Let op: per 1 september is Dierenkliniek Bloombird Zuidoostbeemster gesloten.

Wil je meer weten over de gezondheid van je kat? Hieronder vind je alle artikelen over inentingen, behandelingen en veelvoorkomende kattenziektes. Onze dierenartsen schrijven regelmatig artikelen waarin ze hun kennis met je delen delen. Wil je  meer informatie of heb je een vraag naar aanleiding van een artikel? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in onze dierenartsenpraktijk.

 • Artrose
 • Blaasontsteking
 • Enten kat
 • Fitte senior check
 • Giardia parasiet
 • Hyperthyreoïdie, schildklierproblemen
 • Is uw huisdier bang voor vuurwerk?
 • Katten operatie
 • Nieuwe kitten
 • Ontvlooien
 • Ontwormen
 • Overgewicht bij de kat, een zwaar probleem
 • Slechte mondhygiëne gevaarlijk?
 • Sterilisatie/castratie: veel gestelde vragen (FAQ)
 • Tandsteen voorkomen
 • Thuis op gebitsproblemen controleren
 • Vergiftiging bij de hond en kat
 • Voeding
 • Vroege niertest SDMA
 • Vuurwerkangst bij huisdieren

Artrose

Artrose

Osteo-artrose

Osteo-artrose of artrose is een chronische aandoening van het gewricht, waarbij de kwaliteit van het kraakbeen achteruit gaat, gewrichtsontsteking en botwoekeringen ontstaan. Dit wordt ook wel ‘gewrichtsslijtage’ genoemd. Deze gewrichtsaandoening komt veel voor op oudere leeftijd door slijtage van het kraakbeen, maar ook jongere dieren kunnen het krijgen door bijvoorbeeld groeistoornissen, langdurige overbelasting of defecten in het gewricht. Veel voorkomende defecten in het gewricht met artrose tot gevolg zijn voorste kruisbandletsel, elleboogdysplasie en heupdysplasie.

Bij beginnende artrose wordt vooral stramheid bij het opstaan opgemerkt, wat vaak makkelijker wordt wanneer ze eenmaal in beweging zijn. In ernstigere gevallen kan kreupelheid of problemen met overeind komen optreden.

Artrose is een progressieve ziekte die steeds wat verergert door een vicieuze cirkel: door beschadiging van het kraakbeen komt een ontstekingsreactie op gang, deze ontsteking verergert op haar beurt weer de kraakbeenschade, waarop de ontsteking dus steeds een stapje erger wordt.

Diagnose

Het beeld van opstart-kreupelheid is typisch voor artrose klachten. Voor een definitieve diagnose zijn röntgenfoto’s noodzakelijk.

Artrose is een chronische progressieve ziekte wat niet genezen kan worden maar wel afgeremd kan worden. De behandeling kan bestaan uit verschillende onderdelen, vaak geeft een combinatie van onderstaande mogelijkheden de beste resultaten.

Voeding

Er bestaat speciale dieetvoeding met een hoge dosis EPA (Eicosapentaeenzuur), een omega-3 vetzuur dat aantoonbaar de gewrichtsontsteking af remt en daarmee de vicieuze cirkel van kraakbeenschade doorbreekt. De bestanddelen glucosamine en chondroïtinesulfaat helpen bij de opbouw van nieuw kraakbeen en remmen de afbraak van kraakbeen. Een hoge concentratie L-carnitine helpt bij het handhaven van het optimale lichaamsgewicht en ondersteunt de spiermassa.

NSAID’s: ontstekingsremmer/pijnstiller

Deze medicatie remt de pijn maar bovenal helpt het ook de ontsteking in het gewricht af te nemen. Bij de meeste dieren is het aan te raden langdurig of zelfs levenslang een NSAID te geven, bij deze dieren adviseren wij minimaal één keer per jaar bloedonderzoek te doen om te kijken of de leverwaarden en nierwaarden nog in orde zijn.

Gewicht

Het nastreven van het optimale gewicht is belangrijk. Overgewicht leidt tot extra belasting en kan artrose verergeren. Daarnaast zijn er bepaalde stoffen die vrijkomen uit vet die de ontsteking stimuleren. Om het optimale gewicht te bereiken kan er een light voeding gegeven worden.

Lichaamsbeweging

Dit is belangrijk om de gewrichten soepel te houden en voor het behoud van de spiermassa. Het beste is om regelmatig korte periodes van activiteit af te wisselen met rust. Ook zwemmen is goed voor honden met artrose. Overbelasting kan leiden tot plotselinge opflikkering van de klachten. Gedoseerde gecontroleerde bewegingen aan de lijn is beter dan rennen achter een stok of bal aan.

Heeft u hond of kat last van stijfheid of kreupelheden? Neem contact op met onze kliniek.

Blaasontsteking

Blaasontsteking

Blaasontsteking bij de kat

Er zijn verschillende oorzaken die een blaasontsteking bij de kat kunnen veroorzaken. Een van de oorzaken kan een bacterie zijn. Katten die een bacteriële blaasontsteking hebben, zijn vaak katten die al vaker gekatheteriseerd zijn, geopereerd aan hun urinewegen zijn, meer drinken en plassen door bijvoorbeeld schildklierproblemen, diabetes of nierfalen, katten die op bepaalde medicatie staan of katten die een virus hebben.

Een vaker voorkomende oorzaak is blaasgruis, blaasstenen of nierstenen. De meest voorkomende oorzaak is idiopatische cystitis. Dit wordt veroorzaakt door een afwijkende afgifte van stresshormonen, een afwijking aan het slijmlaagje in de blaas, een overprikkeling van de zenuwen van de blaas of door stress. Katten laten heel slecht zien wanneer zij stress hebben waardoor dit makkelijk over het hoofd wordt gezien.

Symptomen van een blaasontsteking

Het kan zijn dat uw kat een blaasontsteking heeft als de kat: veel kleine beetjes plast (door het huis druppelen), naast de kattenbak plast, er bloed bij de urine zit, de urine anders ruikt dan normaal of als de kat moeilijk plast of pijn heeft bij het plassen. Dit laatste is te herkennen aan katten die veel miauwen als ze op de kattenbak zitten of als ze met gekromde rug op de kattenbak zitten.

Let altijd goed op dat de kat wel kan plassen. Als uw kat steeds naar de kattenbak gaat maar er komt geen urine, dan kan het zijn dat uw kat verstopt zit. Dit is een spoedgeval. U dient zo snel mogelijk contact op te nemen met uw dierenarts. Een kat die verstopt zit en niet snel geholpen wordt, kan overlijden.

Diagnose

Er zijn dus verschillende oorzaken van een blaasontsteking. Om te kijken wat precies de oorzaak is en of er inderdaad sprake is van een blaasontsteking moet de kat onderzocht worden en wordt er een urine onderzoek gedaan. Tijdens het consult voelt de dierenarts de blaas en de nieren na.

Voor het urineonderzoek gebruiken we het liefst ochtendurine. Deze dient zo vers mogelijk te zijn en in de koelkast bewaard te worden. Met het urineonderzoek controleren we de urine op aantal factoren waaronder bloed, eiwitten, suiker en we kijken gelijk of er gruis aanwezig.

Soms is er een aanvullend onderzoek nodig. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een echo of een blaaspunctie zijn. Via een echo kan er naar de blaas gekeken worden of hier afwijkingen zijn en kan er gelijk geconstateerd worden of er sprake is van blaasstenen.

Via een punctie kunnen we een kweek van de urine maken. De urine kan dan vervolgens getest worden op eventuele bacteriën.

Behandeling

Afhankelijk van de oorzaak en wat we in de urine vinden kan de behandeling verschillen. Een gewone blaasontsteking kan verholpen worden door een ontstekingsremmer. De klachten zouden na de kuur over moeten zijn. Als de oorzaak blaasgruis is, moet de kat op speciale voeding komen te staan. Katten die eenmaal blaasgruis hebben gehad, zijn hier gevoelig voor en de klachten komen, als deze niet behandeld worden, vaak terug. Deze speciale voeding dient levenslang gegeven te worden en is alleen verkrijgbaar bij uw dierenarts.

Als de oorzaak stress is, dan moet er gekeken worden wat de reden is dat de kat gestrest is. Katten die niet buitenkomen hebben een grotere kans op stress en blaasproblemen. Katten die met andere katten samenleven zijn ook sneller gestrest. Soms is uit huis plaatsing nodig. Een kattengedragstherapeut kan eventueel oplossingen bieden. Daarnaast zijn er verdampers, sprays en voedingen die de stress kunnen verminderen.

Preventie

Om een blaasontsteking zoveel mogelijk te voorkomen is het dus belangrijk dat uw dier goed op gewicht is, goed drinkt en zo min mogelijk stress ervaart.

Zorg dat er voldoende drinkbakken in huis staan. Een kat moet altijd vers water tot zijn beschikking hebben. Sommige katten hebben voorkeur voor bepaalde drinkplekken of waaruit ze water drinken (waterfontein, uit een vogelbadje, stromend water).

Zorg voor voldoende kattenbakken in huis. De ideale hoeveelheid is het aantal katten wat u in huis heeft plus 1 extra. Zorg dat er op elke verdieping één staat en dat deze goed schoon gehouden wordt. Het is belangrijk dat de kattenbak op een rustige plek staat.

