Wil je meer weten over het gezond houden van je viervoeter, inentingen, behandelingen of verschillende veelvoorkomende ziektes bij honden? Onze dierenartsen schrijven regelmatig artikelen waarin ze hun kennis delen. Bekijk hieronder alle artikelen over honden. Wil je meer informatie of heb je een vraag naar aanleiding van een artikel? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in onze dierenartsenpraktijk.

  • Artrose
  • Een puppy in huis
  • Enten hond
  • Giardia parasiet
  • Hond mee op Vakantie
  • Honden operatie
  • Is uw huisdier bang voor vuurwerk?
  • Ontvlooien
  • Ontwormen
  • Overgewicht bij de hond, een zwaar probleem
  • Slechte mondhygiëne gevaarlijk?
  • Sterilisatie/castratie: veel gestelde vragen (FAQ)
  • Tandsteen voorkomen
  • Thuis op gebitsproblemen controleren
  • Vakantie checklist
  • Vergiftiging bij de hond en kat
  • Voeding
  • Vroege niertest SDMA
  • Vuurwerkangst bij huisdieren

Artrose

Artrose

Osteo-artrose

Osteo-artrose of artrose is een chronische aandoening van het gewricht, waarbij de kwaliteit van het kraakbeen achteruit gaat, gewrichtsontsteking en botwoekeringen ontstaan. Dit wordt ook wel ‘gewrichtsslijtage’ genoemd. Deze gewrichtsaandoening komt veel voor op oudere leeftijd door slijtage van het kraakbeen, maar ook jongere dieren kunnen het krijgen door bijvoorbeeld groeistoornissen, langdurige overbelasting of defecten in het gewricht. Veel voorkomende defecten in het gewricht met artrose tot gevolg zijn voorste kruisbandletsel, elleboogdysplasie en heupdysplasie.

Bij beginnende artrose wordt vooral stramheid bij het opstaan opgemerkt, wat vaak makkelijker wordt wanneer ze eenmaal in beweging zijn. In ernstigere gevallen kan kreupelheid of problemen met overeind komen optreden.

Artrose is een progressieve ziekte die steeds wat verergert door een vicieuze cirkel: door beschadiging van het kraakbeen komt een ontstekingsreactie op gang, deze ontsteking verergert op haar beurt weer de kraakbeenschade, waarop de ontsteking dus steeds een stapje erger wordt.

Diagnose

Het beeld van opstart-kreupelheid is typisch voor artrose klachten. Voor een definitieve diagnose zijn röntgenfoto’s noodzakelijk.

Artrose is een chronische progressieve ziekte wat niet genezen kan worden maar wel afgeremd kan worden. De behandeling kan bestaan uit verschillende onderdelen, vaak geeft een combinatie van onderstaande mogelijkheden de beste resultaten.

Voeding

Er bestaat speciale dieetvoeding met een hoge dosis EPA (Eicosapentaeenzuur), een omega-3 vetzuur dat aantoonbaar de gewrichtsontsteking af remt en daarmee de vicieuze cirkel van kraakbeenschade doorbreekt. De bestanddelen glucosamine en chondroïtinesulfaat helpen bij de opbouw van nieuw kraakbeen en remmen de afbraak van kraakbeen. Een hoge concentratie L-carnitine helpt bij het handhaven van het optimale lichaamsgewicht en ondersteunt de spiermassa.

NSAID’s: ontstekingsremmer/pijnstiller

Deze medicatie remt de pijn maar bovenal helpt het ook de ontsteking in het gewricht af te nemen. Bij de meeste dieren is het aan te raden langdurig of zelfs levenslang een NSAID te geven, bij deze dieren adviseren wij minimaal één keer per jaar bloedonderzoek te doen om te kijken of de leverwaarden en nierwaarden nog in orde zijn.

Gewicht

Het nastreven van het optimale gewicht is belangrijk. Overgewicht leidt tot extra belasting en kan artrose verergeren. Daarnaast zijn er bepaalde stoffen die vrijkomen uit vet die de ontsteking stimuleren. Om het optimale gewicht te bereiken kan er een light voeding gegeven worden.

Lichaamsbeweging

Dit is belangrijk om de gewrichten soepel te houden en voor het behoud van de spiermassa. Het beste is om regelmatig korte periodes van activiteit af te wisselen met rust. Ook zwemmen is goed voor honden met artrose. Overbelasting kan leiden tot plotselinge opflikkering van de klachten. Gedoseerde gecontroleerde bewegingen aan de lijn is beter dan rennen achter een stok of bal aan.

Heeft u hond of kat last van stijfheid of kreupelheden? Neem contact op met onze kliniek.

Een puppy in huis

Een puppy in huis

Puppy’s zien er altijd ontzettend schattig uit. Ze hebben een pluizige vacht, zijn speels, vinden alles nog leuk en kijken ons met grote puppy ogen aan. Al snel horen zij dan ook helemaal bij het gezin. Bij de aanschaf van een pup komen een heleboel verantwoordelijkheden kijken. Het is dus verstandig om u eerst goed te verdiepen in wat er allemaal bij komt kijken. Daarnaast is het ook verstandig om te kijken welk type hond bij u en uw gezins-/woonsituatie past. Naast medische zorg kan uw dierenarts u ook adviseren over opvoeding, gedrag en voeding.

Verschillende rassen

Er bestaan ontzettend veel verschillende rassen honden. Elk met zijn eigen unieke uiterlijk en karakter. Elk ras is oorspronkelijk gefokt met een bepaald doel. Deze doelen lopen heel erg uiteen maar hebben wel degelijk invloed op het karakter van uw hond. Zo is een rottweiler bijvoorbeeld een vrij waakse hond en zal deze veel sneller blaffen dan bijvoorbeeld een cockerspaniël die als jachthond is gefokt. Bij hen zult u zien dat ze buiten, als ze loslopen, sneller achter konijnen en eenden aan zullen gaan. Dit is echter geen gegeven. Zelfs binnen hetzelfde nest van een bepaald ras kan het heel goed zijn dat een deel van het nest heel waaks is en het andere deel juist helemaal niet. Als eigenaar kun u hier ook op inspelen tijdens de opvoeding.

Socialisatiefase

Een pup gaat een aantal fases door in zijn leven. Eén van deze fases is de socialisatiefase. Deze fase vindt plaats op de leeftijd van 3-12 weken oud. In deze fase gaat u uw pup zoveel mogelijk socialiseren met de wereld. Denk bijvoorbeeld aan contact met verschillende honden (ras en grote), verschillende mensen (mannen, vrouwen, kinderen) maar ook bijvoorbeeld met paarden, katten of boerderijdieren. Het is belangrijk dat de pup in deze fase goede ervaringen opdoet. Maak de ervaringen leuk en beloon de pup veel met wat lekkers bij goed gedrag. Let wel op dat als u met uw pup naar buiten of naar de honden cursus gaat dat uw pup goed beschermd is tegen ziektes.

Vaccinatie

Als de moeder van de pups goed gevaccineerd is dan krijgen de pups afweer mee van de moeder. Op 6 weken leeftijd geven wij de eerste vaccinatie zodat de pup zelf een goede afweer krijgt. Deze vaccinatie wordt op 9 en 12 weken herhaald. De volgende vaccinatie is pas weer op eenjarige leeftijd. Daarna worden de vaccinatie jaarlijks herhaald.

Ontwormen

Pups kunnen in de baarmoeder al besmet worden met wormen en ook via de moedermelk kunnen zij wormen krijgen. Omdat een worminfectie de ontwikkeling van een pup nadelig kan beïnvloeden is het belangrijk dat puppy’s goed ontwormd worden. Dit gebeurt op de leeftijden van 2, 4, 6 en 8 weken (elke 2 weken), en op 3, 4, 5 en 6 maanden leeftijd (elke maand). Daarna is het advies om uw hond om de 3 maanden te ontwormen.

Vlooienpreventie

Puppy’s kunnen direct al vlooien krijgen! Het is daarom belangrijk om op tijd te beginnen met het voorkomen van vlooien aangezien een heftige vlooieninfectie soms zelfs tot bloedarmoede kunnen leiden. Vraag advies van de dierenarts welk middel u veilig kunt gebruiken!

Chippen

Sinds 1 april 2013 geldt er voor honden een chip en registratieplicht. Puppy’s moeten voor de leeftijd van 7 weken gechipt zijn en voor de leeftijd van 8 weken geregistreerd zijn. Het chippen gebeurt meestal al bij de fokker. Het komt echter nog regelmatig voor dat puppy’s niet of niet goed geregistreerd zijn. Uw dierenarts kan dit altijd voor u controleren.

Uw hond en de dierenarts

Sommige honden zijn best angstig voor de dierenarts. Ze gaan al in de remmen bij het zien van de praktijk en zijn op de behandeltafel angstig. Dit is niet alleen vervelend voor u en uw hond maar ook voor de dierenarts zelf. Het kan hierdoor ook lastig zijn om sommige honden goed te onderzoeken. Dit kan heel goed voorkomen worden door na de eerste entingen regelmatig nog even langs te komen met uw pup voor alleen wat lekkers en een kriebel in de spreekkamer. Zo blijft de dierenarts voor uw hond leuk en zien wij alleen maar blije honden.

Enten hond

Enten hond

Hoewel wij als dierenkliniek veel met genezen bezig zijn is voorkomen nog altijd beter dan genezen! Wij raden u dan ook aan om uw hond jaarlijks te vaccineren om nare en zeer besmettelijke ziektes te voorkomen. De meeste vaccinaties zijn tegen virussen en voor virussen zijn geen geneesmiddelen. Hierdoor kunnen wij de hond op dat moment alleen ondersteunende therapie geven. Dus met één keer per jaar vaccineren kunt u al veel ellende besparen. Naast dat het belangrijk is om ieder jaar te vaccineren is het voor de dierenarts ook het moment om uw trouwe viervoeter weer helemaal na te kijken en vragen van u over uw dier te beantwoorden.

Pups

Pups vaccineren wij op zes weken leeftijd, negen weken leeftijd en twaalf weken leeftijd.

Volwassen hond

Op één jarige leeftijd wordt u hond gevaccineerd met de grote cocktail. Op twee en drie jarige leeftijd krijgt uw hond de kleine cocktail en op vier jarige leeftijd wordt er weer gevaccineerd met de grote cocktail. Zo wordt dus iedere drie jaar met de grote cocktail gevaccineerd en daartussen met de kleine cocktail.

