raden! Reist u naar de omringende landen dan is het verplicht om 21 dagen van te voren te vaccineren, maar veel landen hebben hun eigen eisen met betrekking tot hondsdolheid.

Ik ben te laat met vaccineren, wat nu?
Vaccineren is maatwerk wat wetenschappelijk is onderbouw. Een vaccinatie geeft bij sommige ziektes voor 3 jaar bescherming , tegen andere ziektes is er een jaar bescherming. Deze lengte geldt alleen als we volgens schema vaccineren. Wanneer we afwijken van het schema, door bijvoorbeeld enkele maanden te laat vaccineren, moeten bepaalde ziektes een zogenaamde booster vaccinatie krijgen om weer voldoende bescherming te krijgen zodat het schema de volgende jaren weer aangehouden kan worden.