Zorg dat uw kat voldoende plekjes heeft waar de kat zich kan terugtrekken. Dit is nodig als de kat stress ervaart van andere katten in de buurt, vreemde mensen over de vloer, verhuizing etc.

Herkent u één van de genoemde symptomen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met onze praktijk.

Enten kat

Enten kat

Hoewel wij als dierenkliniek veel met genezen bezig zijn is voorkomen nog altijd beter dan genezen! Wij raden u dan ook aan om uw kat jaarlijks te vaccineren om nare en zeer besmettelijke ziektes te voorkomen. De meeste vaccinaties zijn tegen virussen en voor virussen zijn geen geneesmiddelen. Hierdoor kunnen wij de kat op dat moment alleen symptomatisch behandelen. Dus met één keer per jaar vaccineren kunt u al veel ellende besparen. Naast dat het belangrijk is om ieder jaar te vaccineren is het voor de dierenarts ook het moment om uw kat weer helemaal na te kijken en vragen van u over uw dier te beantwoorden.

Katten worden gevaccineerd tegen niesziekte en kattenziekte. Vaccineren is maatwerk en daarom werken we bewust volgens een schema. De vaccinatie tegen niesziekte is een jaar werkzaam, tegen kattenziekte is dat 3 jaar.

Kittens

Bij kittens vaccineren wij op 9 weken leeftijd en 12 weken leeftijd.

Volwassen kat

Op 1 jarige leeftijd wordt u kat gevaccineerd tegen kattenziekte en niesziekte. Vaccineren is maatwerk! Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de vaccinatie tegen niesziekte 1 jaar bescherming geeft en tegen kattenziekte 3 jaar, daarom moet tegen niesziekte jaarlijkse gevaccineerd worden en tegen kattenziekte iedere 3 jaar.

Rabiës

Rabiës of hondsdolheid is een dodelijke ziekte. Het wordt onder de huisdieren in Nederland niet meer gezien maar in het buitenland, zelfs binnen Europa, is hondsdolheid nog steeds niet volledig verdwenen. Als u met uw kat naar het buitenland gaat is het verplicht om uw kat te vaccineren tegen hondsdolheid maar ook zeker aan te raden! Reist u naar de omringende landen dan is het verplicht om 21 dagen van te voren te vaccineren, maar veel landen hebben hun eigen eisen met betrekking tot hondsdolheid.

Ik ben te laat met vaccineren, wat nu?

Vaccineren is maatwerk wat wetenschappelijk is onderbouw. Een vaccinatie geeft bij sommige ziektes voor 3 jaar bescherming , tegen andere ziektes is er een jaar bescherming. Deze lengte geldt alleen als we volgens schema vaccineren. Wanneer we afwijken van het schema, door bijvoorbeeld enkele maanden te laat vaccineren, moeten bepaalde ziektes een zogenaamde booster vaccinatie krijgen om weer voldoende bescherming te krijgen zodat het schema de volgende jaren weer aangehouden kan worden.

Fitte senior check

Fitte senior check

Hoe fit is jouw senior kat? Doe de onderstaande test!

Fiite senior kat

Blaasontsteking kat

Giardia parasiet

Giardia parasiet

Giardia, maag-darmparasiet

Giardia is een van de meest voorkomende maag- darmparasiet bij honden en katten. 10-20% van de diarree bij honden wordt veroorzaakt door een Giardia-infectie, maar ook bij katten komt het regelmatig voor. Giardia is een eencellige parasiet (protozo) die leeft in de dunne darm. Hij hecht zich aan het slijmvlies van de darm, waardoor de darmwand beschadigd raakt met diarree als gevolg.

Symptomen

Giardia wordt gekenmerkt door telkens terugkerende diarree, soms met slijm of bloed erbij. Ook zie je soms dat de dieren misselijk zijn en overgeven. Volwassen dieren vertonen minder vaak symptomen, maar ze scheiden wel periodiek cysten uit. Besmetting ontstaat door opname, via de mond, van de Giardia cysten. Deze cysten bevinden zich in uitwerpselen van dieren die met Giardia besmet zijn. Het komt ook voor in het water of in de grond waar besmetten ontlasting terecht is gekomen. 10 cysten zijn al voldoende voor het aanslaan van een infectie, terwijl een geïnfecteerde hond zo’n 100.000 cysten per 100gram ontlasting kan uitscheiden! Vaak vindt de besmetting plaats op plekken waar veel dieren komen, zoals in een dierenpension of op een hondenuitlaatveld.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld door het aantonen van de parasiet in ontlasting met een sneltest. Hiervoor moet ontlasting ingeleverd worden op de kliniek. Binnen een uur is de uitslag hiervan bekend.

Behandeling

De behandeling van Giardia bij honden en katten bestaat uit een kuur die 2 keer gegeven moet worden. Er wordt aangeraden het dier op dag 3 en 5 van de kuur te wassen met een shampoo voor dieren om de vacht van eventuele cysten te ontdoen en nogmaals wanneer u ontlastingsresten op de vacht aantreft.

De cysten in de ontlasting van een besmet dier zijn een direct besmettingsgevaar voor andere dieren maar ook voor mensen. Vooral kinderen of mensen met een verminderde weerstand zijn gevoelig voor een besmetting met Giardia. Goede hygiëne is daarom erg belangrijk voor uzelf en om herbesmetting te voorkomen. Het is belangrijk om goed de handen te wassen maar ook om de vloeren, wanden en andere materialen te reinigen met een goed ontsmettingsmiddel. Manden of kleedjes dienen gewassen te worden op tenminste 60 graden Celsius.

Heeft uw huisdier last van diarree? Neem dan contact op met onze kliniek. Wij adviseren u graag.

Hyperthyreoïdie, schildklierproblemen

Hyperthyreoïdie, schildklierproblemen

Hyperthyreoïdie bij de kat

Oudere katten kunnen last krijgen van een overactieve schildklier, ook wel hyperthyreoidie genoemd. Katten hebben 2 schildklierlobben die beide tumoreus kunnen ontaarden. Deze tumoren zijn voor 95% goedaardig. Ze geven een verhoogde concentratie schildklierhormoon in het bloed af met als gevolg een verhoogde metabole toestand (snelle hartslag, hyperactiviteit en hoge energieverbranding). Heel vaak zit de tumor aan beide kanten, maar dit is niet altijd te voelen. Symptomen die bij een overactieve schildklier gezien kunnen worden zijn onder andere: onrust/ hyperactiviteit, vermageren, veel eetlust, veel drinken en veel plassen, diarree, braken en het opzoeken van koude ligplaatsen.

Diagnostiek

Als uw kat één of meerdere van de bovengenoemde klachten heeft, is het belangrijk om te kijken of uw kat geen hyperthyreoidie heeft. Soms is er een vergrootte schildklier in de hals voelbaar en heeft de kat een verhoogde hartslag. Om de diagnose te stellen is er een bloedonderzoek nodig. Hiermee kunnen we de waardes van de schildklier meten. Het is belangrijk om gelijk de andere organen te controleren. Door de overmaat aan schildklierhormoon worden de nieren beter doorbloed. Hierdoor kunnen ‘versleten’ nieren het toch nog aardig doen. Als het schildklierprobleem behandeld is, kan het zijn dat de nieren verslechteren doordat dit probleem eigenlijk gemaskeerd werd. Via het bloedonderzoek kunnen we zien hoe het met de nieren daadwerkelijk gesteld is.

Behandelopties

Medicatie

Er bestaan medicijnen tegen hyperthyreoidie. De medicijnen remmen de productie van het schildklierhormoon. De tumor verdwijnt dus niet, maar de klachten die het geeft wel. Echter, deze medicatie moet wel levenslang gegeven worden. Na 3, 6, 10 en 20 weken adviseren we een algehele controle met bloedonderzoek. Van belang is het dan om te weten of het schildklierhormoon gedaald is en binnen de normaalwaarden zit. Soms moet de dosering na het bloedonderzoek worden aangepast. Wanneer de juiste dosering gevonden is, dienen de bloedwaarden bij voorkeur twee keer per jaar gecontroleerd te worden. Dit is belangrijk om de juiste dosering bij te houden. Soms is het nodig om deze bij te stellen.

Dieet

Er bestaat ook speciale voeding voor katten met een schildklierprobleem. Voor het aanmaken van schildklierhormoon is jodium nodig. De dieetvoeding vermindert de opname van jodium in het lichaam en zorgt er op deze manier voor dat het lichaam minder schildklierhormoon kan aanmaken. Belangrijk is wel dat de kat strikt op het dieet staat en dus geen enkele andere voeding krijgt. Overal zit namelijk jodium in, waardoor zelfs een kleine toevoeging (een kattensnoepje, kattenmelk of een prooi) het dieet kan tegenwerken; dit dieet is dus alleen een optie voor binnenkatten.

Chirurgische verwijdering schildklier

De tumoreuze schildklier kan verwijderd worden door een operatie. Zoals al genoemd werd is het niet altijd te voelen of het probleem aan één kant zit of dat beide lobben aangetast zijn. Om dit zeker te weten moet een schildklierscan gemaakt worden. Na een beiderzijdse verwijdering moet uw dier juist weer behandeld worden met schildklierhormoon omdat beide in het geheel verwijderd zijn. In een aantal gevallen kan er ook nog eens extra schildklierweefsel in de borstholte aanwezig zijn, dit weefsel kan uiteindelijk ook weer schildklierhormoon gaan overproduceren.