Kennelhoest

Kennelhoest is een vervelende bronchitis waar een hond lang last van kan hebben en soms zelfs tot vervelende longziektes kan leiden. Het is een complexe ziekte met verschillende virussen en bacteriën als veroorzaker. De kans op besmetting is groter wanneer uw hond met veel honden in contact komt zoals bijvoorbeeld een kennel maar ook op uw hondenclub of het lokale hondenuitlaatveld! Wij raden dan ook sterk aan om uw hond jaarlijkse te vaccineren tegen deze ziekte. Deze vaccinatie wordt niet via een prik gegeven maar via druppels in de neus.

Rabiës

Rabiës of hondsdolheid is een dodelijke ziekte. Het wordt onder de huisdieren in Nederland niet meer gezien maar in het buitenland, zelfs binnen Europa, is hondsdolheid nog steeds niet volledig verdwenen. Als u met uw hond naar het buitenland gaat is het verplicht om uw hond te vaccineren tegen hondsdolheid maar ook zeker aan te raden! Reist u naar de omringende landen dan is het verplicht om 21 dagen van te voren te vaccineren, maar veel landen hebben hun eigen eisen met betrekking tot hondsdolheid.

Giardia parasiet

Giardia parasiet

Giardia, maag-darmparasiet

Giardia is een van de meest voorkomende maag- darmparasiet bij honden en katten. 10-20% van de diarree bij honden wordt veroorzaakt door een Giardia-infectie, maar ook bij katten komt het regelmatig voor. Giardia is een eencellige parasiet (protozo) die leeft in de dunne darm. Hij hecht zich aan het slijmvlies van de darm, waardoor de darmwand beschadigd raakt met diarree als gevolg.

Symptomen

Giardia wordt gekenmerkt door telkens terugkerende diarree, soms met slijm of bloed erbij. Ook zie je soms dat de dieren misselijk zijn en overgeven. Volwassen dieren vertonen minder vaak symptomen, maar ze scheiden wel periodiek cysten uit. Besmetting ontstaat door opname, via de mond, van de Giardia cysten. Deze cysten bevinden zich in uitwerpselen van dieren die met Giardia besmet zijn. Het komt ook voor in het water of in de grond waar besmetten ontlasting terecht is gekomen. 10 cysten zijn al voldoende voor het aanslaan van een infectie, terwijl een geïnfecteerde hond zo’n 100.000 cysten per 100gram ontlasting kan uitscheiden! Vaak vindt de besmetting plaats op plekken waar veel dieren komen, zoals in een dierenpension of op een hondenuitlaatveld.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld door het aantonen van de parasiet in ontlasting met een sneltest. Hiervoor moet ontlasting ingeleverd worden op de kliniek. Binnen een uur is de uitslag hiervan bekend.

Behandeling

De behandeling van Giardia bij honden en katten bestaat uit een kuur die 2 keer gegeven moet worden. Er wordt aangeraden het dier op dag 3 en 5 van de kuur te wassen met een shampoo voor dieren om de vacht van eventuele cysten te ontdoen en nogmaals wanneer u ontlastingsresten op de vacht aantreft.

De cysten in de ontlasting van een besmet dier zijn een direct besmettingsgevaar voor andere dieren maar ook voor mensen. Vooral kinderen of mensen met een verminderde weerstand zijn gevoelig voor een besmetting met Giardia. Goede hygiëne is daarom erg belangrijk voor uzelf en om herbesmetting te voorkomen. Het is belangrijk om goed de handen te wassen maar ook om de vloeren, wanden en andere materialen te reinigen met een goed ontsmettingsmiddel. Manden of kleedjes dienen gewassen te worden op tenminste 60 graden Celsius.

Heeft uw huisdier last van diarree? Neem dan contact op met onze kliniek. Wij adviseren u graag.

Hond mee op Vakantie

Hond mee op vakantie

Vakanties en ziekten

Mensen gaan tegenwoordig steeds vaker, verder en langer op vakantie. Steeds vaker mag ook het geliefde huisdier mee op reis. Toch zitten daar wat haken en ogen aan. Ten eerste mag je een dier niet zomaar meenemen de grens over. Paspoort, chip en ruim van te voren een rabiësvaccinatie zijn noodzakelijk. Diverse landen hebben aanvullende eisen. De dierenarts en ambassade kunnen je hier over informeren.

Daarnaast is het belangrijk je af te vragen of mee op vakantie voor je hond of kat wel zo leuk is. Katten kunnen snel gestrest raken als ze uit hun vertrouwde omgeving zijn. Lange autoritten en hoge temperaturen vinden de meeste dieren ook niet leuk. En ga je er op vakantie lekker met je hond op uit of blijft hij achter in de tent terwijl jij je vermaakt? Afhankelijk van je huisdier en de situatie kan het beter zijn om tijdig een goed pension of oppas te zoeken.

Daarnaast kan je huisdier in het buitenland ernstige ziektes oplopen. Vaak worden deze overgebracht door stekende muggen en teken. Hieronder vind je een overzicht van enkele veel voorkomende ziektes op populaire vakantiebestemmingen.

Zuid-Europese ziekten

Hartworm

Hartworm (Dirofilaria immitis) is een parasiet die voorkomt bij de hond en in minder mate ook bij diverse hond en katachtigen. Deze parasiet komt in Europa alleen voor in het middellandse zeegebied maar hij rukt op en wordt al halverwege Frankrijk aangetroffen. De infectie wordt overgebracht door wel 60 verschillende soorten muggen.

Wanneer een mug een besmette hond bijt kunnen larfjes van de hartworm de zogenaamde Microfilaria in de mug terecht komen. In dit insect ontwikkeld de larve zich verder en binnen 8-17 dagen kunnen deze larven een volgend slachtoffer van de mug besmetten. De larve ontwikkelt zich in onderhuids vetweefsel en spierweefsel verder. Na drie maanden migreert de nu bijna volwassen worm naar de slagaders van de longen. Bij zware infecties kunnen de wormen zich ook in het hart bevinden. Als de wormen volwassen zijn gaan ze zelf ook weer Microfilaria produceren.

Er treden klachten op doordat de wormen beschadigingen veroorzaken aan de wand van het hart en de grote longslagaders. 

Incubatietijd: Als je huisdier besmet is met hartwormlarven duurt het zeven maanden voordat de wormen volwassen zijn. Het kan zelfs langer dan een jaar duren voordat je hond symptomen begint te vertonen.

Symptomen

  • Gewichtsverlies
  • Hoesten
  • Verminderde uithoudingvermogen
  • Lusteloosheid
  • Flauwtes

Lichamelijk onderzoek dierenarts

De dierenarts denkt aan hartworminfectie wanneer uit de ziektegeschiedenis blijkt dat het dier afkomstig is uit een land waar de infectie bekend is. Ook dieren die op vakantie zijn geweest in zo’n land lopen een zeker risico. Bij lichamelijk onderzoek kunnen afwijkende hart en longgeluiden, vergrote lever er vocht in de buikholte worden waargenomen. De ziektesymptomen wijzen op een hartaandoening en op een foto van de borstholte worden vaak de verwijde longslagaders al gezien samen met vocht in de longen en een vergroot hart.

Diagnose stellen: De diagnose kan gesteld worden met behulp van echografie, het maken van een ECG en bloedonderzoek. Er bestaan bloedtesten die de aanwezigheid van larfjes kunnen aantonen en soms zijn ze ook onder de microscoop zichtbaar in en bloeduitstrijkje.

Behandeling

In de meeste gevallen kan hartworm behandeld worden. Dit is echter een lang en riskant proces. De behandeling van een hartwormbesmetting is een lang en riskant proces. De wormen en hun larven kunnen met medicijnen gedood worden. Dode wormen of stukjes hiervan kunnen vastlopen in bloedvaten en daar ernstige problemen veroorzaken. Tijdens de behandeling moeten de dieren daarom streng gecontroleerd worden en vijf weken hokrust is tevens noodzakelijk. Bij ernstige infecties zal de schade aan de vaten zich niet helemaal meer herstellen en kan het dier klachten blijven houden.

Preventie

Het zal inmiddels duidelijk zijn dat hartworm een zeer ernstige, moeilijk te behandelen ziekte is. Gelukkig is hartworm heel eenvoudig te voorkomen. Dit kan door middel van Stronghold pipetten in de nek. De behandeling wordt gestart voor de vakantie en dient elke maand herhaald te worden tot 1 maand na terugkeer in nederland.

Daarnaast kun je ook preventief behandelen met een ontwormingsmiddel. Het eerste tablet geef je als je op reis bent twee weken na vertrek, en vervolgens een keer per maand. De laatste pil geef je op vier weken na thuiskomst. Ga je op vakantie? Vraag hier dan naar aan onze balie!

Leishmaniose

Leishmania is een eencellige parasiet die overgebracht wordt door een zandvliegje. Het zandvliegje bijt de hond waardoor de leishmania parasiet in de bloedbaan van de hond terecht komt. Dit zandvliegje is het meest actief tijdens de schemering (ochtend en avond). Deze zandvliegjes komen voor in het hele Middellandse Zeegebied, waardoor we dus de ziekte leishmania ook met name in deze gebieden bij honden zien. Maar ook bijvoorbeeld honden die mee op vakantie gaan naar Spanje en Italië kunnen daar leishmania oplopen.
Als de leishmania parasiet in het bloed van de hond wordt geprikt door de zandvlieg dan verstopt de parasiet zich in bepaalde afweercellen (macrofagen en monocyten) van de hond. In en via deze afweercellen vermenigvuldigt de parasiet zich sterk. Deze afweercellen circuleren het hele lichaam van de hond door, en de leishmania parasiet lift als het ware mee en komt zo in alle organen, gewrichten en bloedvaatjes terecht. Antilichamen (kleine afweereiwitten van de hond) zullen de parasiet proberen aan te vallen en te elimineren. Maar hierdoor ontstaan een soort verbindingen tussen de parasiet en afweerlichaampjes, ook wel immuuncomplexen genaamd. Deze immuuncomplexen kunnen vastlopen in alle kleine vaatjes in het lichaam zoals bv. in de huid, gewrichten, nieren, milt en lever waardoor overal kleine ontstekingen ontstaan en we lichamelijke klachten gaan zien.

Incubatietijd

Als een hond door een zandvlieg wordt gestoken met leishmania parasiet dan varieert per hond de tijd vanaf wanneer er klachten gezien kunnen worden. Dit hangt onder andere ook af van of de hond een goed afweersysteem heeft of juist niet. De incubatieperiode kan variëren van drie maanden tot enkele jaren.

Symptomen

  • Huidklachten: schilferige/korsterige oorranden, staartpunt, brokkelige nagels, kale oogranden
  • Vermageren ondanks goed eten
  • Veel drinken en plassen
  • Dikke gewrichten, mank lopen
  • Chronische oogontstekingen
  • Braken/diarree
  • Bloedneus
  • Koorts, sloom

Lichamelijk onderzoek dierenarts

Bevindingen bij lichamelijk onderzoek van een hond met leishmania kunnen zijn: huidklachten, vergrote lymfeknopen, vergrote milt en/of lever, bloedarmoede, dikke gewrichten en oogontstekingen.

