Artrose

Osteo-artrose

Osteo-artrose of artrose is een chronische aandoening van het gewricht, waarbij de kwaliteit van het kraakbeen achteruit gaat, gewrichtsontsteking en botwoekeringen ontstaan. Dit wordt ook wel ‘gewrichtsslijtage’ genoemd. Deze gewrichtsaandoening komt veel voor op oudere leeftijd door slijtage van het kraakbeen, maar ook jongere dieren kunnen het krijgen door bijvoorbeeld groeistoornissen, langdurige overbelasting of defecten in het gewricht. Veel voorkomende defecten in het gewricht met artrose tot gevolg zijn voorste kruisbandletsel, elleboogdysplasie en heupdysplasie.

Bij beginnende artrose wordt vooral stramheid bij het opstaan opgemerkt, wat vaak makkelijker wordt wanneer ze eenmaal in beweging zijn. In ernstigere gevallen kan kreupelheid of problemen met overeind komen optreden.

Artrose is een progressieve ziekte die steeds wat verergert door een vicieuze cirkel: door beschadiging van het kraakbeen komt een ontstekingsreactie op gang, deze ontsteking verergert op haar beurt weer de kraakbeenschade, waarop de ontsteking dus steeds een stapje erger wordt.

Diagnose

Het beeld van opstart-kreupelheid is typisch voor artrose klachten. Voor een definitieve diagnose zijn röntgenfoto’s noodzakelijk.

Artrose is een chronische progressieve ziekte wat niet genezen kan worden maar wel afgeremd kan worden. De behandeling kan bestaan uit verschillende onderdelen, vaak geeft een combinatie van onderstaande mogelijkheden de beste resultaten.

Voeding

Er bestaat speciale dieetvoeding met een hoge dosis EPA (Eicosapentaeenzuur), een omega-3 vetzuur dat aantoonbaar de gewrichtsontsteking af remt en daarmee de vicieuze cirkel van kraakbeenschade doorbreekt. De bestanddelen glucosamine en chondroïtinesulfaat helpen bij de opbouw van nieuw kraakbeen en remmen de afbraak van kraakbeen. Een hoge concentratie L-carnitine helpt bij het handhaven van het optimale lichaamsgewicht en ondersteunt de spiermassa.

NSAID’s: ontstekingsremmer/pijnstiller

Deze medicatie remt de pijn maar bovenal helpt het ook de ontsteking in het gewricht af te nemen. Bij de meeste dieren is het aan te raden langdurig of zelfs levenslang een NSAID te geven, bij deze dieren adviseren wij minimaal 1x per jaar bloedonderzoek te doen om te kijken of de leverwaarden en nierwaarden nog in orde zijn.

Gewicht

Het nastreven van het optimale gewicht is belangrijk. Overgewicht leidt tot extra belasting en kan artrose verergeren. Daarnaast zijn er bepaalde stoffen die vrijkomen uit vet die de ontsteking stimuleren. Om het optimale gewicht te bereiken kan er een light voeding gegeven worden.

Lichaamsbeweging

Dit is belangrijk om de gewrichten soepel te houden en voor het behoud van de spiermassa. Het beste is om regelmatig korte periodes van activiteit af te wisselen met rust. Ook zwemmen is goed voor honden met artrose. Overbelasting kan leiden tot plotselinge opflikkering van de klachten. Gedoseerde gecontroleerde bewegingen aan de lijn is beter dan rennen achter een stok of bal aan.

Heeft u hond of kat last van stijfheid of kreupelheden? Neem contact op met onze kliniek.