Radio actief jodium

Er bestaat ook een behandeling met radioactief jodium. Deze behandeling wordt alleen door specialisten uitgevoerd. De kat moet 5 dagen in de opname waarbij de hoeveelheid toe te dienen radioactief jodium bepaald wordt aan de hand van een schildklierscan. Hierbij wordt alleen het tumoreuse weefsel vernietigd. De kat blijft nog wel 3 maanden deze radioactieve stof uitscheiden, dus het is niet te adviseren bij zwangere vrouwen en kinderen in huis. Dit is één van de duurdere behandelmethodes maar daarna is de kat wel geheel van alle klachten af en zijn er geen medicijnen meer nodig. Soms is er wel een tweede behandeling nodig.

Voor deze behandeling begint moeten de schildklierwaardes eerst naar normaal worden gebracht met behulp van medicatie. Bij deze behandeling is het belangrijk om de nierwaardes gecontroleerd te hebben. Mocht uw kat nierfalen hebben, heeft deze therapie namelijk niet de voorkeur. Bij een klein percentage komt het voor dat er iets te weinig schildklierweefsel overblijft om goed te functioneren. Het schildklierhormoon zal dan dagelijks levenslang gesupplementeerd moeten worden. Dit veroorzaakt over het algemeen geen verdere problemen of bijwerkingen.

Is uw huisdier bang voor vuurwerk?

Is uw huisdier bang voor vuurwerk?

De feestdagen staan weer voor de deur! Een gezellige periode voor ons, maar helaas niet voor sommige van onze huisdieren. Veel honden en katten zijn bang voor vuurwerk. Deze angst wordt pas een probleem als het huisdier er echt onder gaat lijden, en als de reactie overdreven is ten opzichte van de omstandigheden.
Zo kunnen dieren al vanaf de eerste knallen begin december de hele dag bibberend in de mand blijven liggen. Hierbij is het duidelijk dat het welzijn van uw dier erg is aangetast.

Wat kun je het beste doen om het zo aangenaam mogelijk te maken voor uw huisdier:

Laat uw hond overdag extra lang uit op een rustige locatie waar geen vuurwerk wordt afgestoken. Dwing een angstige hond niet om naar buiten te gaan als er vuurwerk is. Katten kunt u het beste binnenhouden.
Geef veel afleiding met bijvoorbeeld een kauwstaafje of voerspelletjes.
Sluit gordijnen en ramen.
Zet de radio of tv aan. Pas wel op dat er geen vuurwerk wordt uitgezonden!
Maak een veilige haven door bijv een bench af te dekken met een deken. Sluit uw hond of kat nooit op in de veilige haven, of in een kamer. Hij kan in paniek raken.
Als uw hond of kat steun zoekt door bij je te gaan liggen, blijf dan ontspannen en gedraag je niet overdreven bezorgd, dit maakt de angst heviger.
Verstopt uw hond of kat zich, laat hem dan in zijn schuilplaats liggen en probeer hem er niet uit te halen. Hier voelt hij zich veilig.
Wordt niet kwaad en straf uw huisdier niet.
Schrikt uw hond tijdens het wandelen van een harde knal en herstelt hij zich niet, maar blijft trekken aan de riem, hijgen of trillen ga dan naar huis, daar voelt hij zich veiliger.

Aanvullende mogelijkheden

Lange termijn aanpak (vier-acht weken vooraf):
Voor de lange termijn aanpak is het is verstandig een aantal weken voor oudjaar te beginnen. Hiervoor zijn er Stress-reducerende middelen:

Feromonen therapie

Adaptil® tabletten, halsband of verdampers voor honden en Feliway® voor katten.
Deze feromonen ofwel geurstoffen werken kalmerend en geruststellend en zijn alleen geschikt als de angst mild lijkt te zijn.

Voedingssupplementen

Er zijn ook voedingssupplementen die een wetenschappelijk aangetoonde stress-reducerende werking hebben.
Telizen®, Zylkene®en en Adaptil® tabletten bevatten kalmerende stoffen. Deze stoffen stimuleren de afgifte van rustgevende signaalstoffen bij uw huisdier.

Gedragstherapie

Het mooiste is om stapje voor stapje te leren dat vuurwerk niet eng is. Dit is een therapie die lang duurt en ook de nodige tijd van u als eigenaar vraagt. Het is echter wel iets waar hij de rest van zijn leven iets aan heeft. Ook kan het helpen wanneer de hond behalve voor vuurwerk, ook bang is voor andere harde geluiden zoals bijvoorbeeld onweer. De therapie kan onder andere gedaan worden met behulp van een CD met vuurwerkgeluiden.

Katten operatie

Katten operatie

Bij Dierenkliniek Bloombird worden dagelijks vele operaties uitgevoerd, de meest voorkomende operaties zijn sterilisatie en castratie, tumoren verwijderen, bijtwonden hechten en abcessen draineren, maar ook opereren we onder andere regelmatig blaasstenen, halen we vreemde voorwerpen als bv. stukken plastic of draadjes uit de maag of darmen en verrichten we amputaties.

Voor een operatie moet een dier onder narcose gebracht worden. Een operatie en een narcose zijn nooit zonder risico, het is echter belangrijk om dit risico zo laag mogelijk te houden. Dit kan bereikt worden door je huisdier vooraf aan de narcose uitgebreid te controleren:

Het hart wordt op de dag van de operatie altijd nogmaals in alle rust beluisterd, indien er een ruisje wordt gehoord wordt er altijd contact met je opgenomen met het advies om eerst een echo van het hart te laten maken. Met een echo wordt het hart 3D in beeld gebracht en kan gezien worden welke afwijking er aan het hart is. Op deze manier kan het narcose risico goed ingeschat worden, en ook kan bepaald worden welke type narcose middelen veilig zijn bij de betreffende hartafwijking.

Pre-anaesthetisch bloedonderzoek

Wij bieden als dierenkliniek vooraf elke narcose en operatie altijd een bloedonderzoek (pre-anaesthetisch bloedonderzoek) aan met korting. Bij dit bloedonderzoek worden o.a. de nieren en lever gecontroleerd, dit zijn de belangrijkste organen voor de verwerking van de narcosemiddelen. In geval van bv. verhoogde nierwaarden wordt indien mogelijk geadviseerd om de operatie uit te stellen en eerst je kat op nierdieet en evt. medicatie te zetten om de nierwaarden weer te normaliseren. Indien een dier met een matige nierfunctie onder narcose gaat zien we vaak dat de kat een paar weken later uiteindelijk instort met zwaar nierfalen. Dit komt omdat er bij elke narcose een flinke bloeddrukdaling plaatsvindt, waardoor de nieren minder doorbloed worden gedurende de gehele narcose.

Zowel bij jonge als oude dieren komen we regelmatig verhoogde lever of nierwaarden tegen, ons advies is dan ook om bij elke kat pre-anaesthetisch bloedonderzoek vooraf elke narcose te doen.

Infuus

Naast het bloedonderzoek bieden wij ook de keus tot een infuus gedurende de gehele narcose aan. Met een infuus wordt fysiologisch zout in de bloedbaan gegeven, hiermee wordt de bloeddruk zo goed mogelijk op peil gehouden. Tevens is het een infuus een mooie toegangspoort tot de bloedvaten in geval van spoed: indien er bv. een epileptische toeval optreedt of het hart er opeens mee stopt kunnen via het infuus levensreddende middelen direct in de bloedbaan toegediend worden, hetgeen de overlevingskansen van de kat aanzienlijk doen toenemen.

Gasnarcose

Bij bijna elke ingreep onder narcose wordt bij Dierenkliniek Bloombird gasnarcose gebruikt. Dit is de veiligste manier van narcose en minst belastend voor het lichaam. Vooraf aan de narcose krijgt de kat eerst een prikje om slaperig te worden, vervolgens krijgt de kat een buisje in de luchtpijp (intuberen), zodat er altijd een vrije toegang tot de luchtwegen is. Via dit buisje wordt de kat aangesloten op gasnarcose. In geval van een ademstilstand kan de kat zo ook goed beademd worden. Met name bij de kortsnuitige rassen zoals de perzische kat is intuberen onmisbaar, deze katten lopen door hun kleine neusgaten en lange gehemeltes een erg groot risico op verstikking tijdens de narcose. D.m.v. intuberen en het gebruik van gasnarcose kan gelukkig ook de Pers veilig geopereerd worden! Informeer vooraf aan een operatie altijd bij je dierenarts of deze wel met gasnarcose en intuberen opereert.

Sterilisatie

Vanaf de leeftijd van zes maanden is een poes groot genoeg om gesteriliseerd te worden. Steriliseren van de poes is eigenlijk een soort castratie: beide eierstokken worden verwijderd, en indien de baarmoeder afwijkend is wordt deze ook verwijderd. Door de eierstokken weg te halen vindt er geen productie meer plaats van vrouwelijke hormonen, hiermee neemt het risico op melkkliertumoren sterk af, mits de poes op jonge leeftijd gesteriliseerd wordt. Wacht je langer af dan hebben de hormonen al langdurig invloed op de melkklieren gehad en is de beschermende invloed van sterilisatie een stuk minder. Verder voorkomt sterilisatie uiteraard de krolsheid en kans op een ongewenst nestje en baarmoederontsteking en tumoren. Baarmoederontsteking zien we bij vrijwel 80% van de poezen die niet gesteriliseerd zijn op oudere leeftijd.