Diagnose stellen

Het kan soms lastig zijn de diagnose te stellen omdat leismania zoveel verschillende uitingsvormen heeft. Er bestaan diverse testen voor Leishmaniose. Als een hond van deze ziekte verdacht wordt kan een bloedmonster worden afgenomen om daarin de antistoffen tegen leishmania aan te tonen. Als de test negatief is maar de klachten blijven is het verstandig te hertesten.

Behandeling

Mits tijdig ontdekt is Leishmaniose goed te behandelen. De behandeling is vaak kostbaar en langdurig. De behandeling kan de klachten verhelpen maar omdat de parasiet in verschillende organen in leven kan blijven is een terugval nooit uit te sluiten. Na de diagnose zal meestal gestart worden met een tablettenkuur. Sommige dieren zullen deze tabletten levenslang moeten gebruiken. Het is tevens verstandig elke 3-6 maanden het bloed te laten controleren.

Preventie

CaniLeish is een vaccin voor de actieve immunisatie van Leishmania-negatieve honden vanaf een leeftijd van 6 maanden. Het is dan ook van groot belang dat honden die al eens in endemisch gebied (waar de ziekte voorkomt) geweest zijn, getest worden op het voorkomen van de ziekte canine leishmaniasis. Door het vaccin wordt het risico op het ontwikkelen van een actieve infectie en klinische ziekte na contact met Leishmania infantum gereduceerd.

De eerste vaccinatie kan worden toegediend op een leeftijd van zes maanden of ouder. De tweede en derde vaccinatie worden toegediend met elke keer een interval van drie weken. Vanaf vier weken na de laatste vaccinatie is de hond beschermd. Vervolgens kan volstaan worden met één hervaccinatie per jaar.
Overigens is het raadzaam de vaccinatie te combineren met een preventieve behandeling tegen de overbrenger van leishmania, de zandvlieg, omdat het vaccin niet kan voorkomen dat de hond door de zandvlieg gestoken wordt. Daarnaast is het belangrijk de hond(en) voorafgaand aan de vaccinatie te ontwormen.
De ziekte kan het beste voorkomen worden door ervoor te zorgen dat de hond niet door zandvliegjes gestoken wordt. In risicogebieden is het verstandig de hond tijdens de schemering, als de vliegjes actief zijn, niet buiten te laten.

Vraag in de praktijk naar passend antiparasitica als u naar Zuid-Europa gaat met uw hond.

Babesiose

Babesiose of tekenkoorts wordt veroorzaakt door de eencellige parasiet Babesia. Dit is een ernstige door teken overgebrachte aandoening bij honden. De Dermacentor teek die deze infectie overbrengt kwam tot enkele jaren geleden in Europa voor onder de lijn Parijs-Milaan maar door klimaatveranderingen wordt hij de laatste jaren ook al in Nederland gezien.

Wanneer een teek een besmette hond bijt zuigt hij bloed van de hond op en raakt zo geïnfecteerd met de Babesia parasiet. Als de teek na 24-48 vol zit zal hij loslaten en vervolgens gaan vervellen. Na het vervellen gaat hij op zoek naar een nieuwe gastheer om bloed bij te zuigen en via het speeksel van de teek komt de parasiet in de bloedbaan terecht. De teek moet minstens 20 uur aangehecht zitten om de infectie over te kunnen brengen.

De parasiet vermenigvuldigt zich in de rode bloedcellen en maakt deze kapot. Tevens zal het immuunsysteem van de hond de parasiet proberen aan te vallen waardoor nog meer rode bloedcellen sneuvelen en de hond ernstig ziek wordt.

Incubatietijd

De tijd tussen infectie totdat en het daadwerkelijk optreden van ziektesymptomen optreden kan variëren van 10 dagen tot 3 weken.

Symptomen

  • Bleke slijmvliezen
  • Koorts
  • Zwak
  • Lusteloosheid
  • Niet willen eten
  • Rode of bruine urine

In sommige gevallen heeft de ziekte een meer chronisch verloop waarbij de hond “niet lekker in zijn vel zit” maar typische symptomen ontbreken. Het is dan erg belangrijk uw dierenarts te vertellen dat de hond recent in het buitenland geweest is.

Lichamelijk onderzoek dierenarts

Bij het onderzoek kunnen bleke en soms gele slijmvliezen gevonden worden. De lichaamstemperatuur kan te hoog zijn (boven de 39,5˚C) en soms is de lever vergroot. Bij bloedonderzoek wordt bloedarmoede, tekort aan bloedplaatjes, te veel ontstekingscellen en soms lever en nierfalen aangetoond.

Diagnose stellen

De diagnose kan gesteld worden met behulp van een gekleurd bloeduitstrijkje. Het bloed kan het beste afgenomen worden door middel van een prikje in het oor. De parasiet is dan in de rode bloedcellen te zien. Soms zijn de parasieten niet te zien in een uitstrijkje. In die gevallen moet er bloed naar het laboratorium gestuurd worden voor een meer gevoelige test, een zogenaamde PCR test.

Behandeling

De babesia parasiet kan bestreden worden met twee keer een injectie met het medicijn Imidocarb. Ondersteunende therapie in de vorm van infusen en soms zelfs een bloedtransfusie kan nodig zijn. Als er nog niet te veel schade is opgetreden is babesiose goed te behandelen.

Preventie

De beste manier om babesia te voorkomen is een goede tekenbestrijding, dit kan door middel van een tekenband of pipetten in de nek. De Serestoband beschermt tot 8 maanden tegen tekenbeten. De band werkt binnen 48 uur na het omdoen. Deze band beschermt tevens tegen zandvliegjes die leishmania over kunnen brengen. Echter, ook in Nederland is het verstandig je hond te beschermen tegen teken.

De Vectra 3D pipetten beschermen je hond zowel tegen vlooien als gevaarlijke teken en de zandvlieg die de leishmania parasiet verspreidt. Daarnaast is het verstandig na een wandeling door een gebied waar veel teken voorkomen je hond te controleren en aanwezige teken direct te verwijderen. Er bestaat ook een vaccin tegen Babesia maar deze biedt geen 100% bescherming. De dieren zullen bij infectie wel minder ziek worden, maar tekenbestrijding blijft onontbeerlijk.

Ehrlichiose

Ehrlichiose is een infectie met een bacterie-achtig organisme (rickettsiae) die, net als Babesiose, door teken wordt verspreid. Na infectie nestelt de Ehrlichia zich in de witte bloedcellen en tast deze aan. Het komt veel voor in het Middellandse Zee gebied maar is inmiddels ook in Nederland aangetroffen. Vooral honden zijn het slachtoffer, katten kunnen geïnfecteerd raken maar dit is zeer zeldzaam.

Incubatietijd

De tijd tussen infectie totdat en het daadwerkelijk optreden van ziektesymptomen optreden kan variëren van 5 dagen tot 3 weken.

Symptomen

  • Koorts
  • Sloomheid
  • Rillingen
  • Niet willen eten
  • Bloedarmoede
  • Gezwollen lymfeklieren
  • (Neus)bloedingen
  • Bloed in de urine
  • Pijnlijke gewrichten
  • Benauwdheid
  • Ooginfecties
  • Toevallen

De ziekte kan een meer chronisch verloop hebben waarbij typische symptomen ontbreken maar de hond “niet lekker in zijn vel zit”. Ook komt Ehrlichiose vaak voor in combinatie met Babesia en/of leishmania waardoor het ziektebeeld misleidend kan zijn.

Lichamelijk onderzoek dierenarts & Diagnose

Als de hond in het buitenland geweest is en een of meerdere van bovenstaande symptomen vertoond zal je dierenarts Ehrlichia vermoeden. In het bloed kunnen een te laag aantal witte bloedcellen en bloedplaatjes gevonden worden. Bevestiging van de diagnose geschied ook door middel van bloedonderzoek. Het is raadzaam deze dieren ook te laten testen op Babesiose en Leishmania.

Behandeling

Mits op tijd ontdekt is Ehrlichiose te behandelen met een antibioticum dat minimaal 3 weken gegeven moet worden. Vooral als de diagnose laat gesteld wordt kan de ziekte dodelijk zijn of een chronisch verloop krijgen. Antibiotica zal wel verbetering geven maar in situaties van weerstandsvermindering kan de ziekte weer opflikkeren.

Preventie

Er bestaat geen vaccin tegen Ehrlichia. De beste manier om Ehrlichia te voorkomen is een goede tekenbestrijding doormiddel van een tekenband of pipetten in de nek. De tekenband beschermt tot acht maanden tegen tekenbeten. Deze band beschermt tevens tegen zandvliegjes die leishmania over kunnen brengen. Echter, ook in Nederland is het verstandig uw hond te beschermen tegen teken. De pipetten werken vrijwel direct en dienen één keer per drie weken toegediend te worden om goede bescherming tegen teken te hebben. Daarnaast is het verstandig na een wandeling door een gebied waar veel teken voorkomen je hond te controleren en aanwezige teken direct te verwijderen.

Honden operatie

Honden operatie

Bij Dierenkliniek Bloombird worden dagelijks vele operaties uitgevoerd, de meest voorkomende operaties zijn sterilisatie en castratie, tumoren verwijderen en bijtwonden hechten, maar ook opereren we onder andere regelmatig blaasstenen, halen we vreemde voorwerpen als bv stukken tennisbal uit de maag of darmen en verrichten we bv. amputaties.

Voor een operatie moet een dier onder narcose gebracht worden. Een operatie en een narcose zijn nooit zonder risico, het is echter belangrijk om dit risico zo laag mogelijk te houden. Dit kan bereikt worden door je huisdier vooraf aan de narcose uitgebreid te controleren:

Het hart wordt op de dag van de operatie altijd nogmaals in alle rust beluisterd, indien er een ruisje wordt gehoord wordt er altijd contact met je opgenomen met het advies om eerst een echo van het hart te laten maken. Met een echo wordt het hart 3D in beeld gebracht en kan gezien worden welke afwijking er aan het hart is. Op deze manier kan het narcoserisico goed ingeschat worden, en ook kan bepaald worden welke type narcosemiddelen veilig zijn bij de betreffende hartafwijking.

