5 redenen waarom je het gebit van je hond/kat moet onderhouden


5 redenen waarom je het gebit van je hond/kat moet onderhouden

  • Een hond/kat met een gezond gebit heeft een frisse adem. Dat is wel zo prettig voor het baasje. Wanneer een huisdier niet fris uit zijn mond ruikt dan is het belangrijk om te achterhalen waar dat aan ligt. In de meeste gevallen is er sprake van gebitsproblemen zoals ontstoken tandvlees, tandsteen of zelfs rotte kiezen.
  • Dieren met een gezonde mond leven langer. Ze hebben fors minder risico op hart, lever en nierfalen en minder problemen met het kauwen van hun voeding. Het is dus voor de levensverwachting van je hond of kat belangrijk om problemen aan het gebit te voorkomen.
  • Door een gezond gebit voorkom je pijn of zelfs het afbreken en uitvallen van tanden en kiezen. Het feit dat dieren vaak geen tandpijn tonen wil niet zeggen dat ze helemaal geen pijn ervaren. Ontstoken tandvlees en rotte kiezen zijn, net als bij mensen, zeer pijnlijk!
  • Gebitsproblemen kunnen leiden tot secundaire infecties van organen zoals hart, lever en nieren. Zodra het tandvlees ontstoken is kunnen bacteriën uit de mondholte, via het beschadigde tandvlees, in de bloedstroom komen en elders in het lichaam problemen geven. Het hoge percentage nierfalen bij katten (33%) is deels ook te koppelen aan het hoge percentage gebitsproblemen bij katten (80%).
  • Dieren met een gezond gebit zijn vrolijker en slapen minder. Honden en katten zijn een ster in het verbergen van pijn. Vaak merk je als eigenaar helemaal niet dat je huisdier pijn ervaart. Soms zijn er weinig opvallende symptomen zoals veel slapen en en een hond/kat die minder vrolijk is.

Twijfel je over de mondgezondheid van je huisdier maak dan hier een afspraak of bel 024-6750601