Het gebruik van de poezenpil raden wij sterk af: hiermee neemt de kans op baarmoederontstekingen en melkkliertumoren aanzienlijk toe. Gebruik vooral ook geen poezenpil voor de eerste krolsheid: er bestaat een grote kans dat de poes hele grote goedaardige gezwellen van de melkklieren krijgt die niet meer goed wegtrekken!

Castratie

Een kater kan gecastreerd worden vanaf de leeftijd van zes maanden. Bij castratie worden beide testikels verwijderd, waardoor het testosterongehalte in het bloed daalt. Hierdoor worden katers minder dominant en agressief, minder seksueel gefrustreerd en wat ‘relaxter’. Veel mensen kiezen voor castratie op 6-9 maanden leeftijd omdat de kater dan vaak begint met ‘sproeien’ in huis: hij plast dan overal om het huis met zijn geur te markeren. Dit is natuurlijk erg onprettig in huis, want de geur van kattenurine is erg lastig om uit je huis te krijgen!

Het grote voordeel van castratie is ook dat katers die buiten komen geen poezen kunnen bevruchten, waardoor en minder ongewenste nestjes komen. En door het castreren gaan katers een stuk minder vechten, hierdoor neemt het risico op vechtabcessen maar ook op kattenaids en leucosevirus sterk af.

Nieuwe kitten

Nieuwe kitten

Een nieuwe kitten

Vaak vallen we als een blok voor een klein harig kitten. Speels, brutaal maar ook schattig worden ze al snel onderdeel van het gezin. Bij een aanschaf van een kitten horen ook verantwoordelijkheden. Het is dus goed om je eerst te verdiepen in het houden van een kat. Ook de dierenarts kan u hier bij helpen want naast medisch zorg kunnen wij u ook adviseren over opvoeding, gedrag en voeding.

Vaccinatie

Tot 9 weken leeftijd hebben kittens een goede afweer verkregen via de moeder, mits zij goed gevaccineerd is. Op 9 weken leeftijd moet het kitten gevaccineerd worden om zelf een goede afweer te krijgen. Deze vaccinatie wordt herhaald op 12 weken leeftijd. De volgende vaccinatie is pas weer op eenjarige leeftijd.

Ontwormen

Kittens krijgen bijna altijd via de moedermelk wormen binnen. het is daarom erg belangrijk om kittens al vroeg te ontwormen. Het schema is als volgt: ontwormen op 3, 5 en 7 weken leeftijd en daarna maandelijks tot dat het kitten een half jaar is. Vanaf dan kan ontwormd worden volgens het volwassen schema.

Vlooien preventie

Kittens kunnen direct al vlooien krijgen! Het is daarom belangrijk om op tijd te beginnen met het voorkomen van vlooien aangezien een heftige vlooieninfectie soms zelfs tot bloedarmoede kunnen leiden. Vraag advies van de dierenarts welk middel u veilig kunt gebruiken!

Chippen

Chippen van een kat is niet verplicht maar wij raden het zeker aan! Wanneer u kat vermist wordt kan direct worden afgelezen aan de chip waar de kat vandaan komt zodat hij of zij niet in het asiel beland maar direct weer thuis komt. Chippen is zowel voor de buitenkat als binnenkat aan te raden want katten kunnen nieuwsgierig zijn naar buiten en dan de weg kwijt raken. Chippen kan bij ons op de kliniek en wij zorgen dan direct voor de registratie van de kat op uw naam en adres.

Verzekering

Tegenwoordig wordt er al veelvuldig gebruik gemaakt van een ziekte kosten verzekering voor huisdieren. Komt u bij ons voor de kitten vaccinatie dan krijgt u gratis 1 maand Petplan verzekering erbij!

Kom langs bij ons op de dierenkliniek in Bloombird Beuningen waarbij de gezondheids-check (consult) en de vaccinatie samen maar 25,- zijn met een maand gratis verzekering, een kitten pakket, goede voorlichting en een leuke ervaring voor uw kitten en natuurlijk uzelf.

Ontvlooien

Ontvlooien

Vlooien bij honden en katten is vaak een hardnekkig en vervelend probleem, voor zowel het dier als het baasje. Honden en katten delen dezelfde vlooien, zowel de honden- als de kattenvlo komt bij beide soorten voor. Vlooien zijn meester in zich voortplanten: een vlo kan uiteindelijk duizenden eieren produceren. De eitjes van de vlo vallen uit de vacht van de hond of kat op de grond, waar ze na een paar dagen uitkomen als larfjes. Deze larfjes voeden zich met de uitwerpselen van de volwassen vlo die van je huisdier afvallen. Na een paar weken verpoppen de larfjes zich, deze poppen kunnen wel 1-2 jaar in leven blijven in je tapijt, bank of in de honden of kattenmand. Uit de poppen komen uiteindelijk weer volwassen vlooien die weer nieuwe eitjes gaan produceren en bloed zuigen bij de hond of kat. De vlooien die aanwezig zijn op je hond of kat zijn dus eigenlijk maar het topje van de ijsberg (5%): de poppen en larven (95%) leven in de omgeving van het dier!

Vlooien geven jeuk en huidirritatie voor het huisdier. Bij jonge dieren kunnen vlooien tevens voor bloedarmoede zorgen als er veel aanwezig zijn. Verder kunnen vlooien ook een lintworm overbrengen: in de vlo zit de lintwormlarve, als de hond of kat jeuk heeft bijt deze in de vacht en kan zo de vlo met lintwormlarve opeten. In het maagdarmkanaal wordt de vlo verteerd maar het lintwormlarfje komt uit en hecht zich aan de darmwand van de hond of kat met alle gevolgen vandien.

Sommige honden en katten hebben een vlooienallergie: door het bijten van maar 1 vlo kan de hele huid gaan jeuken en ontsteken van de hond of kat. Hiervoor hoef je dus geen vlooien te zien! De lokalisatie van de allergie is vaak op het achterlijf van de hond of kat te vinden: afgebroken haren, kaalheid, vele kleine korstjes en roodheid.

Om een vlooienprobleem goed aan te pakken dient men zowel de omgeving als alle dieren in het huis te behandelen. Voor de omgeving geldt goed schoonmaken, stofzuigen, heeft wassen van mandjes ed. Daarnaast kan een speciale omgevingsspray gebruikt worden om de larfjes en volwassen vlooien in de omgeving te doden.

Huisdieren zelf kunnen behandeld worden met speciale pipetten in de nek, tabletten of banden. Laat je goed informeren door je dierenarts of dierenartsassistente wat voor jouw dier het beste middel is. Kies niet gelijk voor het goedkoopste middel, dit blijkt vaak duurkoop omdat de stoffen hierin niet goed werken (of te laag gedoseerd zijn) en uiteindelijk zit je dan langer met de vlooienplaag opgezadeld! Behandel ook echt alle dieren in huis, anders blijven de vlooien overleven op het ene huisdier en heb je alles voor niets gedaan.

Door je huisdier het hele jaar door te behandelen voorkom je een vlooienplaag. Honden en katten die allergisch zijn voor vlooien moeten natuurlijk sowieso het hele jaar door behandeld worden, anders zal de allergie snel weer terugkomen. Vergeet daarnaast niet om je huisdier gelijk goed te ontwormen tegen lintworm!

Ontwormen

Ontwormen

Een huisdier is een liefdevol onderdeel van het gezin. Maar wist u dat huisdieren ook infecties kunnen overbrengen? Kinderen, ouderen en mensen met een zwak immuunsysteem lopen het meeste risico. Dus houd uw huisdier gezond, ook in het belang van uw gezin.

ESCCAP is een onafhankelijke organisatie van parasitologen. De ESCCAP stelt richtlijnen op voor het ontwormen van dieren.

Volwassen dieren

Honden en katten minimaal vier keer per jaar te ontwormen. Ontwormen aan het begin van elk seizoen is een handige manier om dit te onthouden.

Kittens

Ontwormen als ze 3, 5 en 7 weken oud zijn, daarna maandelijks tot ze een half jaar oud zijn. Daarna elke seizoen.

Puppy's

Ontwormen als ze 2, 4, 6 en 8 weken oud zijn, daarna maandelijks tot ze een half jaar oud zijn. Daarna elk seizoen.

Let op 

Afhankelijk van de levensstijl en omgeving van uw huisdier kan een maandelijkse ontworming worden aangeraden. Dit geldt o.a. in huishoudens met kleine kinderen, honden en katten die jagen, puppy's en kittens en tijdens een reis met uw huisdier.

Overgewicht bij de kat, een zwaar probleem

Overgewicht bij de kat, een zwaar probleem

Oorzaken overgewicht

Rond de 35% van alle katten in Nederland is te dik. Katten krijgen vaak te veel eten (onbeperkt) en worden veel bij gevoerd in de vorm van een likje boter, een plakje kaas, een beetje slagroom etc. Vaak worden katten die buiten komen ook door buurtbewoners bijgevoerd. Maar teveel voeding en tussendoortjes is niet de enige reden waardoor veel katten te dik zijn.