Pre-anaesthetisch bloedonderzoek

Wij bieden als dierenkliniek vooraf elke narcose en operatie altijd een bloedonderzoek (pre-anaesthetisch bloedonderzoek) aan met korting. Bij dit bloedonderzoek worden oa de nieren en lever gecontroleerd, dit zijn de belangrijkste organen voor de verwerking van de narcosemiddelen. In geval van bv verhoogde nierwaarden wordt indien mogelijk geadviseerd om de operatie uit te stellen en eerst je hond op nierdieet en evt medicatie te zetten om de nierwaarden weer te normaliseren. Indien een dier met een matige nierfunctie onder narcose gaat zien we vaak dat de hond een paar weken later uiteindelijk instort met zwaar nierfalen. Dit komt omdat er bij elke narcose een flinke bloeddrukdaling plaatsvindt, waardoor de nieren minder doorbloed worden gedurende de gehele narcose.

Zowel bij jonge als oude dieren komen we regelmatig verhoogde lever of nierwaarden tegen, ons advies is dan ook om bij elke hond pre-anaesthetisch bloedonderzoek vooraf elke narcose te doen.

Infuus

Naast het bloedonderzoek bieden wij ook de keus tot een infuus gedurende de gehele narcose aan. Met een infuus wordt fysiologisch zout in de bloedbaan gegeven, hiermee wordt de bloeddruk zo goed mogelijk op peil gehouden. Tevens is het een infuus een mooie toegangspoort tot de bloedvaten in geval van spoed: indien er bv. een epileptische toeval optreedt of het hart er opeens mee stopt kunnen via het infuus levensreddende middelen direct in de bloedbaan toegediend worden, hetgeen de overlevingskansen van de hond aanzienlijk doen toenemen.

Gasnarcose

Bij bijna elke ingreep onder narcose wordt bij Dierenkliniek Bloombird gasnarcose gebruikt. Dit is de veiligste manier van narcose en minst belastend voor het lichaam. Vooraf aan de narcose krijgt de hond eerst een prikje om slaperig te worden, vervolgens krijgt de hond een buisje in de luchtpijp (intuberen), zodat er altijd een vrije toegang tot de luchtwegen is. Via dit buisje wordt de hond aangesloten op gasnarcose. In geval van een ademstilstand kan de hond zo ook goed beademd worden. Met name bij de kortsnuitige rassen zoals de engelse bulldog is intuberen onmisbaar, deze honden lopen door hun smalle luchtpijp en lange gehemeltes een erg groot risico op verstikking tijdens de narcose. D.m.v. intuberen en het gebruik van gasnarcose kan gelukkig ook de Engelse buldog veilig geopereerd worden!
Informeer vooraf aan een operatie altijd bij je dierenarts of deze wel met gasnarcose en intuberen opereert.

Sterilisatie

Vanaf de leeftijd van zes maanden is een teefje groot genoeg om gesteriliseerd te worden. Nieuwste onderzoeken geven echter als advies dat het beter is om je hond een keer loops te laten worden en daarna pas te steriliseren. Als een teefje loops is dan kan ze drie maanden later gesteriliseerd worden, doe je het eerder dan is er een grote kans op schijnzwangerschap.

Steriliseren van de teef is eigenlijk een soort castratie: beide eierstokken worden verwijderd, en indien de baarmoeder afwijkend is wordt deze ook verwijderd. Door de eierstokken weg te halen vindt er geen productie meer plaats van vrouwelijke hormonen, hiermee neemt het risico op melkkliertumoren sterk af, mits de teef voor de vierde loopsheid gesteriliseerd wordt. Wacht je langer af dan hebben de hormonen al langdurig invloed op de melkklieren gehad en is d beschermende invloed van sterilisatie ene stuk minder. Verder voorkomt sterilisatie uiteraard de loopsheid en kans op een nestje en baarmoederontsteking en tumoren. Baarmoederontsteking zien we bij vrijwel 80% van de teefjes die niet gesteriliseerd zijn op oudere leeftijd.

Castratie

Een reu kan gecastreerd worden vanaf de leeftijd van zes maanden. Bij castratie worden beide testikels verwijderd, waardoor het testosterongehalte in het bloed daalt. Hierdoor worden reuen minder dominant en agressief, minder seksueel gefrustreerd en wat ‘relaxter’. Veel mensen kiezen voor castratie vanwege het gedrag: rijden op kussens of je been, vechten met andere honden, veel weglopen en slecht luisteren zijn vele redenen voor castratie. Maar ook chronische voorhuidontstekingen, een vergrootte prostaat of testikeltumoren kunnen een goede reden zijn voor castratie.

Is uw huisdier bang voor vuurwerk?

Is uw huisdier bang voor vuurwerk?

De feestdagen staan weer voor de deur! Een gezellige periode voor ons, maar helaas niet voor sommige van onze huisdieren. Veel honden en katten zijn bang voor vuurwerk. Deze angst wordt pas een probleem als het huisdier er echt onder gaat lijden, en als de reactie overdreven is ten opzichte van de omstandigheden. Zo kunnen dieren al vanaf de eerste knallen begin december de hele dag bibberend in de mand blijven liggen. Hierbij is het duidelijk dat het welzijn van uw dier erg is aangetast.

Wat kun je het beste doen om het zo aangenaam mogelijk te maken voor uw huisdier:

Laat uw hond overdag extra lang uit op een rustige locatie waar geen vuurwerk wordt afgestoken. Dwing een angstige hond niet om naar buiten te gaan als er vuurwerk is. Katten kunt u het beste binnenhouden.
Geef veel afleiding met bijvoorbeeld een kauwstaafje of voerspelletjes.
Sluit gordijnen en ramen.
Zet de radio of tv aan. Pas wel op dat er geen vuurwerk wordt uitgezonden!
Maak een veilige haven door bijv een bench af te dekken met een deken. Sluit uw hond of kat nooit op in de veilige haven, of in een kamer. Hij kan in paniek raken.
Als uw hond of kat steun zoekt door bij je te gaan liggen, blijf dan ontspannen en gedraag je niet overdreven bezorgd, dit maakt de angst heviger.
Verstopt uw hond of kat zich, laat hem dan in zijn schuilplaats liggen en probeer hem er niet uit te halen. Hier voelt hij zich veilig.
Wordt niet kwaad en straf uw huisdier niet.
Schrikt uw hond tijdens het wandelen van een harde knal en herstelt hij zich niet, maar blijft trekken aan de riem, hijgen of trillen ga dan naar huis, daar voelt hij zich veiliger.

Aanvullende mogelijkheden

Lange termijn aanpak (vier-acht weken vooraf):
Voor de lange termijn aanpak is het is verstandig een aantal weken voor oudjaar te beginnen. Hiervoor zijn er Stress-reducerende middelen:

Feromonen therapie

Adaptil® tabletten, halsband of verdampers voor honden en Feliway® voor katten.
Deze feromonen ofwel geurstoffen werken kalmerend en geruststellend en zijn alleen geschikt als de angst mild lijkt te zijn.

Voedingssupplementen

Er zijn ook voedingssupplementen die een wetenschappelijk aangetoonde stress-reducerende werking hebben.
Telizen®, Zylkene®en en Adaptil® tabletten bevatten kalmerende stoffen. Deze stoffen stimuleren de afgifte van rustgevende signaalstoffen bij uw huisdier.

Voeding

Bepaalde voedingen bevatten dezelfde kalmerende stoffen als de voedingssupplementen, maar samengesteld in compleet diervoer.

Gedragstherapie

Het mooiste is om stapje voor stapje te leren dat vuurwerk niet eng is. Dit is een therapie die lang duurt en ook de nodige tijd van u als eigenaar vraagt. Het is echter wel iets waar hij de rest van zijn leven iets aan heeft. Ook kan het helpen wanneer de hond behalve voor vuurwerk, ook bang is voor andere harde geluiden zoals bijvoorbeeld onweer. De therapie kan onder andere gedaan worden met behulp van een CD met vuurwerkgeluiden.

Korte termijn aanpak

Voor de korte termijn aanpak zijn voor honden diergeneesmiddelen geregistreerd. Vraag in de dierenkliniek naar meer advies.

Let wel op! Deze medicatie is af te raden bij honden die bekend zijn of een verleden hebben met agressie problemen of bekend zijn met aandoeningen aan bepaalde orgaansystemen. Voor advies op maat kunt u hier een vuurwerkconsult boeken.

Ontvlooien

Ontvlooien

Vlooien bij honden en katten is vaak een hardnekkig en vervelend probleem, voor zowel het dier als het baasje. Honden en katten delen dezelfde vlooien, zowel de honden- als de kattenvlo komt bij beide soorten voor. Vlooien zijn meester in zich voortplanten: een vlo kan uiteindelijk duizenden eieren produceren. De eitjes van de vlo vallen uit de vacht van de hond of kat op de grond, waar ze na een paar dagen uitkomen als larfjes. Deze larfjes voeden zich met de uitwerpselen van de volwassen vlo die van je huisdier afvallen. Na een paar weken verpoppen de larfjes zich, deze poppen kunnen wel 1-2 jaar in leven blijven in je tapijt, bank of in de honden of kattenmand. Uit de poppen komen uiteindelijk weer volwassen vlooien die weer nieuwe eitjes gaan produceren en bloed zuigen bij de hond of kat. De vlooien die aanwezig zijn op je hond of kat zijn dus eigenlijk maar het topje van de ijsberg (5%): de poppen en larven (95%) leven in de omgeving van het dier!

Vlooien geven jeuk en huidirritatie voor het huisdier. Bij jonge dieren kunnen vlooien tevens voor bloedarmoede zorgen als er veel aanwezig zijn. Verder kunnen vlooien ook een lintworm overbrengen: in de vlo zit de lintwormlarve, als de hond of kat jeuk heeft bijt deze in de vacht en kan zo de vlo met lintwormlarve opeten. In het maagdarmkanaal wordt de vlo verteerd maar het lintwormlarfje komt uit en hecht zich aan de darmwand van de hond of kat met alle gevolgen vandien.

Sommige honden en katten hebben een vlooienallergie: door het bijten van maar 1 vlo kan de hele huid gaan jeuken en ontsteken van de hond of kat. Hiervoor hoef je dus geen vlooien te zien! De lokalisatie van de allergie is vaak op het achterlijf van de hond of kat te vinden: afgebroken haren, kaalheid, vele kleine korstjes en roodheid.

Om een vlooienprobleem goed aan te pakken dient men zowel de omgeving als alle dieren in het huis te behandelen. Voor de omgeving geldt goed schoonmaken, stofzuigen, heeft wassen van mandjes ed. Daarnaast kan een speciale omgevingsspray gebruikt worden om de larfjes en volwassen vlooien in de omgeving te doden.

