Een puppy in huis

Puppy’s zien er altijd ontzettend schattig uit. Ze hebben een pluizige vacht, zijn speels, vinden alles nog leuk en kijken ons met grote puppy ogen aan. Al snel horen zij dan ook helemaal bij het gezin. Bij de aanschaf van een pup komen een heleboel verantwoordelijkheden kijken. Het is dus verstandig om u eerst goed te verdiepen in wat er allemaal bij komt kijken. Daarnaast is het ook verstandig om te kijken welk type hond bij u en uw gezins-/woonsituatie past. Naast medische zorg kan uw dierenarts u ook adviseren over opvoeding, gedrag en voeding.

 Verschillende rassen

Er bestaan ontzettend veel verschillende rassen honden. Elk met zijn eigen unieke uiterlijk en karakter. Elk ras is oorspronkelijk gefokt met een bepaald doel. Deze doelen lopen heel erg uiteen maar hebben wel degelijk invloed op het karakter van uw hond. Zo is een rottweiler bijvoorbeeld een vrij waakse hond en zal deze veel sneller blaffen dan bijvoorbeeld een cocker spaniël die als jachthond is gefokt. Bij hen zult u zien dat ze buiten, als ze los lopen, sneller achter konijnen en eenden aan zullen gaan. Dit is echter geen gegeven. Zelfs binnen hetzelfde nest van een bepaald ras kan het heel goed zijn dat een deel van het nest heel waaks is en het andere deel juist helemaal niet. Als eigenaar kun u hier ook op inspelen tijdens de opvoeding.

Socialisatiefase

Een pup gaat een aantal fases door in zijn leven. Één van deze fases is de socialisatiefase. Deze fase vindt plaats op de leeftijd van 3-12 weken oud. In deze fase gaat u uw pup zoveel mogelijk socialiseren met de wereld. Denk bijvoorbeeld aan contact met verschillende honden (ras en grote), verschillende mensen (mannen, vrouwen, kinderen) maar ook bijvoorbeeld met paarden, katten of boerderij dieren. Het is belangrijk dat de pup in deze fase goede ervaringen opdoet. Maak de ervaringen leuk en beloon de pup veel met wat lekkers bij goed gedrag. Let wel op dat als u met uw pup naar buiten of naar de hondencursus gaat dat uw pup goed beschermd is tegen ziektes.

Vaccinatie

Als de moeder van de pups goed gevaccineerd is dan krijgen de pups afweer mee van de moeder. Op 6 weken leeftijd geven wij de eerste vaccinatie zodat de pup zelf een goede afweer krijgt. Deze vaccinatie wordt op 9 en 12 weken herhaald. De volgende vaccinatie is pas weer op 1 jarige leeftijd. Daarna worden de vaccinatie jaarlijks herhaald. Het kan zijn dat uw pup nog voldoende afweer heeft van de moeder en deze eigenlijk nog niet gevaccineerd hoeft te worden. Als u zeker wilt weten of vaccineren al nodig is dan kunnen wij doormiddel van een kleine test kijken hoeveel bescherming de pup op dat moment heeft en of vaccineren ook nodig is. Dit is de titerbepaling of de vaccicheck.

Ontwormen

Pups kunnen in de baarmoeder al besmet worden met wormen en ook via de moedermelk kunnen zij wormen krijgen. Omdat een worminfectie de ontwikkeling van een pup nadelig kan beïnvloeden is het belangrijk dat puppy’s goed ontwormt worden. Dit gebeurt op de leeftijden van 2, 4, 6 en 8 weken (elke 2 weken), en op 3, 4, 5 en 6 maanden leeftijd (elke maand). Daarna is het advies om uw hond om de 3 maanden te ontwormen.

Vlooien preventie
Puppy’s kunnen direct al vlooien krijgen! Het is daarom belangrijk om op tijd te beginnen met het voorkomen van vlooien aangezien een heftige vlooieninfectie soms zelfs tot bloedarmoede kunnen leiden. Vraag advies van de dierenarts welk middel u veilig kunt gebruiken!

Chippen

Sinds 1 april 2013 geldt er voor honden een chip en registratieplicht. Puppy’s moeten voor de leeftijd van 7 weken gechipt zijn en voor de leeftijd van 8 weken geregistreerd zijn. Het chippen gebeurt meestal al bij de fokker. Het komt echter nog regelmatig voor dat puppy’s niet of niet goed geregistreerd zijn. Uw dierenarts kan dit altijd voor u controleren.

Uw hond en de dierenarts

Sommige honden zijn best angstig voor de dierenarts. Ze gaan al in de remmen bij het zien van de praktijk en zijn op de behandeltafel angstig. Dit is niet alleen vervelend voor u en uw hond maar ook voor de dierenarts zelf. Het kan hierdoor ook lastig zijn om sommige honden goed te onderzoeken. Dit kan heel goed voorkomen worden door na de eerste entingen regelmatig nog even langs te komen met uw pup voor alleen wat lekkers en een kriebel in de spreekkamer. Zo blijft de dierenarts voor uw hond leuk en zien wij alleen maar blije honden.