Let op: per 1 september is Dierenkliniek Bloombird Zuidoostbeemster gesloten.

Wil je meer weten over het gezond houden van je knaagdier? Bekijk hieronder alle artikelen over de juiste verzorging van jouw knaagdier: van de meest voorkomende ziektes en behandelingen tot de juiste voeding en huisvesting.  Wil je  meer informatie of heb je een vraag naar aanleiding van een artikel? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in onze dierenartsenpraktijk.

  • Mijten en schurft bij de cavia
  • Schimmelinfectie bij de cavia
  • Sterilisatie/castratie: veel gestelde vragen (FAQ)

Mijten en schurft bij de cavia

Mijten en schurft bij de cavia

Mijten en schurft bij de cavia

De oorzaak van schurft is vaak een mijt die zich diep in de huid ingraaft. Vaak geven deze mijten veel jeuk waardoor de cavia gaat krabben en schuren. Door het krabben en schuren, zien we vaak kale en korsterige plekken. Er bestaan ook mijten die geen jeuk geven. In dit geval zien we vaak alleen kale plekken. De plekken zien we vaak op de kop, schouders, hals, rug en achterpoten.

Soms kan de jeuk zo heftig zijn dat de cavia in de kramp schiet of zelfs een epileptiforme aanval kan krijgen.

Besmetting

Cavia’s kunnen besmet raken door andere cavia’s. Mijten kunnen lang onopgemerkt aanwezig zijn. Soms zien we dat er mijten in het hooi zitten. Als er sprake is van een infectie dan is het advies ook om het aanwezige hooi in het hok weg te gooien en te vervangen door nieuw hooi.

Diagnose

Aan de hand van de verschijnselen kan er gedacht worden aan een mijt. Om een definitieve diagnose te stellen moet er een microscopisch onderzoek gedaan worden. Er wordt dan een huidafkrabsel gemaakt. Dit afkrabsel moet vrij diep zijn omdat de mijt zich diep in de huid ingraaft.

Behandeling

De mijten worden gedood met een middel dat toegediend wordt door middel van een pipet in de nek. Hierna moet de behandel na 14 dagen herhaald worden. Soms is een derde behandeling na 28 dagen nodig.

Als er ernstige korsten op het oor of bij het oog zijn, wordt er vaak voor gekozen om deze ook lokaal te behandelen met een zalf.

Vroeger werden er nog weleens onderhuidse injecties gegeven. Deze is echter zeer pijnlijk en moet een aantal keer herhaald worden. Gelukkig is er tegenwoordig een beter alternatief en hoeven deze injecties niet meer gegeven te worden.

Schimmelinfectie bij de cavia

Schimmelinfectie bij de cavia

Schimmel bij de cavia

Schimmelinfecties bij de cavia komen regelmatig voor. De huidschimmels die deze infecties veroorzaken zijn Trichophyton mentagrophytes en Microsporum canis. De schimmels kunnen overal voorkomen, maar we zien ze vooral rondom de ogen, neus en oren. De symptomen bestaan uit haarverlies en soms korstige schilferige plekjes.

Besmetting

Cavia’s besmetten zich door direct contact onderling of indirect via hooi, speeltjes, het hok of de water- en voerbak. Met name jonge dieren in de rui zijn gevoelig. Zo kunnen ze ook drager worden van de schimmel, zonder dat ze op dat moment symptomen hebben. In stresvolle situaties kan de schimmelinfectie dan alsnog later tot uiting komen. Jonge cavia’s zijn gevoeliger voor schimmelinfecties.

De schimmel is dus besmettelijk van dier op dier maar is ook besmettelijk voor mensen. Een goede hygiëne is dus zeer belangrijk.

Diagnose

Door het inzetten van een schimmelkweek kunnen we de diagnose stellen. Na ongeveer 10-14 dagen is de uitslag bekend. Infecties met mijten kunnen vergelijkbare huidklachten met flinke jeuk geven. Het is dus belangrijk dat deze uitgesloten worden.

Behandeling

Bij een lichte infectie kan het voldoende zijn om de schimmelplekken alleen lokaal te behandelen. Bij een heftige infectie kan het nodig zijn om een uitgebreidere behandeling in te zetten. De behandeling bestaat uit het toedienen van een antischimmelmiddel of een anti schimmel zalf/shampoo. Alle cavia’s die bij elkaar zitten moeten behandeld worden omdat de schimmel besmettelijk kan zijn. Daarnaast is het belangrijk om het hok en alle attributen in het hok grondig schoon te maken tijdens de behandeling. In verband met het risico van overdracht naar mensen is het belangrijk om goed de handen te wassen na aanraken van de cavia.