Huisdieren zelf kunnen behandeld worden met speciale pipetten in de nek, tabletten of banden. Laat je goed informeren door je dierenarts of dierenartsassistente wat voor jouw dier het beste middel is. Kies niet gelijk voor het goedkoopste middel, dit blijkt vaak duurkoop omdat de stoffen hierin niet goed werken (of te laag gedoseerd zijn) en uiteindelijk zit je dan langer met de vlooienplaag opgezadeld! Behandel ook echt alle dieren in huis, anders blijven de vlooien overleven op het ene huisdier en heb je alles voor niets gedaan.

Door je huisdier het hele jaar door te behandelen voorkom je een vlooienplaag. Honden en katten die allergisch zijn voor vlooien moeten natuurlijk sowieso het hele jaar door behandeld worden, anders zal de allergie snel weer terugkomen. Vergeet daarnaast niet om je huisdier gelijk goed te ontwormen tegen lintworm!

Ontwormen

Ontwormen

Een huisdier is een liefdevol onderdeel van het gezin. Maar wist u dat huisdieren ook infecties kunnen overbrengen? Kinderen, ouderen en mensen met een zwak immuunsysteem lopen het meeste risico. Dus houdt uw huisdier gezond, ook in het belang van uw gezin.

ESCCAP is een onafhankelijke organisatie van parasitologen. De ESCCAP stelt richtlijnen op voor het ontwormen van dieren.

Volwassen dieren

Honden en katten minimaal vier keer per jaar te ontwormen. Ontwormen aan het begin van elk seizoen is een handige manier om dit te onthouden.

Kittens

Ontwormen als ze 3,5 en 7 weken oud zijn, daarna maandelijks tot ze een half jaar oud zijn. Daarna elke seizoen.

Puppies

Ontwormen als ze 2,4,6 en 8 weken oud zijn, daarna maandelijks tot ze een half jaar oud zijn. Daarna elk seizoen.

Let op 

Afhankelijk van de levensstijl en omgeving van uw huisdier kan een maandelijkse ontworming worden aangeraden. Dit geldt o.a. in huishoudens met kleine kinderen, honden en katten die jagen, puppies en kittens en tijdens een reis met uw huisdier.

Overgewicht bij de hond, een zwaar probleem

Overgewicht bij de hond, een zwaar probleem

Oorzaken van overgewicht

Ongeveer 30%-50% van alle honden in Nederland is te dik. Het straatbeeld is erg veranderd waardoor veel mensen slanke honden juist te mager vinden en dikke honden mooi op gewicht. Veel honden krijgen tussendoor ook veel snacks en weinig eigenaren realiseren zich hoeveel calorieën hier in zitten. 2 kleine blokjes kaas voor de hond komen al gauw overheen met een cheeseburger voor de mens en een plakje worst komt al gauw overeen met zak chips.

Maar het heeft niet alleen met snacken te maken. Er moet ook goed rekening worden gehouden met veranderingen in energiebehoefte. Honden die gecastreerd of gesteriliseerd zijn hebben een lagere energiebehoefte dan bij honden waarbij dit niet gebeurd is. Ditzelfde geldt voor honden die ouder worden en daardoor minder bewegen. Hier moet je de voeding op aanpassen. Overgewicht kan ook te maken hebben met genetische aanleg. Zo zijn er bepaalde rassen die sneller te dik worden dan andere (Labrador, Berner sennen, golden retriever, cocker spaniël, collies, dachshund, Cairn terrier, Shetland sheepdog, beagle, Cavalier King Charles spaniel, basset hound). Daarnaast spelen ook medische problemen een rol. Bepaalde aandoeningen en medicatie kunnen ervoor zorgen dat de hond sneller dik wordt. Dit is echter maar een klein percentage.

Waarom is overgewicht een probleem?

Een hond met overgewicht kan heel veel problemen krijgen. Het risico op bepaalde aandoeningen is veel groter (suikerziekte, urinewegproblemen, artrose). Ze worden kortademiger en daardoor sneller benauwd, hebben minder uithoudingsvermogen, vaker last van vetbulten en een vergrootte kans op hart en longproblemen. De afweer van de hond wordt ook minder. Ze krijgen vaak huidproblemen en zijn hierdoor veel vatbaarder voor ziektes. Als de hond geopereerd moet worden is er ook nog eens een verhoogd narcose risico en de operatie is een stuk lastiger voor de chirurg door al het vet. Soms zijn bepaalde honden zelfs zodanig te dik dat de operatie niet uitgevoerd kan worden. Bij sommige honden merk je dat ze niet meer lekker in hun vel zitten. Ze worden slomer, willen niet meer graag mee wandelen en zoeken minder interactie met hun omgeving op.

Afvallen

Om de hond weer gezond op gewicht te krijgen moet hij gaan afvallen. Dit is in het begin altijd erg lastig omdat ze vaak wat meer gaan bedelen om eten. Tijdens een gewichtsconsult kijken we naar het gewicht van de hond, wat zijn ideale gewicht is en gaan we een stappenplan maken om hem af te laten vallen. Hierna volgen een aantal controles zodat wij u goed kunnen begeleiden en per keer precies kunnen uitrekenen hoeveel voeding uw hond mag hebben. Wij kunnen u dan ook helpen met problemen waar u tegen aanloopt. Als de hond zijn ideale gewicht heeft bereikt kunnen we kijken wat de hond mag hebben zodat hij op gewicht blijft. Op deze manier hoeft de hond niet de rest van zijn leven op dieet en voorkom je het bekende jojo-effect (van steeds te zwaar naar op gewicht naar weer te zwaar).

Er zijn ook dingen die u zelf thuis kunt doen om uw hond af te laten vallen. U kunt hem nog steeds snacks geven maar kijk naar het aantal calorieën wat er in zit en haal dit van zijn gewone voer af. U kunt ook het gewone voer als snack gaan geven (let er wel op dat je dit ook van zijn dagelijkse hoeveelheid voer afhaalt).

Daarnaast kunt u als eigenaar ook gebruik maken van voer puzzels. Hierdoor moet de hond energie gebruiken om bij zijn voer te komen. Daarnaast kunt u er ook voor kiezen om zijn eten door de woonkamer of in de tuin te verspreiden. Dit zorgt ervoor dat de hond meer lichaamsbeweging krijgt tijdens het voeren. Vaak vinden ze dit ook nog eens super leuk. Meer en langer wandelen heeft vaak niet heel veel effect. Wat u wel kunt doen is met de hond zwemmen of een stukje met hem naast de fiets gaan wandelen.

Wij kunnen u uitgebreid helpen met het veilig en effectief af laten vallen van uw hond.

Slechte mondhygiëne gevaarlijk?

Slechte mondhygiëne gevaarlijk?

Bij de hond en kat wordt het gevaar van slechte mondhygiëne ernstig onderschat. Bij mensen zijn er diverse onderzoeken die aantonen dat slechte mondhygiëne zorgt voor verhoogd risico op tal van aandoeningen zoals maagkanker, alvleesklierkanker, hart-, lever- en nieraandoeningen.

Preventie van gebitsproblemen is zeer belangrijk. Een onderzoek onder 12.000 mensen toonde aan dat personen die één keer per dag hun tandenpoetsen, 40% meer kans hebben op een hartaandoening dan mensen die tweemaal per dag poetsen.

Bij honden en katten wordt het belang van een gezond gebit ook steeds meer duidelijk. Ook bij huisdieren verhoogd tandvleesontsteking het risico op hart-, lever en nieraandoeningen. In sommige onderzoeken wordt zelfs gesproken van een verkorting van het leven met gemiddeld twee jaar.

Hoe kan een slecht gebit dan leiden tot vroegtijdige sterfte? Dat komt doordat bacteriën die in de mond leven, via het ontstoken tandvlees in de bloedbaan terecht komen en dan elders in het lichaam problemen kunnen geven. Plekken waar deze bacteriën bij onze huisdieren zich graag vestigen zijn o.a. de hartkleppen, de lever en de nieren.

Het is daarom erg belangrijk om het gebit van je huisdier gezond te houden. Een gezond gebit heeft geen tandsteen en roze tandvlees. Is er sprake van tandsteen of rood tandvlees? Maak dan een afspraak om dit adequaat te laten behandelen.

Sterilisatie/castratie: veel gestelde vragen (FAQ)

Sterilisatie/castratie: veel gestelde vragen (FAQ)

Is het verstandig om je huisdier te laten helpen?

Er zijn meerdere redenen om je huisdier te laten castreren of steriliseren. Zo voorkom je nestjes, dominant gedrag en bij de teef bv kwaadaardige tumoren van de melkklieren. Echter, een dergelijke operatie is niet voor elk dier de beste oplossing. Voor sommige rassen kan een sterilisatie nadelig uitpakken en castratie is ook niet altijd de beste oplossing bij ongewenst gedrag. Overleg altijd eerst even met de dierenarts voordat u besluit te laten opereren.

Vanaf welke leeftijd kan mijn huisdier geholpen worden?

Kater: zes maanden
Poes: zes maanden
Voedster: zes maanden
Ram: wanneer testikels zijn ingedaald
Reu: vanaf zes maanden
Teef: drie maanden na de eerste loopsheid. Bij grote rassen wordt er geadviseerd om tot eenjarige leeftijd te wachten (Main coon, Savannah, Deense dog).

Wat zijn de kosten van zo’n operatie?

De kosten van de operaties kunt u met ons bespreken. Indien u inschreven staat in ons systeem houden wij u op de hoogte van eventuele kortingsacties. Tarieven zijn niet onderhandelbaar. Wij hebben eerlijke prijzen die passen bij een goede en veilige operatie. Uw huisdier wordt door een ervaren chirurg geopereerd onder volledige bewaking (hart/ademhaling/temperatuur/CO2). Daarnaast gebruiken we gasnarcose (de meest veilige manier van narcose geven) en premium producten qua medicatie en hechtmateriaal. Ook de pijnstilling en de nacontrole is bij de prijs inbegrepen.

Hoe lang duurt zo’n operatie?

Operatie zelf duurt 30 minuten tot een uur. Echter, een operatie is wel een dag opname. Uw huisdier mag pas weer naar huis als hij/zij goed wakker is, de lichaamstemperatuur op peil is en het dier weer zelfstandig kan lopen. Konijnen moeten weer zelfstandig eten voordat ze naar huis mogen. Onze operatiepatiënten mogen gelijk ’s ochtends bij ons gebracht worden en wij bellen als ze weer naar huis mogen. Dit is meestal in de middag.

Mogen ze nog eten en drinken voor de operatie?

Voor de operatie moeten ze nuchter zijn, wat betekent dat ze vanaf de avond voor de operatie niet meer mogen eten. Ze mogen wel water blijven drinken. Knaagdieren mogen niet nuchter gehouden worden. Zij moeten, ook voor een operatie, gewoon blijven eten.