Er moet ook goed rekening worden gehouden met veranderingen in energiebehoefte. Katten die gecastreerd of gesteriliseerd zijn hebben een lagere energiebehoefte dan bij katten waarbij dit niet gebeurd is. Ditzelfde geldt voor katten die ouder worden en daardoor minder bewegen. Hier moet je de voeding op aanpassen. Overgewicht kan ook te maken hebben met genetische aanleg. Zo zijn er bepaalde rassen die sneller te dik worden dan andere (Europees korthaar, Britse korthaar, pers). Daarnaast spelen ook medische problemen een rol. Bepaalde medicatie kan ervoor zorgen dat de kat sneller dik wordt. Dit is echter maar een klein percentage.

Waarom is overgewicht een probleem?

Een kat met overgewicht kan heel veel problemen krijgen. Het risico op bepaalde aandoeningen is veel groter (suikerziekte, urinewegproblemen, artrose), ze worden kortademiger en daardoor sneller benauwd, hebben minder uithoudingsvermogen en een verhoogde kans op hart en longproblemen. De afweer van de kat wordt ook minder. Ze krijgen vaak huidproblemen en zijn hierdoor veel vatbaarder voor ziektes. Als de kat geopereerd moet worden is er ook nog eens een verhoogd narcose risico en de operatie is een stuk lastiger voor de chirurg door al het vet. Soms zijn dieren zelfs zodanig te dik dat de operatie niet uitgevoerd kan worden. Bij sommige katten merk je dat ze niet meer lekker in hun vel zitten. Ze worden slomer, liggen bijna alleen maar te slapen en komen minder vaak een aai halen of op schoot liggen.

Bij katten zien we sowieso al vaker urinewegproblemen dan bij de hond. Als een kat te dik is, wordt het voor de dierenarts ook nog eens een stuk lastiger om de kat goed te onderzoeken en te kunnen behandelen.

Afvallen

Om de kat weer gezond op gewicht te krijgen moet hij gaan afvallen. Dit is in het begin altijd erg lastig omdat ze vaak wat meer gaan bedelen om eten. Tijdens een gewichtsconsult kijken we naar het gewicht van de kat, wat zijn ideale gewicht is en gaan we een stappenplan maken om hem af te laten vallen. Tijdens de controles kunnen we steeds opnieuw kijken hoe het afvallen gaat. Een kat die te snel afvalt kan namelijk leververvetting krijgen. Het is dus belangrijk dat dit op een goede manier gebeurt. Wij zorgen ervoor dat uw kat op een veilige manier afvalt. Tevens kunnen we gelijk problemen waar u tegen aanloopt bespreken.

Er zijn ook dingen die u zelf thuis kunt doen om uw kat af te laten vallen. U kunt hem nog steeds snacks geven maar kijk naar het aantal calorieën wat er in zit en haal dit van zijn gewone voer af. Daarnaast kunt u ook het gewone voer als snack gaan geven (let er wel op dat je dit ook van zijn dagelijkse hoeveelheid voer afhaalt). U kunt als eigenaar ook gebruik maken van voer puzzels. Hierdoor moet de kat energie gebruiken om bij zijn voer te komen.

Daarnaast kunt u er ook voor kiezen om zijn eten door de woonkamer te verspreiden. Dit zorgt ervoor dat de kat meer lichaamsbeweging krijgt tijdens het voeren. Vertel buurtbewoners dat uw kat moet afvallen en dat hij dus niks lekkers van hen mag hebben. Heeft u meerdere katten in huis en is de rest wel slank? Dan kunt u het voer van de slanke katten bijvoorbeeld ergens hoog neerzetten waar zij makkelijk bijkomen maar de te dikke kat niet. U kunt ook gebruik maken van jachtspelletjes om hem wat meer te laten bewegen. Vaak vinden ze dit erg leuk!

Wij kunnen u uitgebreid helpen met het veilig en effectief af laten vallen van uw kat.

Slechte mondhygiëne gevaarlijk?

Slechte mondhygiëne gevaarlijk?

Bij de hond en kat wordt het gevaar van slechte mondhygiëne ernstig onderschat. Bij mensen zijn er diverse onderzoeken die aantonen dat slechte mondhygiëne zorgt voor verhoogd risico op tal van aandoeningen zoals maagkanker, alvleesklierkanker, hart-, lever- en nieraandoeningen.

Preventie van gebitsproblemen is zeer belangrijk. Een onderzoek onder 12.000 mensen toonde aan dat personen die één keer per dag hun tandenpoetsen, 40% meer kans hebben op een hartaandoening dan mensen die tweemaal per dag poetsen.

Bij honden en katten wordt het belang van een gezond gebit ook steeds meer duidelijk. Ook bij huisdieren verhoogd tandvleesontsteking het risico op hart-, lever en nieraandoeningen. In sommige onderzoeken wordt zelfs gesproken van een verkorting van het leven met gemiddeld twee jaar.

Hoe kan een slecht gebit dan leiden tot vroegtijdige sterfte? Dat komt doordat bacteriën die in de mond leven, via het ontstoken tandvlees in de bloedbaan terecht komen en dan elders in het lichaam problemen kunnen geven. Plekken waar deze bacteriën bij onze huisdieren zich graag vestigen zijn o.a. de hartkleppen, de lever en de nieren.

Het is daarom erg belangrijk om het gebit van je huisdier gezond te houden. Een gezond gebit heeft geen tandsteen en roze tandvlees. Is er sprake van tandsteen of rood tandvlees? Maak dan een afspraak om dit adequaat te laten behandelen.

Sterilisatie/castratie: veel gestelde vragen (FAQ)

Sterilisatie/castratie: veel gestelde vragen (FAQ)

Is het verstandig om je huisdier te laten helpen?

Er zijn meerdere redenen om je huisdier te laten castreren of steriliseren. Zo voorkom je nestjes, dominant gedrag en bij de teef bv. kwaadaardige tumoren van de melkklieren. Echter, een dergelijke operatie is niet voor elk dier de beste oplossing. Voor sommige rassen kan een sterilisatie nadelig uitpakken en castratie is ook niet altijd de beste oplossing bij ongewenst gedrag. Overleg altijd eerst even met de dierenarts voordat u besluit te laten opereren.

Vanaf welke leeftijd kan mijn huisdier geholpen worden?

Kater: zes maanden
Poes: zes maanden
Voedster: zes maanden
Ram: wanneer testikels zijn ingedaald
Reu: vanaf zes maanden
Teef: drie maanden na de eerste loopsheid. Bij grote rassen wordt er geadviseerd om tot eenjarige leeftijd te wachten (Main coon, Savannah, Deense dog)

Wat zijn de kosten van zo’n operatie?

De kosten van de operaties kunt u in de praktijk bespreken. Indien u inschreven staat in ons systeem houden wij u op de hoogte van eventuele kortingsacties. Tarieven zijn niet onderhandelbaar. Wij hebben eerlijke prijzen die passen bij een goede en veilige operatie. Uw huisdier wordt door een ervaren chirurg geopereerd onder volledige bewaking (hart/ademhaling/temperatuur/CO2). Daarnaast gebruiken we gasnarcose (de meest veilige manier van narcose geven) en premium producten qua medicatie en hechtmateriaal. Ook de pijnstilling en de nacontrole is bij de prijs inbegrepen.

Hoe lang duurt zo’n operatie?

Operatie zelf duurt 30 minuten tot een uur. Echter, een operatie is wel een dag opname. Uw huisdier mag pas weer naar huis als hij/zij goed wakker is, de lichaamstemperatuur op peil is en het dier weer zelfstandig kan lopen. Konijnen moeten weer zelfstandig eten voordat ze naar huis mogen. Onze operatie patiënten mogen gelijk ’s ochtends bij ons gebracht worden en wij bellen als ze weer naar huis mogen. Dit is meestal in de middag.

Mogen ze nog eten en drinken voor de operatie?

Voor de operatie moeten ze nuchter zijn, wat betekent dat ze vanaf de avond voor de operatie niet meer mogen eten. Ze mogen wel water blijven drinken. Knaagdieren mogen niet nuchter gehouden worden. Zij moeten ook voor een operatie gewoon blijven eten.

Moet ik thuis nog ergens rekening mee houden na de operatie?

Na de operatie krijgt u bij het ophalen van uw dier een nazorgformulier mee voor thuis. Bij katten wordt geadviseerd om ze 10 dagen binnen te houden. Honden moeten 10 dagen aangelijnd uitgelaten worden en mogen niet zwemmen/gewassen worden. Dit heeft te maken met de operatie wond. Ze krijgen van ons ook wondbescherming mee. Deze moet ook 10 dagen om blijven. Tijdens de koude dagen wordt geadviseerd om konijnen een dag binnen te houden. Het is belangrijk dat konijnen na de operatie goed blijven eten. Ze krijgen van ons ook een pijnstiller/ontstekingsremmer mee. Deze moet een aantal opeenvolgende dagen na de operatie gegeven worden. Hier moet u de dag na de operatie mee beginnen.

Hoe lang moet de wondbescherming om blijven? Wanneer mag mijn kat weer naar buiten?

