Slechte mondhygiëne gevaarlijk?

Slechte mondhygiëne gevaarlijk?
Bij de hond en kat wordt het gevaar van slechte mondhygiëne ernstig onderschat. Bij mensen zijn er diverse onderzoeken die aantonen dat slechte mondhygiëne zorgt voor verhoogd risico op tal van aandoeningen zoals maagkanker, alvleesklierkanker, hart-, lever- en nieraandoeningen.

Preventie van gebitsproblemen is zeer belangrijk. Een onderzoek onder 12.000 mensen toonde aan dat personen die 1 keer per dag hun tandenpoetsen, 40% meer kans hebben op een hartaandoening dan mensen die tweemaal per dag poetsen.

Bij honden en katten wordt het belang van een gezond gebit ook steeds meer duidelijk. Ook bij huisdieren verhoogd tandvleesontsteking het risico op hart-, lever en nieraandoeningen. In sommige onderzoeken wordt zelfs gesproken van een verkorting van het leven met gemiddeld 2 jaar.

Hoe kan een slecht gebit dan leiden tot vroegtijdige sterfte? Dat komt doordat bacteriën die in de mond leven, via het ontstoken tandvlees in de bloedbaan terecht komen en dan elders in het lichaam problemen kunnen geven. Plekken waar deze bacteriën bij onze huisdieren zich graag vestigen zijn o.a. de hartkleppen, de lever en de nieren.

Het is daarom erg belangrijk om het gebit van je huisdier gezond te houden. Een gezond gebit heeft geen tandsteen en roze tandvlees. Is er sprake van tandsteen of rood tandvlees? Maak dan een afspraak om dit adequaat te laten behandelen.