Moet ik thuis nog ergens rekening mee houden na de operatie?

Na de operatie krijgt u bij het ophalen van uw dier een nazorg formulier mee voor thuis. Bij katten wordt geadviseerd om ze 10 dagen binnen te houden. Honden moeten 10 dagen aangelijnd uitgelaten worden en mogen niet zwemmen/gewassen worden. Dit heeft te maken met de operatiewond. Ze krijgen van ons ook wondbescherming mee. Deze moet ook 10 dagen om blijven. Tijdens de koude dagen wordt geadviseerd om konijnen een dag binnen te houden. Het is belangrijk dat konijnen na de operatie goed blijven eten. Ze krijgen van ons ook een pijnstiller/ontstekingsremmer mee. Deze moet een aantal opeenvolgende dagen na de operatie gegeven worden. Hier moet u de dag na de operatie mee beginnen.

Hoe lang moet de wondbescherming om blijven? Wanneer mag mijn kat weer naar buiten?

Tien dagen. Na tien dagen wordt de wond gecontroleerd door de arts. Deze zal dan besluiten of de kat weer naar buiten mag.

Wanneer mogen ze weer samen met hun huisgenoten?

Dieren van hetzelfde geslacht of huisgenoten die al geholpen zijn mogen gelijk weer bij elkaar. Let er wel op dat ze niet bij elkaar aan de wond gaan zitten. Mannelijke dieren zijn na de operatie niet gelijk onvruchtbaar. Houdt deze dus nog een paar weken gescheiden van niet geholpen dames. M.n. konijnen kunnen nog zes weken vruchtbaar zijn na castratie!

Moet ik zijn paspoort/vaccinatieboekje meenemen?

In principe is dit niet nodig tenzij u vragen heeft over de vaccinatie status van uw dier of uw dier wilt laten vaccineren.

Tandsteen voorkomen

Tandsteen voorkomen

Het gebit van je huisdier is weer keurig schoongemaakt. De dierenarts adviseert je om iets preventiefs tegen tandsteen te doen. Wat moet je kiezen? Hoe vaak moet je dat doen? En gaat het überhaupt wel lukken? Lees in dit artikel de mogelijkheden en kies een optie die bij jou en je huisdier past. De opties staan op volgorde van effectiviteit. Er zijn veel producten op de markt om het gebit gezond te houden, echter doen ze lang niet allemaal wat ze beloven. Alle besproken middelen in dit artikel zijn wetenschappelijk bewezen effectief.

Tanden poetsen

Hiervoor heb je een dieren tandenborstel en de enzymatische tandpasta van Orozyme nodig. Als je je huisdier op jonge leeftijd traint met tanden poetsen, dan staan zij dit voor de rest van hun leven toe. Door dagelijks de tanden te poetsen blijven de tanden gezond en vrij van plak en tandsteen. Onderzoek heeft aangetoond dat poetsen minimaal om de dag gedaan moet worden, anders heeft het geen effect. Laat jouw huisdier poetsen niet toe, of heb je daar echt geen tijd voor, check dan de onderstaande opties.

Voeding

Brokken van Hill’s t/d hebben 80% het effect van poetsen. Door de grootte en vorm van de brokken dwingen je huisdier te kauwen. De speciale vezelmatrix gaat verkruimelen tegen. De brok omgeeft als het ware de tand voordat het breekt. De vezels vegen het tandoppervlak schoon. Het verlaagde eiwitgehalte beperkt de vorming van tandplak. Een verlaagd calciumgehalte beperkt de vorming van tandplak tot tandsteen.

Buccofresh poeder

Doe elke dag een kleine hoeveelheid Buccofresh poeder over de voeding van je huisdier. Het poeder verbetert de speekselkwaliteit en zorgt ervoor dat er minder tandplak en tandsteen gevormd wordt. Gebruik je Buccofresh i.c.m. Hill’s t/d brokken of Purina Pro Plan Expert Care Dental Care dan heb je een optimaal effect. De smakelijke Buccofresh poeder wordt goed door dieren geaccepteerd. Mocht jou hond of kat het poeder laten liggen dan kan je met een plantenspuit de brokjes iets nat sproeien voordat het het poeder over de brokken strooit. Hierdoor blijft het poeder plakken. Tevens zijn er ook lekkere snoepjes die Buccofresh poeder bevatten, de Buccofresh Crocs.

Tand reinigende tussendoortjes

Tandreinigende tussendoortjes van Orozyme helpen ook het gebit gezond te houden. Een speciaal ontwikkelde kauwstaven en strips gaan de vorming van tandplak en -steen tegen en bestrijdt een slechte adem bij dagelijks gebruik. Let wel op dat dit aanvullende middelen zijn die naast poetsen of speciale voeding gebruikt moeten worden.

Oplossing met bacterieremmende werking

Orozyme RF2 Aquadyl is een smakelijke anti-tandplakvloeistof voor door het drinkwater van uw hond of kat. Het is een eenvoudige manier van het voorkomen van gebitsproblemen. Let wel op dat dit aanvullende middelen zijn die naast poetsen of speciale voeding gebruikt moeten worden.

Dentisept Pasta

Dieren met tandvleesontsteking behandelen wij ondermeer met de zeer effectieve pasta Dentisept. Smeer een flinterdun laagje op het tandvlees en de ontsteking verdwijnt vaak binnen twee weken. In combinatie met Hill’s t/d voorkomen we tandplak en tandsteen en houden we het tandvlees gezond.

Tandsteen

Zit er eenmaal tandsteen op de tanden en kiezen dan is dat met bovenstaande middelen niet op te lossen. Net als bij mensen, wordt tandsteen met een ultrasoon reinigingsapparaat verwijderd. Daarnaast voorkomen preventieve maatregelen niet dat er ooit weer een gebitsbehandeling nodig is. Als wij naar de tandarts gaan hebben wij, ondanks goed poetsen, toch gebitsproblemen zoals tandsteen. Echter, preventieve maatregelen zorgen er wel voor dat de tijd tussen gebitsbehandelingen langer wordt en dat tanden langer gezond blijven.

Thuischeck voor gebitsproblemen

Klik hier om te controleren of jouw huisdier een gebitsprobleem heeft!

Thuis op gebitsproblemen controleren

Thuis op gebitsproblemen controleren

Heeft mijn huisdier een gebitsprobleem?

Dieren met een slecht gebit leven aanzienlijk korter. Door ontstoken tandvlees kunnen bacteriën die in de mond leven in de bloedbaan komen. Organen die door deze bacteriën aangetast worden zijn o.a. de hartkleppen, lever en nieren. Het is belangrijk dat je de mondgezondheid van je huisdier goed in de gaten houdt. De fasen die het gebit van dieren doorloopt zijn vergelijkbaar als bij mensen.

Je kan thuis eenvoudig op gebitsproblemen controleren. Lees de onderstaande tekst en til vervolgens de lip van je hond of kat voorzichtig op en kijk goed wat je ziet. Let op gele/bruine aanslag op de tanden en de kiezen en bekijk het tandvlees. Vermoed je een gebitsprobleem? Laat het gebit dan controleren bij de dierenarts van Dierenkliniek Bloombird.

Fase 1: Het begint met tandplak

Tandplak is een onzichtbare laag van bacteriën, etensresten en speeksel die op te tanden kleeftAls we 's avonds onze tanden poetsen verwijderen we de plak en begint fase 1 weer opnieuw. Poetsen we onze tanden niet, of slaan we bepaalde delen van het gebit per ongeluk over dan zal de tandplak omvormen in tandsteen. Tandsteen kan zich binnen 48 uur vormen! Tandsteen kan niet meer weggepoetst worden, en kan enkel nog door de tandarts verwijderd worden. Een gebit met tandsteen verkeert in fase 2. De tandarts of mondhygiëniste kan de tandsteen met speciaal instrumentarium verwijderen zodat uw gebit weer in fase 1 verkeerd. Ook bij dieren is dat de enige juiste behandeling.

Fase 2: Na tandplak komt tandsteen

Tandsteen is gemineraliseerde tandplak, wat zorgt voor een ruw oppervlak op de tand, waar steeds meer tandplak aan gaat kleven. Tandsteen is een broedplaats voor bacteriën. Als tandsteen niet verwijderd wordt zal het uitbreiden. Zodra het tandsteen met de bacteriën contact maakt met het tandvlees, zal het tandvlees ontstoken raken. Als mens merk je dat ontstoken tandvlees snel gaat bloeden, bijvoorbeeld bij het poetsen of het eten van een appel. Ook is ontstoken tandvlees erg pijnlijk. Zodra tandvlees ontstoken is doet kauwen pijn. Dieren kauwen daardoor minder goed en slikken brokjes vaak in zijn geheel in. Daardoor neemt het tandsteen toe en wordt het gebitsprobleem alleen maar erger! Bij dieren kan soms de ene helft van het gebit veel meer tandsteen bevatten dan de andere helft van het gebit. Vaak is er dan een pijnlijk proces aan de ene zijde bezig. Dieren eten dan puur aan de niet pijnlijke kant, waardoor de pijnlijke kant steeds meer tandsteen zal krijgen. Zodra het tandsteen professioneel verwijderd wordt zal de tandvleesontsteking verdwijnen.

Fase 3: Tandvleesontsteking

Als een gebit met tandsteen niet behandeld wordt zal het in fase 3 raken. De tandplak en tandsteen veroorzaken tandvleesontsteking (gingivitis): het tandvlees is rood, pijnlijk en bloedt snel bij aanraken. Dit is nog omkeerbaar door middel van een professionele gebitsreiniging. Als tandvleesontsteking en tandsteen genegeerd worden, zal de ontsteking uitbreiden naar de diepere weefsels rond de wortels van tanden en kiezen. Dit is een zeer pijnlijk en onomkeerbaar proces. Mensen die hun tanden verliezen krijgen een gebit of implantaten. Bij dieren is het echter een ander verhaal. Tanden en kiezen moeten in veel gevallen getrokken worden, om het weefsel te laten herstellen en het dier van de pijn te verlossen. Bij katten komt ook tandvleesontsteking voor zonder dat er tandsteen aanwezig is. Deze aandoening wordt ook wel gingivitis-stomatitis complex genoemd.

Fase 4: Paradontale aandoening

Als tandvleesontsteking niet behandeld wordt zal de ontsteking zich uitbreiden naar de diepte. Het steunweefsel van de tanden wordt ook aangetast, evenals de wortels. Tanden en kiezen komen los te zitten. Aangetaste tanden of kiezen moeten dan verwijderd worden.

Vakantie checklist

Vakantie checklist

Als uw huisdier mee op vakantie gaat zijn er een aantal dingen waar u rekening mee moet houden. Informeer altijd bijtijds bij uw dierenarts wat er voor uw dier nodig is. Dit kan namelijk enorm verschillen per land.