Tien dagen. Na tien dagen wordt de wond gecontroleerd door de arts. Deze zal dan besluiten of de kat weer naar buiten mag.

Wanneer mogen ze weer samen met hun huisgenoten?

Dieren van hetzelfde geslacht of huisgenoten die al geholpen zijn mogen gelijk weer bij elkaar. Let er wel op dat ze niet bij elkaar aan de wond gaan zitten. Mannelijke dieren zijn na de operatie niet gelijk onvruchtbaar. Houdt deze dus nog een paar weken gescheiden van niet geholpen dames. M.n. konijnen kunnen nog zes weken vruchtbaar zijn na castratie!

Moet ik zijn paspoort/vaccinatieboekje meenemen?

In principe is dit niet nodig tenzij u vragen heeft over de vaccinatie status van uw dier of uw dier wilt laten vaccineren.

Tandsteen voorkomen

Tandsteen voorkomen

Het gebit van je huisdier is weer keurig schoongemaakt. De dierenarts adviseert je om iets preventiefs tegen tandsteen te doen. Wat moet je kiezen? Hoe vaak moet je dat doen? En gaat het überhaupt wel lukken? Lees in dit artikel de mogelijkheden en kies een optie die bij jou en je huisdier past. De opties staan op volgorde van effectiviteit. Er zijn veel producten op de markt om het gebit gezond te houden, echter doen ze lang niet allemaal wat ze beloven. Alle besproken middelen in dit artikel zijn wetenschappelijk bewezen effectief.

Tanden poetsen

Hiervoor heb je een dieren tandenborstel en de enzymatische tandpasta van Orozyme nodig. Als je je huisdier op jonge leeftijd traint met tanden poetsen, dan staan zij dit voor de rest van hun leven toe. Door dagelijks de tanden te poetsen blijven de tanden gezond en vrij van plak en tandsteen. Onderzoek heeft aangetoond dat poetsen minimaal om de dag gedaan moet worden, anders heeft het geen effect. Laat jouw huisdier poetsen niet toe, of heb je daar echt geen tijd voor, check dan de onderstaande opties.

Voeding

Brokken van Hill’s t/d hebben 80% het effect van poetsen. Door de grootte en vorm van de brokken dwingen je huisdier te kauwen. De speciale vezelmatrix gaat verkruimelen tegen. De brok omgeeft als het ware de tand voordat het breekt. De vezels vegen het tandoppervlak schoon. Het verlaagde eiwitgehalte beperkt de vorming van tandplak. Een verlaagd calciumgehalte beperkt de vorming van tandplak tot tandsteen.

Buccofresh poeder

Doe elke dag een kleine hoeveelheid Buccofresh poeder over de voiding van je huisdier. Het poeder verbetert de speekselkwaliteit en zorgt ervoor dat er minder tandplak en tandsteen gevormd wordt. Gebruik je Buccofresh i.c.m. Hill’s t/d brokken dan heb je een optimal effect.
De smakelijke Buccofresh poeder wordt goed door dieren geaccepteerd. Mocht jou hond of kat het poeder laten liggen dan kan je met een plantenspuit de brokjes iets nat sproeien voordat het het poeder over de brokken strooit. Hierdoor blijft het poeder plakken. Tevens zijn er ook lekkere snoepjes die Buccofresh poeder bevatten, de Buccofresh Crocs.

Tand reinigende tussendoortjes

Tandreinigende tussendoortjes van Orozyme helpen ook het gebit gezond te houden. Een speciaal ontwikkelde kauwstaven en strips gaan de vorming van tandplak en –steen tegen en bestrijdt een slechte adem bij dagelijks gebruik. Let wel op dat dit aanvullende middelen zijn die naast poetsen of speciale voeding gebruikt moeten worden.

Oplossing met bacterie-remmende werking

Orozyme RF2 Aquadyl is een smakelijke anti-tandplakvloeistof voor door het drinkwater van uw hond of kat. Het is een eenvoudige manier van het voorkomen van gebitsproblemen. Let wel op dat dit aanvullende middelen zijn die naast poetsen of speciale voeding gebruikt moeten worden.

Dentisept Pasta

Dieren met tandvleesontsteking behandelen wij ondermeer met de zeer effectieve pasta Dentisept. Smeer een flinterdun laagje op het tandvlees en de ontsteking verdwijnt vaak binnen twee weken. In combinatie met Hill’s t/d voorkomen we tandplak en tandsteen en houden we het tandvlees gezond.

Tandsteen

Zit er eenmaal tandsteen op de tanden en kiezen dan is dat met bovenstaande middelen niet op te lossen. Net als bij mensen, wordt tandsteen met een ultrasoon reinigingsapparaat verwijderd. Daarnaast voorkomen preventieve maatregelen niet dat er ooit weer een gebitsbehandeling nodig is. Als wij naar de tandarts gaan hebben wij, ondanks goed poetsen, toch gebitsproblemen zoals tandsteen. Echter, preventieve maatregelen zorgen er wel voor dat de tijd tussen gebitsbehandelingen langer wordt en dat tanden langer gezond blijven.

Thuischeck voor gebitsproblemen

Klik hier om te controleren of jouw huisdier een gebitsprobleem heeft!

Thuis op gebitsproblemen controleren

Thuis op gebitsproblemen controleren

Heeft mijn huisdier een gebitsprobleem?

Dieren met een slecht gebit leven aanzienlijk korter. Door ontstoken tandvlees kunnen bacteriën die in de mond leven in de bloedbaan komen. Organen die door deze bacteriën aangetast worden zijn o.a. de hartkleppen, lever en nieren. Het is belangrijk dat je de mondgezondheid van je huisdier goed in de gaten houdt. De fasen die het gebit van dieren doorloopt  zijn vergelijkbaar als bij mensen.

Je kan thuis eenvoudig op gebitsproblemen controleren. Lees de onderstaande tekst en til vervolgens de lip van je hond of kat voorzichtig op en kijk goed wat je ziet. Let op gele/bruine aanslag op de tanden en de kiezen en bekijk het tandvlees. Vermoed je een gebitsprobleem? Laat het gebit dan controleren bij de dierenarts van Dierenkliniek Bloombird.

Fase 1: Het begint met tandplak

Tandplak is een onzichtbare laag van bacteriën, etensresten en speeksel die op te tanden kleeftAls we 's avonds onze tanden poetsen verwijderen we de plak en begint fase 1 weer opnieuw. Poetsen we onze tanden niet, of slaan we bepaalde delen van het gebit per ongeluk over dan zal de tandplak omvormen in tandsteen. Tandsteen kan zich binnen 48 uur vormen! Tandsteen kan niet meer weggepoetst worden, en kan enkel nog door de tandarts verwijderd worden. Een gebit met tandsteen verkeert in fase 2. De tandarts of mondhygiëniste kan de tandsteen met speciaal instrumentarium verwijderen zodat uw gebit weer in fase 1 verkeerd. Ook bij dieren is dat de enige juiste behandeling.

Fase 2: Na tandplak komt tandsteen

Tandsteen is gemineraliseerde tandplak, wat zorgt voor een ruw oppervlak op de tand, waar steeds meer tandplak aan gaat kleven. Tandsteen is een broedplaats voor bacteriën. Als tandsteen niet verwijderd wordt zal het uitbreiden. Zodra het tandsteen met de bacteriën contact maakt met het tandvlees, zal het tandvlees ontstoken raken. Als mens merk je dat ontstoken tandvlees snel gaat bloeden, bijvoorbeeld bij het poetsen of het eten van een appel. Ook is ontstoken tandvlees erg pijnlijk.  Zodra tandvlees ontstoken is doet kauwen pijn. Dieren kauwen daardoor minder goed en slikken brokjes vaak in zijn geheel in. Daardoor neemt het tandsteen toe en wordt het gebitsprobleem alleen maar erger! Bij dieren kan soms de ene helft van het gebit veel meer tandsteen bevatten dan de andere helft van het gebit. Vaak is er dan een pijnlijk proces aan de ene zijde bezig. Dieren eten dan puur aan de niet pijnlijke kant, waardoor de pijnlijke kant steeds meer tandsteen zal krijgen. Zodra het tandsteen professioneel verwijderd wordt zal de tandvleesontsteking verdwijnen.

Fase 3: Tandvleesontsteking

Als een gebit met tandsteen niet behandeld wordt zal het in fase 3 raken. De tandplak en tandsteen veroorzaken tandvleesontsteking (gingivitis): het tandvlees is rood, pijnlijk en bloedt snel bij aanraken. Dit is nog omkeerbaar door middel van een professionele gebitsreiniging. Als tandvleesontsteking en tandsteen genegeerd worden, zal de ontsteking uitbreiden naar de diepere weefsels rond de wortels van tanden en kiezen. Dit is een zeer pijnlijk en onomkeerbaar proces. Mensen die hun tanden verliezen krijgen een gebit of implantaten. Bij dieren is het echter een ander verhaal. Tanden en kiezen moeten in veel gevallen getrokken worden, om het weefsel te laten herstellen en het dier van de pijn te verlossen. Bij katten komt ook tandvleesontsteking voor zonder dat er tandsteen aanwezig is. Deze aandoening wordt ook wel gingivitis-stomatitis complex genoemd.