Sterilisatie/castratie: veel gestelde vragen (FAQ)

Sterilisatie/castratie: veel gestelde vragen (FAQ)

Is het verstandig om je huisdier te laten helpen?

Er zijn meerdere redenen om je huisdier te laten castreren of steriliseren. Zo voorkom je nestjes, dominant gedrag en bij de teef bv kwaadaardige tumoren van de melkklieren. Echter is een dergelijke operatie niet voor elk dier de beste oplossing. Voor sommige rassen kan een sterilisatie nadelig uitpakken en castratie is ook niet altijd de beste oplossing bij ongewenst gedrag. Overleg altijd eerst even met de dierenarts voordat u besluit te laten opereren.

Vanaf welke leeftijd kan mijn huisdier geholpen worden?

Kater: 6 maanden
Poes: 6 maanden
Voedster: 6 maanden
Ram: wanneer testikels zijn ingedaald
Reu: vanaf 6 maanden
Teef: 3 maanden na de eerste loopsheid. Bij grote rassen wordt er geadviseerd om tot 1 jarige leeftijd te wachten (Main coon, Savannah, Deense dog).

Wat zijn de kosten van zo’n operatie?

De kosten van de operaties kunt in de praktijk bespreken. Indien u inschreven staat in ons systeem houden wij u op de hoogte van eventuele kortingsacties. Tarieven zijn niet onderhandelbaar. Wij hebben eerlijke prijzen die passen bij een goede en veilige operatie. Uw huisdier wordt door een ervaren chirurg geopereerd onder volledige bewaking (hart/ademhaling/temperatuur/CO2). Daarnaast gebruiken we gasnarcose (de meest veilige manier van narcose geven) en premium producten qua medicatie en hechtmateriaal. Ook de pijnstilling en de nacontrole is bij de prijs inbegrepen.

Hoe lang duurt zo’n operatie?

Operatie zelf duurt 30 minuten tot een uur. Echter, een operatie is wel een dag opname. Uw huisdier mag pas weer naar huis als hij/zij goed wakker is, de lichaamstemperatuur op peil is en het dier weer zelfstandig kan lopen. Konijnen moeten weer zelfstandig eten voordat ze naar huis mogen. Onze operatie patiënten mogen gelijk ’s ochtends bij ons gebracht worden en wij bellen als ze weer naar huis mogen. Dit is meestal in de middag.

Mogen ze nog eten en drinken voor de operatie?

Voor de operatie moeten ze nuchter zijn, wat betekent dat ze vanaf de avond voor de operatie niet meer mogen eten. Ze mogen wel water blijven drinken. Knaagdieren mogen niet nuchter gehouden worden. Zij moeten, ook voor een operatie, gewoon blijven eten.

Moet ik thuis nog ergens rekening mee houden na de operatie?

Na de operatie krijgt u bij het ophalen van uw dier een nazorg formulier mee voor thuis. Bij katten wordt geadviseerd om ze 10 dagen binnen te houden. Honden moeten 10 dagen aangelijnd uitgelaten worden en mogen niet zwemmen/gewassen worden. Dit heeft te maken met de operatie wond. Ze krijgen van ons ook wondbescherming mee. Deze moet ook 10 dagen om blijven. Tijdens de koude dagen wordt geadviseerd om konijnen een dag binnen te houden. Het is belangrijk dat konijnen na de operatie goed blijven eten. Ze krijgen van ons ook een pijnstiller/ontstekingsremmer mee. Deze moet een aantal opeenvolgende dagen na de operatie gegeven worden. Hier moet u de dag na de operatie mee beginnen.

Hoe lang moet de wondbescherming om blijven? Wanneer mag mijn kat weer naar buiten?

Tien dagen. Na tien dagen wordt de wond gecontroleerd door de arts. Deze zal dan besluiten of de kat weer naar buiten mag.

Wanneer mogen ze weer samen met hun huisgenoten?

Dieren van hetzelfde geslacht of huisgenoten die al geholpen zijn mogen gelijk weer bij elkaar. Let er wel op dat ze niet bij elkaar aan de wond gaan zitten. Mannelijke dieren zijn na de operatie niet gelijk onvruchtbaar. Houdt deze dus nog een paar weken gescheiden van niet geholpen dames. M.n. konijnen kunnen nog 6 weken vruchtbaar zijn na castratie!

Moet ik zijn paspoort/vaccinatieboekje meenemen?

In principe is dit niet nodig tenzij u vragen heeft over de vaccinatie status van uw dier of uw dier wilt laten vaccineren.

Terug naar Dier & info
Terug naar boven