Belangrijk om mee te nemen

Als u met uw huisdier op vakantie gaat denk dan aan de volgende benodigdheden:

Paspoort met daarin de rabiësenting en een gezondheidsverklaring.
Kopie van het registratiebewijs met daarop het chipnummer.
Eigen voer.
Water voor onderweg.
Speeltjes.
Tekenpen.
Halsband met penning (en eventueel een koker met uw telefoonnummer en vakantieadres).
Een duidelijke foto van uw huisdier.
Telefoonnummer van uw eigen dierenarts.
Eet- en drinkbakken.
Mand/deken.
Kattenbak met vulling of bodembedekking voor andere huisdieren.
EHBO-doos.
Hondenpoepschepje of zakjes.
Borstel/shampoo of andere verzorgingsproducten.
Vlekkenspray voor ongelukjes.

Eventueel: kopie van de stamboom papieren, medicijnen, muilkorf en een extra riem.

Mag mijn huisdier mee?

Honden en katten mogen mee naar het buitenland vanaf 15 weken. Dit heeft te maken met de rabiës vaccinatie. Deze is verplicht als u de grens overgaat. Uw dier dient voor het toedienen van de rabiës enting, gechipt en geregistreerd te zijn. Drie weken na het toedienen van de rabiësvaccinatie mag uw huisdier de grens over.

Naast de vaccinaties is het belangrijk om goed te kijken naar welk land u toe gaat. Niet alle hondenrassen zijn in alle landen toegestaan. Uw dierenarts kan u hierover informeren.

Medicatie

Als uw dier op medicatie staat is het belangrijk dat u hier genoeg voorraad van heeft. Niet elk land verkoopt dezelfde medicatie als hier in Nederland en niet alle medicatie mag zomaar meegegeven worden door de dierenarts. Als uw dier in het verleden veel medische problemen heeft gehad is het verstandig om de patiëntenkaart bij uw dierenarts op te vragen en deze mee te nemen.

Ditzelfde geldt voor huisdieren die op speciale voeding staan. Niet elk merk is in het buitenland te koop. Zorg dat u hier voldoende voorraad van heeft.

Overige benodigdheden

In sommige landen geldt een aanlijn en muilkorf plicht. Dit kan voor alle honden gelden maar soms geldt het alleen voor bepaalde rassen of honden boven een bepaald aantal kilogram. Bij bepaalde landen is het niet verplicht om de hond gemuilkorfd te hebben maar wel om er één bij u te hebben.

Aanvullende eisen

Meestal is de rabiës enting voldoende maar er zijn een aantal landen die aanvullende eisen hebben. Dit kan bijvoorbeeld rabiës door middel van titerbepaling zijn, ontworming door een dierenarts of een quarantaine tijd.

Ziektes

In andere landen komen andere ziektes voor dan in Nederland. Het is belangrijk dat uw dier hier goed tegen beschermd is. Dit geldt ook voor verschillende insecten die in het buitenland voorkomen en bepaalde ziektes met zich meedragen.

Gaat uw huisdier mee op vakantie maar weet u niet de exacte eisen of waar u extra op moet letten? Neem dan telefonisch contact met ons op en wij informeren u graag.

Vergiftiging bij de hond en kat

Vergiftiging bij de hond en kat

Vergiftiging

Baby’s stoppen graag van alles in hun mond maar onze huisdieren ook! Echter, een vergiftiging kan ook iets zijn wat ze ingeademd hebben of in hun ogen of op de huid hebben gekregen. Raadpleeg altijd gelijk uw dierenarts en geef hun de volgende informatie:

Leeftijd, ras of grootte, naam van het vergif, hoeveelheid, hoe lang geleden, bij inademing hoe lang heeft het geduurd, eventuele symptomen die uw dier op dat moment heeft en of u er zelf al iets aan gedaan heeft. Bij vermoeden van een vergiftiging bel altijd gelijk uw dierenarts en probeer de verpakking van het vergif mee te nemen.

Afhankelijk van het soort gif kan er een behandeling ingesteld worden. Doe dit altijd in overleg met uw arts. Sommige middelen kunnen we het beste uit laten braken maar sommige middelen zijn heel schadelijk voor het slijmvlies en de keel. Bij deze middelen wilt u dus niet dat het nog een keer langs de keel en de slokdarm komt. Laat uw hond nooit braken doormiddel van zout. Zout is namelijk van zichzelf ook giftig voor honden. Geef uw huisdier ook niets te drinken of te eten, maar overleg eerst met uw dierenarts, deze zal u vertellen of u uw huisdier wat te eten of te drinken moet aanbieden of dat u het beste nuchter met uw dier naar de praktijk kan komen.

Wat is er giftig?

Uiteraard moet u altijd uitkijken met het gebruik van schoonmaakmiddelen, bestrijdingsmiddelen, rattengif, anti vries en uw eigen medicatie. Daarnaast zien we in de zomer vaak blauwalg in het water. Als uw hond graag zwemt, kijk dan altijd goed of er niet ergens een bordje staat met blauwalg of botulismebacterie. Hier kan uw hond dan niet veilig zwemmen.

Geef nooit medicatie voor de mens aan uw huisdier. Zo is paracetamol bijvoorbeeld heel erg giftig voor de kat! Voor huisdieren zijn er speciale medicijnen, met andere werking en andere doseringen dan voor mensen.

Voedingsmiddelen

Een hoop dingen die wij lekker vinden zijn niet zo goed voor onze dieren. Hier staan de meest voorkomende producten op een rijtje:

Druiven, rozijnen, chocolade, zout, ui-achtigen (knoflook, ui, prei, bieslook) macadamianoten, xylitol (zoetstof snoep, kauwgom, tandpasta), avocado.

De producten geven verschillende verschijnselen en zijn in meer of mindere mate giftig. Het hangt ook van de hoeveelheid van het product af en de grootte en leeftijd van uw dier. Zo veroorzaakt avocado vaak alleen maagdarmklachten en verschilt het enorm of je een klein stukje aan een bull mastiff geeft of een hele avocado aan een chihuahua.

Planten

Er zijn ook verschillende planten die giftig zijn voor honden. We zetten de meest voorkomende voor u op een rijtje.

Kerstplanten (hulst, kerstroos, maretak, kerstster), aloë vera, azalea, callalelie, cyclame, dieffenbachia, dracaena soorten, ficus, philodendron, lelie (vooral voor de kat!)

Let ook op de bloembollen van de narcis, amaryllis, krokus en de tulp. Deze zijn ook giftig.

Voeding

Voeding

Gezonde dieren worden heel divers gevoed: de een is erg gebaat bij een vers vlees voeding waar de ander weer de voorkeur aan brokken geeft. Echter, wat nou als je hond of kat een ziekte heeft en een speciaal dieet nodig heeft? Voor vele aandoeningen bij de hond en de kat zijn verschillende diëten ontwikkeld. De meeste diëten zijn therapeutisch, echter sommigen kunnen ook diagnostisch gebruikt worden zoals bv. een hypoallergeen dieet ter uitsluiting van een voedselallergie. De dierenarts zal indien nodig een speciaal dieet voorschrijven voor uw huisdier. Bijvoorbeeld: een kater die blaasgruis heeft ontwikkeld wordt veelal op een verzurend dieet gezet (i.g.v. struviet blaasgruis) om er zo voor te zorgen dat het gruis opgelost wordt en nieuw gruis niet gevormd kan worden. Op deze manier kan de kater geen blaasstenen krijgen en wordt de oorzaak van de blaasontsteking (de scherpe blaasgruis kristallen) weggenomen.

Diverse diervoedingen in de winkels claimen ook bepaalde medicinale eigenschappen te hebben zoals bv. verzuren van urine, hypoallergene diëten etc. De werking van deze diëten zijn veelal onvoldoende en de kans dat uw huisdier weer klachten krijgt is groot. Zoals in geval van het verzurende dieet: de verzuring is dan niet sterk genoeg waardoor alsnog nieuw blaasgruis ontstaat. Of in geval van een hypoallergeen dieet: vaak bevatten deze diëten toch nog bepaalde eiwitten waarop allergisch gereageerd wordt, zodat de proef met het hypoallergene dieet ter diagnostisering van voedselallergie alsnog als mislukt kan worden beschouwd.

Hieronder hebben wij een samenvatting gemaakt voor u van de verschillende soorten voedingen bij bepaalde aandoeningen. Deze voedingen zijn in onze dierenkliniek aan de balie ook verkrijgbaar. Natuurlijk zijn er ook meerdere goede andere merken, echter het wordt teveel om alle soorten voedingen hier te beschrijven. Uiteraard kunnen wij andere diëten wel voor u bestellen  mocht u dit graag willen.

Hills C/D urinary

Blaasproblemen bij de hond of kat. Bij katten en honden komen regelmatig aandoeningen van de lagere urinewegen voor. Dit zijn aandoeningen van de urineleiders, de blaas of de urinebuis. Een belangrijke oorzaak van urinewegproblemen is de vorming van kristallen en blaasstenen. Hierdoor kan een kater ‘verstopt’ raken: tgv de blaasontstekingcellen of het blaasgruis wort een plugje gevormd dat vastloopt in de penispunt, de kater kan de urine niet meer kwijt en de blaas raakt overvol. Hierdoor ‘vergiftigd’ de kat zich als het ware.

Eigenschappen van de voeding

  • Oplossen en preventie van struvietstenen en blaasgruis tgv verzuring urine
  • Preventief tegen blaasontstekingen
  • Toename van het urinevolume

Hills Z/D Allergie management

Voedselovergevoeligheid of voedselallergie ontstaat wanneer een hond of kat overgevoelig is voor een bepaald bestanddeel in de voeding. Het bestanddeel in de voeding waar het dier overgevoelig op reageert, wordt het allergeen genoemd. Meestal treedt de allergie op voor een bepaald eiwit in de voeding. De intolerantie of allergie kan zich uiten in de vorm van jeukklachten of als braken en/of diarree.

Eigenschappen van de voeding

  • Sterk gehydrolyseerd (verhit) eiwit: eiwit is in kleine stukjes ‘gehakt’ zodat dier er bijna niet meer allergisch op kan reageren
  • Vermindering van jeuk huid igv. voedselallergie
  • Versterking van de huidbarrière
  • Vermindering maagdarmklachten igv. voedselintolerantie maagdarmkanaal

Hill’s I/D intestinal 

Maag-darmaandoeningen of spijsverteringsproblemen komen vaak voor bij katten en honden. De meest voorkomende klachten zijn braken en diarree. Deze problemen kunnen voorkomen bij huisdieren van alle leeftijden.