Fase 4: Paradontale aandoening

Als tandvlees ontsteking niet behandeld wordt zal de ontsteking zich uitbreiden naar de diepte. Het steunweefsel van de tanden wordt ook aangetast, evenals de wortels. Tanden en kiezen komen los te zitten. Aangetaste tanden of kiezen moeten dan verwijderd worden.

Vergiftiging bij de hond en kat

Vergiftiging bij de hond en kat

Vergiftiging

Baby’s stoppen graag van alles in hun mond maar onze huisdieren ook! Echter kan een vergiftiging ook iets zijn wat ze ingeademd hebben of in hun ogen of op de huid hebben gekregen. Raadpleeg altijd gelijk uw dierenarts en geef hun de volgende informatie:

Leeftijd, ras of grootte, naam van het vergif, hoeveelheid, hoe lang geleden, bij inademing hoe lang heeft het geduurd, eventuele symptomen die uw dier op dat moment heeft en of u er zelf al iets aan gedaan heeft. Bij vermoeden van een vergiftiging bel altijd gelijk uw dierenarts en probeer de verpakking van het vergif mee te nemen.

Afhankelijk van het soort gif kan er een behandeling ingesteld worden. Doe dit altijd in overleg met uw arts. Sommige middelen kunnen we het beste uit laten braken maar sommige middelen zijn heel schadelijk voor het slijmvlies en de keel. Bij deze middelen wilt u dus niet dat het nog een keer langs de keel en de slokdarm komt. Laat uw hond nooit braken doormiddel van zout. Zout is namelijk van zichzelf ook giftig voor honden. Geef uw huisdier ook niets te drinken of te eten, maar overleg eerst met uw dierenarts, deze zal u vertellen of u uw huisdier wat te eten of te drinken moet aanbieden of dat u het beste nuchter met uw dier naar de praktijk kan komen.

Wat is er giftig?

Uiteraard moet u altijd uitkijken met het gebruik van schoonmaakmiddelen, bestrijdingsmiddelen, rattengif, anti vries en uw eigen medicatie. Daarnaast zien we in de zomer vaak blauwalg in het water. Als uw hond graag zwemt, kijk dan altijd goed of er niet ergens een bordje staat met blauwalg of botulismebacterie. Hier kan uw hond dan niet veilig zwemmen.

Geef nooit medicatie voor de mens aan uw huisdier. Zo is paracetamol bijvoorbeeld heel erg giftig voor de kat! Voor huisdieren zijn er speciale medicijnen, met andere werking en andere doseringen dan voor mensen.

Voedingsmiddelen

Een hoop dingen die wij lekker vinden zijn niet zo goed voor onze dieren. Hier staan de meest voorkomende producten op een rijtje:

Druiven, rozijnen, chocolade, zout, ui-achtigen (knoflook, ui, prei, bieslook), macadamianoten, xylitol (zoetstof snoep, kauwgom, tandpasta), avocado.

De producten geven verschillende verschijnselen en zijn in meer of mindere mate giftig. Het hangt ook van de hoeveelheid van het product af en de grootte en leeftijd van uw dier. Zo veroorzaakt avocado vaak alleen maagdarmklachten en verschilt het enorm of je een klein stukje aan een bull mastiff geeft of een hele avocado aan een chihuahua.

Planten

Er zijn ook verschillende planten die giftig zijn voor honden. We zetten de meest voorkomende voor u op een rijtje.

Kerstplanten (hulst, kerstroos, maretak, kerstster), aloë vera, azalea, callalelie, cyclame, dieffenbachia, dracaena soorten, ficus, philodendron, lelie (vooral voor de kat!)

Let ook op de bloembollen van de narcis, amaryllis, krokus en de tulp. Deze zijn ook giftig.

Voeding

Voeding

Gezonde dieren worden heel divers gevoed: de een is erg gebaat bij een vers vlees voeding waar de ander weer de voorkeur aan brokken geeft. Echter, wat nou als je hond of kat een ziekte heeft en een speciaal dieet nodig heeft? Voor vele aandoeningen bij de hond en de kat zijn verschillende diëten ontwikkeld. De meeste diëten zijn therapeutisch, echter sommigen kunnen ook diagnostisch gebruikt worden zoals bv een hypoallergeen dieet ter uitsluiting van een voedselallergie. De dierenarts zal indien nodig een speciaal dieet voorschrijven voor uw huisdier. Bijvoorbeeld: een kater die blaasgruis heeft ontwikkeld wordt veelal op een verzurend dieet gezet (i.g.v. struviet blaasgruis) om er zo voor te zorgen dat het gruis opgelost wordt en nieuw gruis niet gevormd kan worden. Op deze manier kan de kater geen blaasstenen krijgen en wordt de oorzaak van de blaasontsteking (de scherpe blaasgruis kristallen) weggenomen.

Diverse diervoedingen in de winkels claimen ook bepaalde medicinale eigenschappen te hebben zoals bv verzuren van urine, hypoallergene diëten etc. De werking van deze diëten zijn veelal onvoldoende en de kans dat uw huisdier weer klachten krijgt is groot. Zoals in geval van het verzurende dieet: de verzuring is dan niet sterk genoeg waardoor alsnog nieuw blaasgruis ontstaat. Of in geval van een hypoallergeen dieet: vaak bevatten deze diëten toch nog bepaalde eiwitten waarop allergisch gereageerd wordt, zodat de proef met het hypoallergene dieet ter diagnostisering van voedselallergie alsnog als mislukt kan worden beschouwd.

Hieronder hebben wij een samenvatting gemaakt voor u van de verschillende soorten voedingen bij bepaalde aandoeningen. Deze voedingen zijn in onze dierenkliniek aan de balie ook verkrijgbaar. Natuurlijk zijn er ook meerdere goede andere merken, echter het wordt teveel om alle soorten voedingen hier te beschrijven. Uiteraard kunnen wij andere diëten wel voor u bestellen mocht u dit graag willen.

Hills C/D urinary

Blaasproblemen bij de hond of kat. Bij katten en honden komen regelmatig aandoeningen van de lagere urinewegen voor. Dit zijn aandoeningen van de urineleiders, de blaas of de urinebuis. Een belangrijke oorzaak van urinewegproblemen is de vorming van kristallen en blaasstenen. Hierdoor kan een kater ‘verstopt’ raken: tgv de blaasontstekingcellen of het blaasgruis wort een plugje gevormd dat vastloopt in de penispunt, de kater kan de urine niet meer kwijt en de blaas raakt overvol. Hierdoor ‘vergiftigd’ de kat zich als het ware.

Eigenschappen van de voeding

 • Oplossen en preventie van struvietstenen en blaasgruis tgv verzuring urine
 • Preventief tegen blaasontstekingen
 • Toename van het urinevolume

Hills Z/D Allergie management

Voedselovergevoeligheid of voedselallergie ontstaat wanneer een hond of kat overgevoelig is voor een bepaald bestanddeel in de voeding. Het bestanddeel in de voeding waar het dier overgevoelig op reageert, wordt het allergeen genoemd. Meestal treedt de allergie op voor een bepaald eiwit in de voeding. De intolerantie of allergie kan zich uiten in de vorm van jeukklachten of als braken en/of diarree.

Eigenschappen van de voeding

 • Sterk gehydrolyseerd (verhit) eiwit: eiwit is in kleine stukjes ‘gehakt’ zodat dier er bijna niet meer allergisch op kan reageren
 • Vermindering van jeuk huid igv voedselallergie
 • Versterking van de huidbarrière
 • Vermindering maagdarmklachten igv voedselintolerantie maagdarmkanaal

Hill’s I/D intestinal 

Maag-darmaandoeningen of spijsverteringsproblemen komen vaak voor bij katten en honden. De meest voorkomende klachten zijn braken en diarree. Deze problemen kunnen voorkomen bij huisdieren van alle leeftijden.

Eigenschappen van de voeding

 • Ondersteuning van de spijsvertering
 • Hoog energiegehalte
 • Veel dieren vinden het erg lekker
 • Verrijkt met essentiële vetzuren

Hills J/D mobility/J/D metabolic

Gewrichtsproblemen komen regelmatig voor bij de hond en de kat. De meest voorkomende vorm is de zogenaamde (osteo)artrose, een degeneratieve aandoening waarbij het kraakbeen van een bepaald gewricht wordt aangetast (slijtage). Maar liefst 20% van de honden van 1 jaar en ouder heeft in meer of mindere mate last van artrose. Bij de kat  komt dit voornamelijk voor bij oudere katten.

Eigenschappen van de voeding

 • Afremming slijtageproces in gewrichten
 • Vetzuren met een ontstekingsremmende werking in het gewricht
 • Bijdragen aan een gezond gewicht
 • Afname pijnlijkheid gewrichten

Hills T/D

De belangrijkste oorzaak van gebitsproblemen bij de kat en de hond is de vorming van tandplaque en tandsteen. Het vormt een dun, plakkerig laagje op de tanden en kiezen. Tandplaque bevordert de groei van bacteriën, wat leidt tot ontsteking van het tandvlees (gingivitis). Deze ontsteking is een belangrijke oorzaak van de, bij gebitsproblemen optredende, slechte adem. Verder leiden tandvleesontstekingen en tandwortelproblemen tot pijnlijkheid in de bek en zelfs een verkorte levensduur van 2 jaar!

Eigenschappen van de voeding

 • Mechanische reiniging van het gebit door speciale vezelstructuur brok
 • Beperkt de vorming van tandsteen en tandplak
 • Vermindert tandvleesontstekingen en pijn door reiniging gebit
 • Bevordert mondhygiëne

Hills K/D kidney diet

Nieraandoeningen komen relatief vaak voor bij honden en katten. Hoewel ook jonge dieren last kunnen hebben van hun nieren, komen nierproblemen vooral voor bij oudere dieren. De aandoening verloopt meestal chronisch, en progressief. Volledig herstel is dan niet meer mogelijk. Wel kunnen de symptomen en problemen lange tijd onder controle worden gehouden met behulp van de dierenarts. Een van de maatregelen is het geven van een speciale dieetvoeding.

Eigenschappen van de voeding

 • Laag fosforgehalte
 • Ondersteuning van de nierfunctie
 • Laag zout- en eiwitgehalte waardoor nieren minder belast worden
 • Ondersteuning van de spijsvertering (belangrijk: nierpatiënten eten vaak slecht!)

Hills R/D/Metabolic

Katten en honden met overgewicht leven meestal korter en zijn vaak minder gezond dan katten en honden die een optimaal gewicht hebben. Het teveel aan lichaamsgewicht belast de botten en de gewrichten en kan reeds aanwezige aandoeningen zoals gewrichtsproblemen (artrose) verergeren. Ook is het risico op ontwikkeling van diabetes groter bij dieren met overgewicht.

Eigenschappen van de voeding

 • Een verhoogd eiwitgehalte
 • Verrijkt met extra mineralen en vitaminen
 • Ondersteuning van de gewrichten
 • Laag in calorieën
 • Geeft een verzadigd gevoel: dieren hebben niet meer continu honger

Hills D/D

De belangrijkste oorzaken van een huidaandoening zijn allergieën en parasitaire of bacteriële infecties. Vaak is hierbij sprake van een chronisch probleem. De bijbehorende symptomen zoals jeuk, afwijkende geur en een beschadigde huid veroorzaken veel ongemak bij zowel de eigenaar als het dier. Vooral allergische dieren hebben veel baat bij een gezonde huidbarrière,  door de essentiele vetzuren in deze diëten wordt deze versterkt waardoor de huidklachten veelal afnemen en beter onder controle te houden zijn.

Eigenschappen van de voeding

 • Ondersteuning van de huidfunctie
 • Versterking van de huidbarrière
 • Verhoogt de weerstand van de huid tegen bacteriën en gisten
 • Neutralisatie vrije radicalen

Hills M/D

Diabetes mellitus (suikerziekte) komt regelmatig voor bij katten en honden en wordt meestal gezien bij oudere dieren, maar ook ‘jeugddiabetes’ kan voorkomen. Diabetes mellitus is in de meeste gevallen goed te behandelen met insuline. Ook wordt er in de meeste gevallen een aangepaste voeding geadviseerd. Het succes van de behandeling hangt voor een groot deel af van de dagelijkse inzet en nauwkeurigheid van de eigenaar.

Eigenschappen van de voeding

 • Regulering van de bloedsuikerspiegel (langzame afgifte suikers, hiermee worden pieken in de suiker voorkomen)
 • Afvallen bij dieren met overgewicht
 • Verlaagd zetmeelgehalte
 • Antioxidanten

Purina Pro Plan Veterinary Diets Feline HP Hepatic

Bij de hond zijn leverontsteking en circulatieproblemen veel voorkomende leveraandoeningen. Bij de kat zie je vaker leververvetting  en ontsteking van de galgang. een specifieke dieetvoeding kan de leverfunctie helpen ondersteunen. Omdat de lever de helft van de totale bloedvoorziening aangeboden krijgt via de bloedvaten van het darmkanaal, kan aanpassing van de voeding een groot effect hebben op de hoeveelheid voedingsstoffen en schadelijke stoffen waaraan de levercellen worden blootgesteld.

Eigenschappen van de voeding

 • Plantaardige eiwitten (minder belasting van de lever)
 • Ondersteunt en hersteld de leverfunctie
 • Antioxidanten
 • Hoog energiegehalte

Hill’s Y/D

Hyperthyroïdie (een te snel werkende schildklier) is een vaak voorkomende hormonale aandoening bij katten, die meestal optreedt bij oudere katten. Als uw kat hyperthyroïdie heeft, produceert zijn of haar schildklier overmatige hoeveelheden schildklierhormoon, wat ongewenst is. Katten met hyperthyreoïdie vermageren sterk, plassen en drinken erg veel en hebben regelmatig ook last van diarree en braken. Ook kan de schildklier vergroot zijn. Behandeling van hyperthyreoïdie kan bestaan uit medicatie (afremmen schildklier), radio actief jodium behandeling (vernietiging schildklierweefsel) of uit alleen het strikt voeren van jodium arm voer als Y/D.

Eigenschappen van de voeding

 • Laag jodiumgehalte (hierdoor kan minder schildklierhormoon gevormd worden)
 • Onderhoudsdieet voor schildklier patiënten
 • Hoog gehalte Omega-3 vetzuren
 • Hoog L-Carnitine- en Taurine gehalte (dit zijn essentiële aminozuren voor katten)

Standaard voeding Hill’s VetEssentials

Hill’s VetEssentials is een standaard voeding die zich aanpast aan de behoefte van uw huisdier. Er zijn varianten voor jong, volwassen en oude dieren, maar ook zijn er varianten die zich aanpassen aan de grote van het ras. Zo is er voor elke hond of kat een passende voeding.

Eigenschappen van de voeding voor de hond

 • Verzorging gebit
 • Houdt uw dier op gewicht
 • Gezonde botten en gewrichten
 • Natuurlijke afweer
 • Ondersteund de spijsvertering

Eigenschappen van de voeding voor de kat

 • Verzorging gebit
 • Houdt uw dier op gewicht
 • Ondersteuning urinewegen
 • Ondersteuning huid en vacht
 • Ondersteuning spijsvertering

Vroege niertest SDMA

Vroege niertest SDMA

Wist je dat één op de drie katten en één op de tien honden te maken krijgt met nierziekte?

Nieren zijn twee boonvormige organen die een belangrijke rol spelen bij het zuiveren van het bloed. Ze scheiden schadelijke stoffen uit het lichaam en nuttige stoffen en water houden ze binnen.

Nierproblemen kunnen door allerlei oorzaken ontstaan, zoals infecties, nierstenen, erfelijke aandoeningen, buitenlandse parasieten en immuunziekten. Zodra nierziekte is aangetoond proberen we altijd een oorzaak te vinden en te behandelen.

Het diagnosticeren van (chronische) nierziekte is lastig. Zodra de hond of kat symptomen krijgt van nierproblemen (o.a. meer drinken, meer plassen, vermageren, braken, diarree) is vaak al 75% van de nierfunctie onherstelbaar verloren gegaan. De gangbare niertesten (Creatinine) kunnen pas nierschade vanaf 75% aantonen.

Bij Dierenkliniek Bloombird kunnen we SDMA testen. Dat is een vroege niertest, die al schade vanaf 40% kan aantonen. Dit is dus al voordat de hond of kat symptomen krijgt.

Met de vroege niertest (SDMA) kunnen we nierproblemen in een vroeg stadium aantonen. Voor katten kunnen we nierfalen gemiddeld 17 maanden eerder aantonen dan met de reguliere testen. Bij honden is dat gemiddeld 10 maanden. Hoe eerder de diagnose chronisch nierfalen gesteld wordt, hoe beter de prognose. Door vroegtijdige diagnose en de juiste therapie kan het leven van huisdieren met maanden tot jaren worden verlengd.

We raden de SDMA test aan bij honden en katten die 8 jaar of ouder zijn, en bij dieren die slecht geconcentreerde (waterige) urine hebben.

Vuurwerkangst bij huisdieren

Vuurwerkangst bij huisdieren

Oud en nieuw staat weer voor de deur. Een gezellige periode voor ons, maar helaas niet voor sommige huisdieren. Veel honden en katten hebben vuurwerkangst. Er zijn verschillende manieren om je huisdier te ondersteunen bij dit probleem.

Lange termijn aanpak

De beste aanpak van vuurwerkangst bij huisdieren is de lange termijn aanpak, waarbij het doel is de vuurwerkangst echt op te lossen. Hierbij moet er ruim van te voren worden getraind op geluiden, soms in combinatie met medicatie.

Korte termijn aanpak

Voor de korte termijn aanpak kunnen angstremmende medicijnen worden gebruikt. Het doel van deze medicatie is om de angst te remmen bij dieren, het is in principe geen versuffend middel.

Ondersteunende produkten

Bij zowel de lange als de korte termijn aanpak kunnen stress-reducerende hulpmiddelen gebruikt worden. Ook indien je geen medicatie wenst te gebruiken of de angst mild lijkt te zijn, kunnen deze hulpmiddelen worden ingezet. Het belangrijkste voor je hond of kat is dat je er bijtijds mee begint.
De artsen en assistenten van Dierenkliniek Bloombird kunnen je hierbij helpen.

Terug naar Dier & info
Terug naar boven