Eigenschappen van de voeding

  • Ondersteuning van de spijsvertering
  • Hoog energiegehalte
  • Veel dieren vinden het erg lekker
  • Verrijkt met essentiële vetzuren

Hills J/D mobility/J/D metabolic

Gewrichtsproblemen komen regelmatig voor bij de hond en de kat. De meest voorkomende vorm is de zogenaamde (osteo)artrose, een degeneratieve aandoening waarbij het kraakbeen van een bepaald gewricht wordt aangetast (slijtage). Maar liefst 20% van de honden van één jaar en ouder heeft in meer of mindere mate last van artrose. Bij de kat komt dit voornamelijk voor bij oudere katten.

Eigenschappen van de voeding

  • Afremming slijtageproces in gewrichten
  • Vetzuren met een ontstekingsremmende werking in het gewricht
  • Bijdragen aan een gezond gewicht
  • Afname pijnlijkheid gewrichten

Hills T/D

De belangrijkste oorzaak van gebitsproblemen bij de kat en de hond is de vorming van tandplaque en tandsteen. Het vormt een dun, plakkerig laagje op de tanden en kiezen. Tandplaque bevordert de groei van bacteriën, wat leidt tot ontsteking van het tandvlees (gingivitis). Deze ontsteking is een belangrijke oorzaak van de, bij gebitsproblemen optredende, slechte adem. Verder leiden tandvleesontstekingen en tandwortelproblemen tot pijnlijkheid in de bek en zelfs een verkorte levensduur van 2 jaar!

Eigenschappen van de voeding

  • Mechanische reiniging van het gebit door speciale vezelstructuur brok
  • Beperkt de vorming van tandsteen en tandplak
  • Vermindert tandvleesontstekingen en pijn door reiniging gebit
  • Bevordert mondhygiëne

Hills K/D kidney diet

Nieraandoeningen komen relatief vaak voor bij honden en katten. Hoewel ook jonge dieren last kunnen hebben van hun nieren, komen nierproblemen vooral voor bij oudere dieren. De aandoening verloopt meestal chronisch, en progressief. Volledig herstel is dan niet meer mogelijk. Wel kunnen de symptomen en problemen lange tijd onder controle worden gehouden met behulp van de dierenarts. Een van de maatregelen is het geven van een speciale dieetvoeding.

Eigenschappen van de voeding

  • Laag fosforgehalte
  • Ondersteuning van de nierfunctie
  • Laag zout- en eiwitgehalte waardoor nieren minder belast worden
  • Ondersteuning van de spijsvertering (belangrijk: nierpatiënten eten vaak slecht!)

Hills R/D/Metabolic

Katten en honden met overgewicht leven meestal korter en zijn vaak minder gezond dan katten en honden die een optimaal gewicht hebben. Het teveel aan lichaamsgewicht belast de botten en de gewrichten en kan reeds aanwezige aandoeningen zoals gewrichtsproblemen (artrose) verergeren. Ook is het risico op ontwikkeling van diabetes groter bij dieren met overgewicht.

Eigenschappen van de voeding

  • Een verhoogd eiwitgehalte
  • Verrijkt met extra mineralen en vitaminen
  • Ondersteuning van de gewrichten
  • Laag in calorieën
  • Geeft een verzadigd gevoel: dieren hebben niet meer continu honger

Hills D/D

De belangrijkste oorzaken van een huidaandoening zijn allergieën en parasitaire of bacteriële infecties. Vaak is hierbij sprake van een chronisch probleem. De bijbehorende symptomen zoals jeuk, afwijkende geur en een beschadigde huid veroorzaken veel ongemak bij zowel de eigenaar als het dier. Vooral allergische dieren hebben veel baat bij een gezonde huidbarrière, door de essentiële vetzuren in deze diëten wordt deze versterkt waardoor de huidklachten veelal afnemen en beter onder controle te houden zijn.

Eigenschappen van de voeding

  • Ondersteuning van de huidfunctie
  • Versterking van de huidbarrière
  • Verhoogt de weerstand van de huid tegen bacteriën en gisten
  • Neutralisatie vrije radicalen

Hills M/D

Diabetes mellitus (suikerziekte) komt regelmatig voor bij katten en honden en wordt meestal gezien bij oudere dieren, maar ook ‘jeugddiabetes’ kan voorkomen. Diabetes mellitus is in de meeste gevallen goed te behandelen met insuline. Ook wordt er in de meeste gevallen een aangepaste voeding geadviseerd. Het succes van de behandeling hangt voor een groot deel af van de dagelijkse inzet en nauwkeurigheid van de eigenaar.

Eigenschappen van de voeding

  • Regulering van de bloedsuikerspiegel (langzame afgifte suikers, hiermee worden pieken in de suiker voorkomen)
  • Afvallen bij dieren met overgewicht
  • Verlaagd zetmeelgehalte
  • Antioxidanten

Purina Pro Plan Veterinary Diets Canine HP Hepatic

Bij de hond zijn leverontsteking en circulatieproblemen veel voorkomende leveraandoeningen. Bij de kat zie je vaker leververvetting en ontsteking van de galgang. Een specifieke dieetvoeding kan de leverfunctie helpen ondersteunen. Omdat de lever de helft van de totale bloedvoorziening aangeboden krijgt via de bloedvaten van het darmkanaal, kan aanpassing van de voeding een groot effect hebben op de hoeveelheid voedingsstoffen en schadelijke stoffen waaraan de levercellen worden blootgesteld.

Eigenschappen van de voeding

  • Plantaardige eiwitten (minder belasting van de lever)
  • Ondersteunt en hersteld de leverfunctie
  • Antioxidanten
  • Hoog energiegehalte

Hill’s Y/D

Hyperthyroïdie (een te snel werkende schildklier) is een vaak voorkomende hormonale aandoening bij katten, die meestal optreedt bij oudere katten. Als uw kat hyperthyroïdie heeft, produceert zijn of haar schildklier overmatige hoeveelheden schildklierhormoon, wat ongewenst is. Katten met hyperthyreoïdie vermageren sterk, plassen en drinken erg veel en hebben regelmatig ook last van diarree en braken. Ook kan de schildklier vergroot zijn. Behandeling van hyperthyreoïdie kan bestaan uit medicatie (afremmen schildklier), radioactief jodium behandeling (vernietiging schildklierweefsel) of uit alleen het strikt voeren van jodium arm voer als Y/D.

Eigenschappen van de voeding

  • Laag jodiumgehalte (hierdoor kan minder schildklierhormoon gevormd worden)
  • Onderhoudsdieet voor schildklier patiënten
  • Hoog gehalte Omega-3 vetzuren
  • Hoog L-Carnitine- en Taurine gehalte (dit zijn essentiële aminozuren voor katten)

Standaard voeding Hill’s VetEssentials

Hill’s VetEssentials is een standaard voeding die zich aanpast aan de behoefte van uw huisdier. Er zijn varianten voor jong, volwassen en oude dieren, maar ook zijn er varianten die zich aanpassen aan de grote van het ras. Zo is er voor elke hond of kat een passende voeding.

Eigenschappen van de voeding voor de hond

  • Verzorging gebit
  • Houdt uw dier op gewicht
  • Gezonde botten en gewrichten
  • Natuurlijke afweer
  • Ondersteund de spijsvertering

Eigenschappen van de voeding voor de kat

  • Verzorging gebit
  • Houdt uw dier op gewicht
  • Ondersteuning urinewegen
  • Ondersteuning huid en vacht
  • Ondersteuning spijsvertering

Vroege niertest SDMA

Vroege niertest SDMA

Wist je dat één op de drie katten en één op de tien honden te maken krijgt met nierziekte?

Nieren zijn twee boonvormige organen die een belangrijke rol spelen bij het zuiveren van het bloed. Ze scheiden schadelijke stoffen uit het lichaam en nuttige stoffen en water houden ze binnen.

Nierproblemen kunnen door allerlei oorzaken ontstaan, zoals infecties, nierstenen, erfelijke aandoeningen, buitenlandse parasieten en immuunziekten. Zodra nierziekte is aangetoond proberen we altijd een oorzaak te vinden en te behandelen.

Het diagnosticeren van (chronische) nierziekte is lastig. Zodra de hond of kat symptomen krijgt van nierproblemen (o.a. meer drinken, meer plassen, vermageren, braken, diarree) is vaak al 75% van de nierfunctie onherstelbaar verloren gegaan. De gangbare niertesten (Creatinine) kunnen pas nierschade vanaf 75% aantonen.

Bij Dierenkliniek Bloombird kunnen we SDMA testen. Dat is een vroege niertest, die al schade vanaf 40% kan aantonen. Dit is dus al voordat de hond of kat symptomen krijgt.

Met de vroege niertest (SDMA) kunnen we nierproblemen in een vroeg stadium aantonen. Voor katten kunnen we nierfalen gemiddeld 17 maanden eerder aantonen dan met de reguliere testen. Bij honden is dat gemiddeld 10 maanden. Hoe eerder de diagnose chronisch nierfalen gesteld wordt, hoe beter de prognose. Door vroegtijdige diagnose en de juiste therapie kan het leven van huisdieren met maanden tot jaren worden verlengd.

We raden de SDMA test aan bij honden en katten die 8 jaar of ouder zijn, en bij dieren die slecht geconcentreerde (waterige) urine hebben.

Vuurwerkangst bij huisdieren

Vuurwerkangst bij huisdieren

Oud en nieuw staat weer voor de deur. Een gezellige periode voor ons, maar helaas niet voor sommige huisdieren. Veel honden en katten hebben vuurwerkangst. Er zijn verschillende manieren om je huisdier te ondersteunen bij dit probleem.

Lange termijn aanpak

De beste aanpak van vuurwerkangst bij huisdieren is de lange termijn aanpak, waarbij het doel is de vuurwerkangst echt op te lossen. Hierbij moet er ruim van te voren worden getraind op geluiden, soms in combinatie met medicatie.

Korte termijn aanpak

Voor de korte termijn aanpak kunnen angstremmende medicijnen worden gebruikt. Het doel van deze medicatie is om de angst te remmen bij dieren, het is in principe geen versuffend middel.

Ondersteunende produkten

Bij zowel de lange als de korte termijn aanpak kunnen stress-reducerende hulpmiddelen gebruikt worden. Ook indien je geen medicatie wenst te gebruiken of de angst mild lijkt te zijn, kunnen deze hulpmiddelen worden ingezet. Het belangrijkste voor je hond of kat is dat je er bijtijds mee begint.
De artsen en assistenten van Dierenkliniek Bloombird kunnen je hierbij helpen.

Terug naar Dier & info
Terug naar boven